Eco Synergy strânge gunoaiele de pe plajele din Constanța

150 de kilograme de deșeuri au fost strânse de către voluntari de pe plaje. FOTO Eco Synergy

Sâmbătă, 31 august, Eco Synergy s-a alăturat acțiunii #ecoUsubacvatic inițiată de Barca lui Zoe și Decathlon România și a desfășurat o acțiune amplă de curățare a plajei Modern din Constanța. În mai puțin de 3 ore, o echipă formată din 12 persoane, în frunte cu directorul general, a reușit să strângă peste 150 kg deșeuri, echivalentul a 60% din cantitatea de kg de deșeuri produse anual de un locuitor.

Conform PNGD (Planul Național de Gestionare a Deșeurilor), populația generează 5 milioane de tone deșeuri municipale din care se colectează selectiv doar 3,4% și se reciclează doar 13% (din care 5% reciclare materială și 8% compostare, coincinerare și alte operațiuni). Din cele 5 milioane de tone, aproximativ 32% reprezintă hârtie și carton, sticlă, plastic, metal.

În acest context, populația are nevoie de exemple și educație în ceea ce privește colectarea selectivă. Tocmai de aceea, Eco Synergy a făcut mai mult decât să urmărească statistici și a trecut la acțiune, acceptând invitația de a se alătura proiectului de ecologizare de pe litoralul românesc și de a-și depăși limitele prin cunoașterea mediului subacvatic și protejarea lui.

Mai mult, Eco Synergy a apreciat implicarea ecologiștilor până în prezent și a răspuns solicitării acestora de a practica sporturile subacvatice suplimentând experiențele de scuba discovery din cadrul proiectului. Cei 12 membri ai echipei Eco Synergy s-au bucurat la rândul lor de lumea subacvatică fiind inițiați în cele două sporturi puse la dispoziție în cadrul proiectului: snorkeling și scuba diving.

Deși problema poluării apelor de pe litoralul românesc este una majoră și pare de nedepășit, directorul general, Luminița Roșca este de părere că: “Oamenii încep să-și schimbe atitudinea când văd exemple. Am văzut persoane în vârstă care simțeau o oarecare jenă pentru faptul că am venit noi să curățăm plaja în jurul lor. Altele au dorit să ni se alăture sau doar ne-au lăudat, însă cel mai importat este că nu am văzut pe nimeni indiferent. Am observat că tendința oamenilor este să se uite de mai multe ori în jurul lor înainte să arunce gunoiul pe jos atunci când acel spațiu este curat. Așadar, acolo unde este ordine, curățenie și disciplină, cetățenii se vor comporta într-un fel, iar în  mediile dezordonate și murdare, în alt fel. Ne-am dorit să dăm un exemplu prin această acțiune și am speranța că ne-am atins obiectivul. Vom continua astfel de proiecte, implicând în special generația tânăra, fiindcă doar prin implicare reușim să aducem o schimbare. Considerăm că educația ecologică trebuie intensificată în rândul copiilor, care, la rândul lor, vor face educație părinților.”

“E copleșitor ce se întâmplă, mai ales felul în care oamenii fac plajă printre gunoaie, fie că sunt lăsate în urmă chiar de ei, sau de alții. Nu e normal să te bucuri de concediu în astfel de mediu, așa cum nu e normal să strângi după ceilalți. E un cerc vicios în care natura are de pierdut. Totuși, acțiunile de ecologizare despre care citesc, aceasta pe care am inițiat-o, sutele de persoane cu care m-am întâlnit în ultimele luni și faptul că în proiect s-au implicat 100% copii, persoane celebre, manageri, oameni care ar fi putut să își petreacă timpul pe plaje exotice, curate și să nu le pese, îmi dau speranță că în curând vom putea practica liniștiți sporturi subacvatice fără să ne luptăm cu pungi de plastic și vom vedea sub apă pești în mediul lor natural, nu doze sau PET-uri.”, a împărtășit din experiența sa Zoe, fondatoarea proiectului.

Directiva UE 2018/850 în ceea ce privește gestionarea deșeurilor a impus statelor membre, inclusiv României ca până la finalul anului 2020 să atingă un nivel de pregătire a deșeurilor pentru reutilizare și reciclare de 50%. Aceeași directivă obligă statele membre ca până în 2035 să reducă cu 90% depunerea deșeurilor municipale la groapa de gunoi. Acest lucru înseamnă că restul cantității de deșeuri trebuie să fie valorificată și nu depozitată în ape, păduri, pe  marginea drumurilor rurale sau în alte spații.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*