Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, împreună cu Primăria și Consiliul Local Iclod, organizează duminică, 4 noiembrie, un eveniment cultural – tradițional, dedicat Centenarului.
Intitulată „Iclodul și Marea Unire”, manifestarea va debuta la ora 13.30, la Muzeul de Istorie și Etnoarheologie din localitate, unde va avea loc apelul solemn al militarilor căzuți la datorie în marile conflagrații mondiale, urmat de mesajul autorităților locale și județene și dezvelirea monumentului „Unirea – 1918”. Apoi, toți cei prezenți se vor prinde într-o horă a Unirii, ce va fi urmată de defilarea militarilor din cadrul Unității Militare 02565 din Cluj-Napoca.
Manifestările vor continua de la ora 16.00, la Centrul Cultural din Iclod, cu un spectacol folcloric, susținut de Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș”, Grupul tradițional „Tradiții Ormănene” și Grupul „Sfântul Nicolae” al Bisericii Ortodoxe din Iclod. Totodată, pe scenă, vor urca soliștii vocali: Anuța Nemeș-Mânecan, Radu Lazăr, Ioana Maria Câmpan și Pavel Mărginean, alături de grupul instrumental „Ceterașii de la Gherla”, condus de Gabriel Bunea și un grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Invitați speciali sunt Sava Negrean Brudașcu și Nicolae Furdui-Iancu, iar spectacolul va fi prezentat de realizatoarea de emisiuni culturale la Radio Renașterea, Diana Găucă.
Tot duminică, de la ora 14.00, în localitatea Someșul Cald, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Parohia Ortodoxă, organizează manifestarea tradițională „Joc la șură”. Alături de localnici, vor fi prezenți membrii Ansamblului Folcloric „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca și soliștii vocali Lucia Sucală, Alina Delia Roșca și Nicolae Turcu.
Pe vremuri, în satul tradițional, jocul la șură se organiza în duminici și în sărbători, atunci când nu era post. Totodată, înainte de intrarea în postul Crăciunului, sau a altor posturi mari de peste an, comunitatea petrece prin joc și voie bună, dar și prin prepararea unor mâncăruri de dulce, la care vor renunța timp de 40 de zile, cât ține perioada de post. În prezent, se încearcă salvarea acestor tradiții în cadrul unor manifestări, care au ca scop promovarea culturii tradiționale, în special în rândul tinerilor.
Be the first to comment