Între 2 și 11 august, pe insula dunăreană Atlantykron, în dreptul castrului antic Capidava se va desfășura cea de-a XXX-a ediție aniversară a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron”.
„Atlantykron” este un eveniment unic în lume, atât prin tematică și cadrul natural în care are loc, cât și prin constanță. Știință și tehnologie, cultură, arte, proză, turism, antreprenoriat, sport, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta participanții tineri. Printre invitații speciali – scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii, Prof. Dr. Teodor Vasile, psiholog, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Cristian Presură, cercetător și fizician, Răzvan Buzatu, expert în construcții de STAT, Heather Caton, președintele Fundației World Genesis (SUA), Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Științe Complexe, Peter Moon, scriitor american, Prof. Dr. Radu Dop, membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Frontieră și al Asociației de Telemedicină și aplicații spațiale pentru sănătate, iar ca invitați virtuali – Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, Dr. David Lee Anderson (SUA), Corneliu Chișu, vicepreședintele World Genesis Foundation pentru Canada etc.
Acum 30 de ani, în Europa Centrală și de Est cădea ”Cortina de fier” iar țările proaspăt ieșite din comunism, printre care și România, se îndreptau către democrație, către o lume deschisă. În iunie 1989, cu câteva luni înainte de Revoluția din decembrie, un grup de pasionați de literatură și artă Science Fiction, condus de către jurnalistul de știință și profesorul Alexandru Mironov, de scriitorul și profesorul Aurel Cărășel și de Sorin Repanovici – atunci elev și președinte al cenaclului de literatură SF Atlantis Club din Cernavoda, debarca pe insula Inelul de Piatră de la Capidava, hotărând să organizeze aici, an de an, o tabără de creație SF. Și așa a fost. Începând cu următorul an, primul an al unei Românii ieșite din comunism, Atlantykron a devenit tradiție. În tumultul celor 30 de ani de democrație și de societate deschisă s-au schimbat multe, au apărut și au dispărut tendințe, mode, evenimente. Au apărut multe posturi de TV și de radio, internetul, telefonia mobilă. Însă Atlantykron a reflectat, într-un mod ideal și constant, an de an, societatea civilă. În 2001 a găzduit Convenția Europeană de Science Fiction și s-a transformat, din tabără de creație SF în Academie de vară. Paradoxal, Atlantykron s-a redefinit de la an la an dar a rămas constantă ca spirit și influență.
Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 30 – aproape o treime de secol – și se va desfățura între 2 și 11 august, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța.
Purtând genericul „Millenium”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 30 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.
Această „școală fără ziduri” atrage visătorii, vizionarii, exploratorii lumii de mâine. Este locul în care arta și știința s-au împletit natural generând viziunea unei noi lumi, germenii unei noi societăți.
Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Fundația Știință și Tehnică, Fundația World Genesis din SUA și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociația pentru Inovație, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO, Asociația Națională de Hipnoză Clinică Eriksoniană și Terapii Scurte, Centrul European de Educație Medicală, Asociația Culturală Adsum, Centrul String și Clubul Nautic Român.
Sunt așteptați circa 500 de tineri participanți, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcții de STAT, Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Peter Moon, scriitor american, directorul editurii Sky Books; Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Științe Prospective, Creativitate și Ficțiune – String. Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation și, nu în ultimul rând, Dr. David Lee Anderson (SUA), fondatorul Fundației World Genesis, care s-a aflat prima dată pe Atlantykron în 1999.
„Atlantykron este insula unde viitorul s-a întâmplat deja. Pentru mine Atlantykron înseamnă a primi și a da. Am primit educație și susținere de la mentori precum profesorii și scriitorii Alexandru Mironov și Aurel Cărășel, care au avut încredere în mine. Am considerat că am ce oferi mai departe la rândul meu. Sunt coordonatorul acestui eveniment de la bun început și, după 30 de ani, mă simt la fel de entuziast. Atlantykron înseamnă oameni, educație și o altfel de vacanță în mijlocul naturii. Mă bucur că acest eveniment unic în lume a influențat în bine viețile a peste 10.000 de participanți, organizatori și invitați, de-a lungul istoriei sale. Pe această insulă magică, cu toții suntem egali și ne respectăm, indiferent de ceea ce reprezentăm în societatea clasică. Învățăm unii de la alții. Pentru că educația se bazează pe comunicare și pe capacitatea de a asculta. Studenții învață de la profesori, discipolii de la mentori, dar există și reversul. Consider că, dacă am primit, trebuie să oferim în continuare, iar Atlantykron merită să existe și când nu vom mai fi noi, organizatorii de acum, fizic”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.
„Atlantykron nu este un mit, este o insulă. Este un loc magic, unde ne întâlnim, de 30 de ani, mai mulți împătimiți întru Science Fiction, pentru a crește idei. Idei care au convertit SF-ul către Realitate, l-au dinamizat și au făcut din ea visul pe care-l trăiesc, an de an, sute de tineri, din toată țara și chiar de întreg mapamondul, care vin pe țărmurile ei misterioase să-și caute destinele. Atlantykron este o insulă care fabrică mituri. Unul dintre ele suntem chiar noi, cei care am desprins-o din singurătatea eternității bătrânului Danubiu și am redat-o societății contemporane. Cei care am scos-o din uitare pentru a face din ea creuzetul visurilor despre viitor al acestei generații, care a îndrăznit să nu plece din țară, hotărând că frumusețea lumii este numai acol unde te-ai născut și ai crescut. Suntem mitul numit România-Atlantykron”, spune scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.
Jurnalistul de știință și profesorul Alexandru Mironov este convins că ”pe Atlantykron, de 30 de ani zburăm spre stele”.
De-a lungul celor 30 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.
Deși trăim într-o epocă a tehnologiei, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărțim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet și sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de circa 15 ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. În 1999, de pe insulă se observa eclipsa de soare. Atelierul de comunicații radio, devenit deja tradiție de câțiva ani, cunoaște o amploare fără precedent. În timpul evenimentului, Academia Atlantykron este conectată la rețeaua internațională de radioamatori.
Academia Atlantykron Millenium va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA dar și curs dedicat creației de basme, concurs de proză SF dar și de radioamatorism, cotidian al evenimentului dar și un post de radio.
Be the first to comment