FOTO Din pasiune pentru natură: un grup de voluntari a muncit o zi pentru curățarea unui izvor din Munții Măcinului

Izvorul de pe traseul Cozluk din Munții Măcinului a fost curățat și igienizat de un grup de voluntari. FOTO Turtle Camp

Un grup de iubitori de natură și-au sacrificat o zi liberă pentru a curăța un izvor din Rezervația Naturală Munții Măcinului, aflat pe un traseu turistic, dar care nu mai putea fi folosit. După o zi de efort susținut, izvorul are acum iar apă limpede și curată și poate potoli setea turiștilor însetați.

Cei care au fost cel puțin o dată în Munții Măcinului, pe traseul Cozluk, au dat peste izvorul din vecinătatea fostului ocol silvic. Aici, în anul 1979, Băluță Hristache, tatăl unui fost pădurar din zonă a zidit și a amenajat izvorul ce ieșea din pământ, pentru a se bucura toți cei pe care îi purtau pașii prin pădure. În ultimii ani, izvorul nu a mai fost curățat și igienizat, devenind astfel inutilizabil, fiind colmatat, iar apa murdară și plină de microorganisme. Un grup „pestriț“ de iubitori de natură, format din psihologi, contabili, ingineri, graficieni, care se ocupă și de campingul „Turtle Camp“ din comuna Greci, au luat decizia de a-i reda utilitatea izvorului, mai ales că se apropia și „Maratonul Măcinului“, iar ei sunt gazdele evenimentului.

Au cerut permisiunea pădurarului, iar după ce au primit acordul, au trecut la treabă. Au încărcat într-o mașină diverse unelte și inclusiv un generator de curent electric și pompe submersibile, iar echipa de voluntari formată din Cosmin Săvulescu, Nea Ilie, Roxana Ţone, Cătălin Negoiță, Dana Negoiță, Iuli Crișan, Victoria Andreea, Vlad Andrei Pătruță, Cristi Vasile, Alionte Mircea, Claudia Bogdan, Bogdan Țugurlan, Cristi Nenciu și Madalina Carp – Țugurlan s-a reunit la izvor.

„În partea din exterior au fost mutate câteva tone de noroi, frunze și tot felul de resturi vegetale, însă partea de finețe a fost la interior. Cel mai greu a fost la interior, unde a trebuit să se facă decolmatarea izvorului. A urmat finisajul și spălarea exterioară“ ne-au povestit temerarii.

Aceștia au ținut să mulțumească lui Geovani Matetovici pentru facilitarea accesului în zonă și pentru sfaturi, lui Băluță Hristache, cel care a zidit acest izvor, lui Adrian Matetovici pentru ușiță și familiei Nistor pentru sprijinul uriaș, dar și tuturor celor care vor ”pierde” chiar și un minut ca să păstreze munca altora pentru binele comun.

Voluntarii lansează o provocare și pentru ceilalți iubitori de natură ce bat la pas Munții Măcinului: mai sunt izvoare în zonă ce au nevoie de tratamente similare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*