În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, sârbii, ucrainienii, rușii și lipovenii celebrează Revelionul pe rit vechi, sărbătorit de creștinii bisericilor ortodoxe ce nu au preluat calendarul iulian îndreptat. În Dobrogea, cea mai mare comunitate de ruși lipoveni este la Sarichioi, iar oamenii de-aici știu să petreacă după vechile tradiții ca nimeni altcineva. An de an pentru o noapte, Sarichioi se transformă în polul distracției și spiritualității din Dobrogea.
Cu o zi înainte deja tot satul freamătă de pregătiri, iar aerul de sărbătoare se simte în fiecare casă. Se încing cuptoarele de lemne, se scot sacii cu făină, se frământă pâinea și cozonacii, iar gospodinele au treabă toată ziua. Miroase în aer a mâncare bună și a tradiții vechi, arome pe care orașele le-au pierdut de foarte multă vreme, însă rușii lipoveni de aici le țin pe toate cu sfințenie.
“Sarichioi este una dintre zonele care conservă și promovează această bogăție culturală, iar participarea la sărbătoarea trecerii în noul an reprezintă o oportunitate pentru orice turist. Față de un revelion făcut într-un restaurant clasic, aici regăsești tradițiile moștenite de comunitate, care sunt readuse la lumină cu aceste prilejuri”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Sunt șase pensiuni în Sarichioi și toate se întrec să fie gazde bune pentru turiștii care aleg ca să le treacă pragul, la cumpăna dintre ani. Nu doar specialiștii în turism te îmbie cu ospitalitatea lor caracteristică, ci și oamenii din sat cărora le intri pe ușă. La orice poartă bați în ziua dinaintea trecerii la noul an, găsești chipuri frumoase și pline de zâmbet care te întâmpină prietenos.
E o lume veche aici în Sarichioi, pe care o redescoperi cu surprindere, cu oameni gospodari și bucuroși de oaspeți de fiecare dată. În toată această atmosferă de pregătire, doar clopotul bisericii se aude cel mai tare, răzbind peste murumurul satului ce se gătește pentru nou an. Ortodocșii pe rit vechi din Sarichioi sunt oameni foarte credincioși, iar pentru ei religia vine înaintea ospățului și a sărbătorii pământești.
“La noi sărbătorile constau mai mult în partea religioasă, iar oaspeții rămân impresionați în primul rând de obiceiurile și tradițiile religioase pe care le vor găsi aici. O slujbă la care participi la noi în biserică… nu mai găsiți nicăieri !” spune Vitali Cristian Finoghen, primarul din Sarichioi.
Anul acesta, la Sarichioi a venit însuși Preasfinția Sa Patriarhul Alexandru al Moscovei și Întregii Rusii din cadrul Bisericii Ortodoxe de Rit Străvechi. I-a așteptat la poartă pe săteni și împreună au intrat în sala mare a bisericii pentru ceremonia religioasă în care Cuvântul a răsunat adânc în bolțile înalte.
Sătenii din Sarichioi în porturi populare sunt impresionanți prin măreția lor și pioșenia de care dau dovadă. Păstrează cu sfințenie nu doar învățăturile religioase, dar și tradițiile și obiceiurile. Grupuri de fete colindă pe la casele din sat, și sunt primite în curțile localnicilor cu porțile larg deschise.
În fiecare casă sunt scoase din cuptor pâinile coapte în cuptoare vechi și tăvile rotunde cu plăcinte aurii. Aromele de blinî (clătite cu urdă sau brânză), vareniki (colțunași cu brânză) ori de kașnik (budincă de tăiței) pun stăpânire pe simțurile turistului rătăcit pe ulițele satului. În gerul de ianuarie care îngheață lacul an de an, mirosurile din bucătării călătoresc netulburate peste tot.
“Să știți că tradiție înseamnă nu doar dansuri și cântece; înseamnă și portul popular, și limba vorbită dar și gastronomia locală, din pește, produse din pește și nu doar atât. Și degeaba povestim noi – cel mai bine e să vii să mănânci și să petreci aici”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Revelionul rușilor lipoveni e un adevărat răsfăț pentru orice turist. Nu doar preparatele din pește sunt la mare căutare, ci și plimbările prin împrejurimile îmbrăcate în alb sau patinajul pe lacul înghețat din Sarichioi, ori pescuitul la copcă și la știucă. Rușii lipoveni au cucerit Dobrogea turistică cu religia, ospitalitatea și cu mâncarea lor cea bună și gustoasă.
“Să știți că noi suntem bucuroși de oaspeți și în post dar și la sărbători. Orice musafir care vine în comunitate este binevenit oricând. În cele șase pensiuni de aici, turiștii găsesc mâncăruri tradiționale tot timpul anului”, a precizat Vitali Cristian Finoghen, primarul din Sarichioi.
Noaptea trecută creştinii pe stil vechi au sărbătorit intrarea în 2019 şi au păşit cu dreptul în noul an. Dansul şi voia bună au răsunat în Sarichioi până în zori. Cu toții au ieşit pe ring şi nu s-au dat în lături de la niciun dans. La miezul nopții au ieșit afară, au destupat șampanii și au aprins artificii. Iar petrecerea a continuat până spre dimineaţă.
Be the first to comment