
Sinaia deține supremația în topul preferințelor românilor pentru vacanțele din timpul iernii. Stațiunile de pe Valea Prahovei au potențialul de a cuceri piețele de turism intern și interanațional pentru întreg anul, susțin atât reprezentanții ANAT, cât și cei ai stațiunilor. Declarațiile au fost cu ocazia unei conferințe de presă organizate de ANAT, la Sinaia.
În cadrul evenimentului, președintele ANAT, Alin Burcea, a dezvăluit demersurile curente pe care asociația agențiilor de turism le face pentru bunul mers al turismului din România. Burcea afirmă că, în lipsa consensului cu Ministerul Turismului, ANAT s-a orientat către Legislativ, mai exact către Comisia de Turism din Camera Deputaților, condusă la ora actuală de parlamentarul AUR Mohamad Murad.
„Acum trei săptămâni (n.red – începutul lunii martie), am venit cu trei propuneri legislative, noi ca patronat al agențiilor de turism ne-am dus cu trei teme mari și importante, pe care vi le spun pe scurt: fondul de garantare al biletelor de avion, din păcate fostul ministru Radu Oprea, deși știa extrem de bine acest act normativ nu a considerat necesar și a zis că poate în viitoarea legislatură. Oricum fondul de garantare al biletelor de avion a intrat deja în circuit la Comisia de Turism. E foarte simplu, un singur euro se va strânge de la fiecare pasager și atunci când o companie aeriană intră în faliment pasagerii păgubiți își vor primi banii. Al doilea este pachetul de garantare pentru servicii de călătorie. Nu se va mai merge pe asigurări de călătorie, se va merge pe fond de garantare. Cea de-a treia cerere pe care am făcut-o este îmbunătățirea OG 2, Ordonanței de Guvern nr. 2 din 2018, care ne reglementează nouă, agențiilor de turism, activitatea. Am cerut trei lucruri: introducerea de rambursări prin vouchere, prelungirea termenelor de rambursare și eliminarea responsabilității agențiilor de turism din România dacă vând pachete europene”, a expus Alin Burcea, în cadrul conferinței de la Sinaia.
În discuții la aceeași Comisie de Turism prezidată de Mohammad Murad se află și necesitatea înființării de organizații de management al destinației. România are nevoie de cel puțin câteva mii de OMD-uri care să promoveze localitățile sale cu potențial de exploatare turistică, mai cred reprezentanții ANAT. Un impediment apare însă și la nivelul administrațiilor publice locale, spune președintele ANAT:
„Sunt foarte multe primării care nu vor să înființeze OMD-uri, pentru că le pleacă banii de sub nas. Ei colectează taxa hotelieră și această taxă, în loc să rămână la primărie, trebuie să plece la OMD, iar unii pur și simplu nu vor, vor să țină banii”.
Alin Burcea a reiterat cu acest prilej necesitatea ca Bucureștiul să înființeze o astfel de organizație, care să promoveze și să exploateze la maximum potențialul turistic al Capitalei. Doar în 2024, dezvăluie Burcea, Primăria Capitalei a colectat din taxe de turism circa 5 milioane de euro, bani care au intrat în bugetul municipal. Acești bani colectați din taxe de turism, consideră președintele ANAT, ar trebui să constituie fondul de bază pentru finanțarea promovării României pe piața ospitalității la nivel internațional.
România nu are însă o organizație de management al destinației de nivel național, iar acest fapt afectează serios randamentul pe plan internațional în materie de atragere a turiștilor. Vicepreședintele ANAT, Adrian Voican este de părere că un OMD de nivel național trebuie înființat de urgență, dacă România vrea să atragă banii pe care turiștii din toată Europa și de pe alte continente sunt dispuși să-i aloce pentru vacanțe.
„Ne uităm ce potențial risipim, mai ales că nu ne ies banii de buget și sunt atât de ușor de adus. România are 1% din nopțile de cazare ale Europei, 30 de milioane de nopți, dar Europa are trei miliarde. Oamenii ăia cheltuie ușor banii pe vacanțe. Se duc în două, trei, patru vacanțe și nu au un buget de 2.600 de lei, cât avem noi când mergem în România. Au un buget câteva mii de euro, pe care îi cheltuiesc de câteva ori pe an. Sunt bani mulți acolo, păcat de ei să nu îi aducem în țară. Știm că e petrol acolo, nu știm să săpăm și nu știm să-l valorificăm”, atrage atenția Adrian Voican.
În privința ratei de incoming, România ocupă ultimul loc în Europa la atragerea de turiști străini, dezvăluie reprezentanții ANAT. În 2024, România a fost vizitată de 2,4 milioane de turiști străini, un randament similar celui înregistrat în perioada pandemiei, când peste tot erau impuse restricții majore de călătorie. Nu departe de România, Bulgaria se laudă, pentru 2024, cu un număr de 12 milioane de turiști străini care au optat pentru serviciile sale turistice.
„Noi am reușit să punem în gura mai multor prim-miniștri și miniștri ai turismului un target: 10 milioane de turiști străini să aducem în România. Nu este imposibil. Un calcul matematic ne spune că dacă creștem cu 20% timp de opt ani, am făcut 10 milioane”, declară Adrian Voican.
Vicepreședintele ANAT susține că nu produsul turistic este cel care ține România în loc la acest capitol, ci lipsa acută de finanțare a promovării pe piețele externe.
Referitor strict la Sinaia, stațiunea concurează, în ultimii ani cu cele din Alpii Elvețieni, cu investiții în infrastructura publică, dar și cu foarte multă emancipare în zona ospitalității. Sinaia este o destinația ideală pentru congrese și conferințe, cu o capacitatea de circa 4.000 de locuri în sălile de conferințe ale hotelurilor mari din stațiune.
Patru săli de conferințe generoase se află doar la Hotel Sinaia, cea mai mare unitate de cazare din stațiunea, cu o capacitate de acomodare de 250 de camere.
„În primul rând încercăm să ne atragem oaspeții cu zona de spa pe care o avem și despre care nouă ne place să spunem că este o oază de relaxare și oamenii vin pentru că se simt bine. Avem cabinele de masaj, avem piscina jacuzzi, avem acea zonă de wet spa, cu fântână, unde oaspeții se pot relaxa în liniște. Apoi avem salina, cu sare din Himalaya și credem că toate aceste facilități îi încurajează să revină la noi”, spune Diana Pârvulescu, director de marketing la Hotel Sinaia.
Iar cei mai mulți oaspeți aleg să revină, nu doar pentru partea de cazare și spa, ci și pentru experiența culinară deosebită.
„Nu vorbim doar de un singur restaurant, care este de fine dining, ci vorbim și despre o cramă care este cu produse autentice, acel gust de la mama de acasă. Avem și o terasă care este în zona mai modernă de food, burger, pizza și atunci cred că se completează această experiență de relaxare de spa, cu o experiența gastronomică”, a completat Diana Pârvulescu.
Cu suita sa de facilități, Hotel Sinaia reușește să acopere necesitățile unei plaje largi de public, pornind de la segmentul corporate, aflat în ascensiune, până la vacanțele obișnuite adaptate bugetului de familie.
„Cred că în momentul de față, Hotel Sinaia este accesibil mai multor pături sociale. Avem camerele standard, care au un confort deosebit, dar sunt la un preț accesibil, apoi sunt camerele de lux, care au fost renovate. Practic, fiecare om care își dorește o vacanță la munte își va găsi camera potrivită pentru bugetul său, dar și pentru confortul pe care și-l dorește”, afirmă Diana Pârvulescu.
În materie de activități, Sinaia își extinde constant paleta de servicii de agrement pe care le oferă, la care se adaugă, bineînțeles, și evenimentele culturale organizate aici, de la seri tematice până la festivaluri de muzică și nu numai.
Cu o lungime de 30 km, 22 de pârtii și 12 instalații de transport pe cablu, domeniul schiabil rămâne una dintre atracțiile de bază ale stațiunii, chiar și în absența zăpezii care să antreneze spiritul de adrenalină al schiorilor și snowboarderilor pasionați. Domeniul dispune de două telecabine, două telecondole, trei telescaune, baby ski-uri, teleschiuri și o bandă.
Cele 22 de pârtii de pe domeniul schiabil Sinaia se adresează atât celor care abia învață să încalțe clăparii, până la schiori și snowboarderi avansați.
„Avem pârtii ușoare, pârtii medii, adresate intermediarilor și probabil cele mai multe și cele mai grele pârtii negre din România, este vorba de Carp, Târleș și Papagal plus multe alte trasee neoficiale în segmentul 2000 – 1400 de metri, pe partea abruptă a muntelui”, spune administratorul Transport Urban Sinaia, Maria Floricică.
De pe domeniul schiabil se pot face și trasee montane pentru cei care vor să descopere frumusețile Bucegilor la pas, cu bicicleta sau cu ATV-ul. Toate aceste activități alternative sunt recomandante însă în sezonul cald, pe timpul iernii existând pericol mare de accidentare, de rătăcire ori de avalanșă. Pe timp de iarnă, mai spune Maria Floricică, traseele de picior sunt închise.
„Gondolele noastre, gondola Sinaia, gondola Carp și telecabinele, funcționează tot timpul anului, deoarece și în timpul anului avem foarte mulți turiști din țară sau din străinătate pentru că în sine plimbarea cu gondola devine un obiectiv în sine”, afirmă Maria Floricică.
Pentru cei care vor să petreacă minivacanțele de Paști, de 1 Mai sau chiar un frumos sejur de vară la Sinaia, atracțiile sunt multiple în completarea celor arhicunoscute. Maria Floricică detaliază:
„Ca activități pe care le propunem sunt aceste trasee care cu ajutorul nostru, al Salvamont, Parcului Natural Bucegi sunt întreținute. Urci cu gondola și cobori pe jos, faci un Piciorul Pietrei Arse sau Drumul de vară. Mai avem patru trasee de biciclete de la cota 1400 la cota 1000, la punctul de plecare al gondolei. Avem și tichete speciale pentru bike resort și anul acesta facem marea investiție pe sania de vară, care va fi cea mai lungă instalație de acest tip din România. Traseul va avea undeva la peste 2 km și va dura aproximativ 5 minute”.
Noua și mult așteptata atracție de agrement de la Sinaia va fi inaugurată, cel mai probabil, la 1 august. Sania de tip bob va fi montată pe o șină. Ea va porni de la cota 1400 și va merge până la cota 1000. Investiția, dezvăluie șefa Tranport Urban Sinaia, se ridică la 11 milioane de lei, bani pe care Primăria Sinaia îi asigură parțial din fonduri proprii și parțial din credit bancar.,
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment