FOTO VIDEO Atracții de toamnă pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Balcic și Varna oferă pe lângă distracții și experiențe culturale inedite  

Castelul Reginei Maria de la Balcic. FOTO Gonext.ro

Toamna e frumoasă la malul marii dacă știi ce orașe să alegi pentru fuga din cotidian. Uneori vremea e capricioasă și poate nu stai un sejur întreg, la fel ca vara, dar măcar un city break tot rezervi într-un loc pe malul marii. Balcic și Varna sunt două destinații bulgărești la o aruncătură de băț de România, care au faima de locuri curate, pline de șarm și glamour și în plus au și niște istorie românească.

Balcic e una din destinațiile preferate ale românilor când vine vorba de fuga la vecini: castelul construit aici de Regina Maria a fost păstrat impecabil de municipalitatea din Balcic, iar grădinile sale fac deliciul tuturor turiștilor care ajung în vechea urbe. Zidurile vechi, aleile ascunse de vegetație, liniștea și parfumul florilor – toate la un loc creează un un peisaj desprins din cărțile poștale. Nu e de mirare că peste tot auzi vorbindu-se în românește.

“Balcic reprezintă una din principalele destinații ale litoralului bulgăresc și ale Bulgariei în general, și pe lângă Nisipurile de Aur și Albena reprezintă una din principalele stațiuni căutate de români. Balcic are mai multe avantaje pentru că este și oraș, așa cum de exemplu sunt Constanța cu Mamaia sau Mangalia.

Deci turistul poate să și stea la un hotel de calitate sau la o vilă, are parte și de plajă de calitate dar poate să și viziteze vestigii culturale și istorice. Sunt și multe restaurante, localuri și avem aici castelul Reginei Maria, construit în 1924. El reprezintă pentru mulți români o atracție importantă”, spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Balcicul a fost fondat în antichitate de către traci, apoi a fost colonizat de greci care l-au denumit Dyonisopolis, iar mai apoi a fost ocupat de bizantini. E plin de istorie și de locuri frumoase de vizitat. Marele avantaj al Balcicului e că toată lumea vorbește românește: și comercianții, și hotelierii, și la restaurant, peste tot. La unele restaurante poți chiar să și plătești în lei (pe lângă faptul că au meniuri în limba română).

Balcic este o idee frumoasă de weekend: de exemplu, poți sa te plimbi o zi întreagă pe cărările castelului fără să te plictisești. În schimb în Balcic nu găsești celebrele hoteluri all inclusive de la bulgari, ci doar locații cochete amplasate pe faleză. Sunt pe marginea apei, sunt liniștite și sunt intime. În 3 minute ești pe faleză. O experiență culturală mai intensă la bulgari găsești dacă ieși în afara micului orășel de coastă.

În nordul Balcicului este Capul Kaliakra cu celebra lui cetate care-i și poartă numele. Puțin mai departe ar fi  Nessebarul, care este un oraș-muzeu, iar Varna este la o oră de mers de Balcic. Dacă alegeți un tur ghidat al oraşului deja o să vedeţi Bulgaria cu alţi ochi.

“Varna este un oraș interesant, destul de mare – este al treilea oraș al Bulgariei și în curând va fi la paritate cu Plovdiv, al doilea după Sofia. E un avantaj să mergi într-un oraș mare, situat pe malul marii. Varna seamănă întrucâtva cu Constanța, deși nici Constanța nu e promovată ca destinație de litoral, la maxim.

În Varna, un turist poate să stea la un hotel, poate să se bucure de plajă exact ca în orice stațiune și poate să și viziteze obiective turistice, catedrala ortodoxă, thermele romane și alte vestigii antice pentru amatorii de istorie și de cultură. În plus, sunt multe oportunități de cumpărături, de shopping, sunt mall-uri, deci un turist are ce face aici” spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Clima este blândă pentru că Varna este situată pe coasta vestică a Mării Negre. Plajele sunt largi, marea albastră caldă, iar viața culturală e plină de festivaluri de folclor, de muzică, balet, expoziţii în aer liber şi multe galerii de artă. De mâncare nu mai vorbim, pentru că sunt foarte multe restaurante cu preparate locale, iar când vine vorba de vinuri, cramele oferă degustări ale produselor indigene. La 17 kilometri nord de Varna, litoralul bulgăresc ascunde un loc interesant. Mănăstirea Aladzha, un strop de frumuseţe spirituală dăltuită în stâncă.

“Mănăstirea a fost construită în piatră în secolul 13, când otomanii au venit în Europa. Călugării bulgarii creștini ortodocși au înființat secta isihaștrilor și au construit această mănăstire departe de lume și de oraș. Aladzha înseamnă în limba turcă Mănăstirea Colorată, pentru că a fost pictată și era plină de culori. Acum e vizitată de mulți turiști români și de bulgari” spune ghidul Simeon Guglev.

Cercetătorii sunt de părere că viețuitorii de aici erau adepții învățături isihastre despre “energiile necreate” ale lui Dumnezeu, doctrina mult disputată în Bizanț și în Bulgaria, în secolele XIII-XIV, iar mănăstirea Aladzha este cea mai populară dintre mănăstirile de piatră de pe țărmul bulgar al Marii Negre. La urma-urmei, peșterile și creștinismul sunt strâns legate dacă ne gândim doar la faptul că Nașterea și Învierea stau în strânsă legătură cu câte o peștera.

Aladzha este una dintre cele mai bine conservate mănăstiri din piatră din Bulgaria și totodată ușor accesibile. Intrarea se face prin partea de est a primului nivel, la sfârșitul culoarului de la intrare în hol aflându-se un perete săpat în stâncă. La stânga, după scări, coridorul te duce spre bucătărie și spre 6 chilii vechi, săpate în stâncă, locuite de vechii călugări. Capela de rugăciune era situată în centrul dealului din stâncă.

Balcic, Varna și Aladzha se pot face într-o zi. Sunt multe agenții turistice care oferă acest traseu, într-o excursie de-o zi. Recomandarea noastră este ca să alocați un weekend pentru toate trei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*