FOTO VIDEO Băile Balvanyos – o oază pentru tratament, odihnă și relaxare. Turiștii caută această zonă pentru efectele terapeutice ale apelor minerale, drumeții și delicii culinare   

Băile Balnavyos. FOTO Cristina Niță

În inima naturii, în județul Covasna se află Băile Balvanyos. Locul unde timpul se oprește în loc, aerul, oamenii, culorile, tradițiile, miresmele și gustările se îmbină perfect, iar un sejur aici este de neuitat departe de tot ce înseamnă agitație și freamăt cotidian. Situată în curbura Carpaților, între Băile Tușnad și Târgu Secuiec, stațiunea balneo-climaterică Balvanyos este renumită pentru proprietățile curative ale apelor minerale, izvoarelor și mofetelor, oferindu-le oaspeților condiții perfecte pentru tratament, odihnă și relaxare.

”Este situată în Balvanyos băi, în mijlocul naturii, este foarte frumos, atât vara cât și iarna. Am fost de câteva ori iarna și era zăpadă, brazii exact ca în povești, împodobiți cu zăpadă. Când ninge este extraordinar, iar vara este un aer curat, un aer plăcut răcoros. Te trezești, deschizi geamul dimineața, parcă îți dă poftă de viață și parcă îți dă mai multă energie”, spune Marilena Stoian, președintele fondator ANTREC România.

Stațiunea balneo-climaterică Balvanyos a fost ridicată pe coamele înalte ale pădurilor bogate din zonă. Proprietățile terapeutice ale apelor minerale sunt recunoscute de mulți ani, localnicii utilizându-le pentru tratarea numeroaselor afecțiuni, exploatarea balneologică începând încă din anul 1039. Băile Balvanyos de astăzi s-au format din contopirea a trei colonii de băi care au funcționat în urmă cu mulți ani, cea mai veche fiind Pucioasa din Turia.

Pe lângă beneficiile terapeutice, un alt punct forte al zonei este peisajul de vis. Stațiunea este o oază de liniște și relaxare în mijlocul naturii, iar de cele mai multe ori persoanele care aleg să-și petreacă concediul aici, sunt familiile cu copii. Numeroasele atracții turistice din zonă, fac din Băile Balvanyos un loc de poveste. În nordul stațiunii se află Cetatea Balvanyos unde se găsesc rămășițele celei mai mari cetăți străvechi ale secuilor, iar la doar 10 kilometri se află Lacul Sfânta Ana, singurul lac din Europa Centrală așezat într-un crater vulcanic. Balvanyos poate fi o alegere foarte facilă pentru vizitatorii din segmentul turism-activ, aceștia pot alterna ideea de turism balneo cu drumețiile în munți.

 ”Avem foarte aproape de Complexul Cetate, Izvoarele Tămăduitoare, Băile de Ciocolată, binecunoscutele mofete din zonă, Grota Sulfuroasă, care este cea mai mare peșteră cu concentrație de sulf din Europa. Mai pot face, de asemenea, drumeții în Masivul Ciomatu. Totodată, avem și rezervațiile naturale Tinovul Mohoș și Lacul Sfânta Ana. De asemenea, mai există trasee de off road, turismul gastronomic este foarte dezvoltat în zonă putându-se face ateliere gastronomice și tot ce este caracteristic segmentului de turism rural”, a precizat Cristian Catană, redactorul șef al revistei ”Vacanțe la țară”.

Stațiunea Băile Balvanyos este un loc miraculos, deoarece se mândrește nu numai cu locuri frumoase, ci și cu o aromă gastronomică unică. În arcul carpatic, românii, maghiarii, saşii, armenii, evreii, au reuşit să-şi îmbogăţească unii altora cultura gastronomică. De la pâinea de cartofi la preparate pe baza de carne și afumături, de la telemea la plăcinte, mâncarea din inima Transilvaniei este diversificată și foarte gustoasă.

”În primul rând este Complexul Cetate care include și pensiuni și hoteluri, dar și alături este o pensiune Carpați, inclusiv un restaurant cu specific secuiesc cu mâncăruri tradiționale la prețuri foarte convenabile, unde se servește la platou, la castron cu porții mari, dar ceea ce este important este că sunt toate gustoase, pensiunea și complexul deținând și fermă proprie, deci produsele sunt de la sursă, agroturism autentic”, spune Marilena Stoian, președintele fondator ANTREC România.

În estul Transilvaniei predomină bucătăria secuiască și cea românească, iar fiecare sezon are specificul lui. Felurile de mâncare pe care oaspeții le pot savura la restaurantul Complexului Cetate au o puternică legătură cu sărbătorile religioase.

”De exemplu, hai să luăm Paștele. Normal că în primul rând sunt ouăle roșii, simbolul Paștelui, mielul, iar din miel se fac: ciorbă de miel, friputură, papricaș, drob de toate felurile de mâncăruri dar cu gusturi secuiești. Se diferă de la o zonă la alta acele gusturi și atunci noi încercăm să facem în așa fel să păstrăm și tradițiile noastre. De Crăciun, tot așa e cu pârlitul, cu șoricul, cu cartaboșul, cu cârnații. Normal, cârnații sunt mai picanți decât în alte zone, noi folosim mai mult boia, dar avem și usturoiul în cârnați. Noi avem și ciorbele care sunt specifice acestei zone: gulașul de fasole, gulașul din carne de vită, ciorba de cartofi ardelenească cu afumătură”, explică Attila Daraguș, primarul comunei Turia.

An de an, în stațiunea Băile Balvanyos are loc tradiționalul Festival Pomana Porcului. Evenimentul reunește participanți din Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Austria, Germania și din zonele istorice ale României. Scopul lui este păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice de iarnă ale localităților din țară, cât și din străinătate, dar și să promoveze zona și să atragă turiști. Echipele, compuse din maxim patru membri, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, după obiceiurile zonei din care provin, după care se vor prezenta în faţa juriului.

”Normal că atunci aducem foarte mulți turiști, umplem pensiunile din zonă și toată lumea câștigă. Legăm prietenii între localități, între regiuni, între popoare dar e foarte bine și pentru zonă pentru că, începând de la taximetriști până la zootehnist toată lumea se simte bine și are bani în buzunar”, a adăugat primarul comunei Turia, Attila Daraguș.

Cel mai mare bulz din lume, catalogat în Cartea Recordurilor a fost făcut în urmă cu câțiva ani în localitatea Turia. Rulada de bulz de 150 de metri deține și în prezent recordul gastronomic omologat de reprezentanții Guiness Book.

”Nu a fost ușor, de fapt organizarea a fost mai grea dar acum e foarte ușor, în fiecare an de zilele comunei, facem o secvență de 80 de  metri, să le demonstrăm oamenilor că tot așa de gustos e, cum a fost acela de record mondial”, a încheiat Attila Daraguș, primarul localității Turia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*