FOTO VIDEO Budapesta, Perla Dunării pe care milioane de turiști o vizitează în fiecare an

Vedere din Budapesta. FOTO Ovidiu Oprea

Capitala Ungariei, Budapesta, este o destinație fabuloasă în orice perioada a anului, cu un plus de savoare cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când orașul arată ca într-un basm. În aceste zile, străzile sunt scăldate de lumini strălucitoare, iar parfumul ademenitor al castanelor prăjite, al cozonacului secuiesc – renumitul kürtőskalács, ori de turtă dulce sau al vinului fiert umple aerul.

În timpul iernii, Budapesta oferă o abundență de obiective turistice, care pot satisface și cele mai pretențioase gusturi ale vizitatorilor, iar tururile, organizate sau nu, au de obicei plecarea din zona Pieței Milenare, sau cum mai este cunoscută, Piața Eroilor. În apropierea acesteia se află clădirea romantică a Castelului Vajdahunyad, o replică aproape perfectă a Castelului Corvinilor din Hunedoara, aflată în Parcul Orașului, care găzduiește și un pitoresc patinoar, unul dintre cele mai vechi de pe continent. Din Piața Milenară se merge apoi în linie directă până la Dunăre, unde vizitatorii se pot delecta cu malurile frumoase ale fluviului, de la poalele Dealului Gellért până la Podul Margareta, declarate Patrimoniu Mondial UNESCO.

„Budapesta este un oraș foarte frumos, iar Piața Milenară este unul dintre obiectivele deosebite ale capitalei maghiare. De obicei, de aici se pornesc tururile de oraș. Piața a fost amenajată cu prilejul împlinirii a o mie de ani de la descinderea maghiarilor în această parte a Europei și tocmai de aceea se numește Milenară. Pornind de aici, se merge de obicei pe bulevardul Andrássy, deci acesta este un punct forte, dar să nu uităm de fapt că, dacă vin turiștii, în parcul aflat în apropiere sunt câteva clădiri noi care au fost date în folosință și care neapărat trebuie vizitate. Este Palatul Muzicii, care a fost inaugurat nu de mult, și Muzeul Etnografic. Sunt clădiri care atrag atenția turiștilor, pentru că, spre exemplu, Palatul Muzicii a fost construit pe baza unui proiect executat de un arhitect japonez”, spune Gabriela Enea Elekes, ghid turistic în Budapesta.

Bulevardul Andrássy, renumit pentru clădirile sale Art Nouveau, stilul reprezentativ pentru începutul secolului 20, este una dintre cele mai elegante zonă rezidențiale din oraș. Tot aici se află și cea mai veche linie de metrou a orașului, M1, cunoscută și drept Linia Millenium. Dată în folosință în anul 1896 a fost înscrisă, în anul 2002, împreună cu Bulevardul Andrássy, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Artera se termină piața Vörösmarty, acolo unde, iarnă de iarnă este organizat principalul Târg de Crăciun al orașului. Având, anual, sute de mii de vizitatori, târgul îi întâmpină pe cei ce-l vizitează cu diferite delicatese, prăjite sau coapte, vândute la tarabele cu mâncare, oferind specialități maghiare precum gulaș sau cârnați picanți.

„Pe timp de iarnă este Târgul de Crăciun, foarte renumit după cel de la Viena și foarte bine cotat, care deja a fost deschis pentru public. Dar Budapesta oferă mereu și alte evenimente. Spre exemplu, acum se poate vizită și expoziția pictorului El Greco la Muzeul Artelor Frumoase”, a completat Gabriela Enea Elekes.

Dar nu trebuie ratate nici celelalte târguri de Crăciun din oraș, cu aroma lor irezistibilă de scorțișoară, vin fiert, castane prăjite și alte delicatese, aflate la o distanță confortabilă de mers pe jos. Acestea își întâmpină vizitatorii și cu o varietate largă și colorată de mărfuri maghiare, precum ceramică, miere, haine cu design unic, genți și bijuterii, lumânări, jucării lucrate manual și alte produse artizanale.

Una dintre cele mai facile dar și plăcute căi pentru turiștii români de a ajunge în această perioadă a anului la Budapesta este la bordul vasului MS Diana, singura navă românească de pasageri de pe Dunăre, care asigură croaziere de iarnă prin capitalele imperiale, oferind și ocazia vizitării târgurilor de Crăciun, până în Viena.

„Pachetul de croazieră <<Târgurile de Crăciun>> este un pachet special, pregătit pentru turiștii români, care cuprinde cele trei capitale imperiale, Budapesta, Bratislava și Viena, începând cu târgul din Budapesta, care este o feerie de sărbătoare, cu tot ceea ce implică Crăciunul, de la bucate până la decorațiuni. Turiștii vor pleca de aici cu o experiență și amintiri foarte plăcute, și care, bineînțeles, întărite de Bratislava și Viena, îi vor bucura că au făcut o croazieră la bordul navei MS Diana”, spune Marius Crivțonencu, armatorul navei croazieră.

Marius Crivțonencu s-a referit și la ce facilități sunt oferite odată cu achiziționarea unui astfel de pachet, precum transportul local asigurat, ori ghizi bine pregătiți, vorbitori de limbă română, care oferă turiștilor toate informațiile necesare pentru a le face vacanța de neuitat, ori mesele ce sunt asigurate la bordul navei.

„Autocarul și toate obiectivele sunt incluse în prețul pachetului, iar în fiecare capitală, ghizii sunt vorbitori de limba română. (…) Pachetul mai cuprinde și toate mesele, incluse, dar, cine dorește, normal, merită să guste și ce oferă fiecare târg cu specificul lui”, a mai spus Marius Crivțonencu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*