FOTO VIDEO Castelsardo, colțul de poveste de pe coasta nordică a Sardiniei

Castelsardo, colțul de poveste de pe coasta nordică a Sardiniei. FOTO Paul Alexe

În inima Mediteranei, pe coasta nordică a Sardiniei, se află un mic orășel ce pare desprins dintr-o carte de povești: Castelsardo. Fondat în secolul al XII-lea de către genovezi, acest orășel de piatră, încărcat de istorie la tot pasul, își păstrează încă farmecul medieval, atrăgând turiști din toate colțurile lumii dornici să se piardă pe străduțele sale înguste și să se bucure de peisajele care taie respirația.

În negura vremii, Castelsardo a fost gândit ca o fortăreață și de aceea este amplasat pe un deal stâncos ce se ridică abrupt din mare, oferind o priveliște panoramică asupra Golfului Asinara. La baza colinei, valurile se izbesc de stâncile sculptate de vânt și apă de-a lungul secolelor, oferind un peisaj și senzații de neuitat. Străzile pavate cu piatră cubică ale orașului Castelsardo seamănă unor cărări de călătorie în timp. Înguste și abrupte ele conduc către fortăreața Doria, un castel impresionant care domină orizontul.

Fortăreața Doria, care se înalță semeț deasupra orașului, a fost construită în 1102 de către familia Doria, una dintre cele mai influente dinastii genoveze. Somptuoasa reședință a fost strategic poziționată pe un promontoriu pentru a apăra zona de atacurile piraților și ale altor invadatori. Zidurile sale groase și turnurile de observație oferă astăzi o priveliște spectaculoasă asupra Mării Mediterane și a împrejurimilor.

De-a lungul secolelor, cetatea a fost martora numeroaselor conflicte și schimbări de dominație care s-au succedat pe insula Sardinia. A fost fortificată și extinsă de către aragonezi și mai târziu de către piemontezi. Astăzi, cetatea este un simbol al rezistenței și adaptabilității locuitorilor din Castelsardo, dar și o spectaculoasă atracție turistică ce susține economia locală.

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale cetății Doria este faptul că găzduiește ceea ce s-ar traduce drept Muzeul Mediteranean al Împletiturilor (Museo dell’Intreccio Mediterraneo). Acest muzeu inedit adăpostește o colecție impresionantă de artefacte și împletituri tradiționale sarde. Vizitatorii pot admira tehnicile ancestrale de împletit nuiele ale insulei, care au fost transmise din generație în generație. Coșurile de nuiele, dar și tapiseriile colorate și covoarele împletite tot din nuiele expuse sunt o dovadă vie a măiestriei și creativității localnicilor care păstrează și astăzi taina meșteșugurilor și pe cea a unui stil de viață sustenabil.

De altfel, locuitorii orașului Castelsardo, la fel ca majoritatea sarzilor, își trăiesc viața într-un ritm domol, specific insulelor mediteraneene. Piațetele pline de viață și de culoare sunt puncte de întâlnire pentru localnici și turiști deopotrivă. Aici se poate savura un espresso aromat la una dintre cafenelele de pe marginea drumului, în timp ce clădirile vechi, cu fațade pastelate, decorate cu balcoane înguste și flori multicolore oferă vederi splendide.

Un alt punct de atracție în Castelsardo îl reprezintă și Catedrala Sfântul Anton Abate, situată în centrul istoric al orașului. Construită în stil gotic-catalan, catedrala impresionează prin interiorul său bogat ornamentat și prin turnul clopotniței, care oferă o priveliște spectaculoasă asupra mării și a întregii regiuni.

Pentru Castelsardo, agenția Christian Tour oferă sejururi pentru două persoane ce pornesc, vara, în plin sezon de la 2.500 de euro, cu transport aerian inclus, șapte nopți de cazare la resort de patru sau cinci stele cu mic dejun sau demipensiune.

Red Sun Village din Isola Rossa este un astfel de complex care își îmbie oaspeții cu aspectul său de oază de liniște, unde se pot bucura deoporivă de plaje sălbatice, dar și de mai multe piscine. Complexul, la fel ca majoritatea resorturilor turistice din Sardinia are un aspect intim și cochet, oferind garanția unor experiențe de vacanță reușite atât pentru cupluri tinere sau de seniori, cât și pentru familii cu copii dornici de joacă.

Mergând pe ideea de boutique hotel, complexul oferă oaspeților săi o undă de rafinament, discreție și promptitudine, dar și un restaurant generos, cu terasă și preparate din cele mai diverse sortimente de inspirație mediteraneană, asortate cu deserturi irezistibile atât ca aspect, cât și ca gust.

După zile toride petrecute la plajă sau la piscină, serile pot deveni destul de antrenante în dans sau socializare la mini bar-club-ului situat la înlățimea unui rooftop. De aici, cu un pahar de prosecco în mână, panorama asupra golfului poate ușor fura simțurile.

Un alt complex spectaculos este și Baia delle Mimose, din Badesi, tot la o aruncătură de băț de Castelsardo. Resortul se întinde pe o suprafață extrem de generoasă oferind impresia unui cartier în miniatură. Avantajul complexului de patru stele este că pune la dispoziția oaspeților săi spații de cazare dintre cele mai diverse. Pentru cei care iubesc o atmosferă efervescentă, de distracție, există o zonă mai animată, în timp ce pentru cei care vor ca vacanța să le fie un refugiu de la tumultul obișnuit al cotidianului există opțiunile de cazare în căsuțe individuale, construite în stil mediteranean, cu finisaje rustice din lemn, ascunse de orice priviri indiscrete de arbuști înfloriți și frumos mirositori.

Baia delle Mimose de asemenea propune oaspeților o suită impresionantă de facilități, de la piscine și plaja proprie a hotelului, la terenuri de sport, locuri de joacă special amenajate pentru copii, terase și mini-cluburi care, vara acesta au fost luate cu asalt în special în serile de competiții în cadrul EURO 24.

Schimbând un pic nota trebuie spus că nicio vizită pe coasta nordică a Sardiniei nu ar fi completă fără deliciile culinare ale regiunii. În Castelsardo, la fel la restaurantele din Isola Rossa și Badesi, tavernele și restaurantele oferă meniuri bogate în preparate tradiționale, precum fregola cu fructe de mare, un tip de paste mici și rotunde, sau porceddu, un purceluș de lapte fript, servit cu ierburi aromatice. Brânzeturile locale obșinute din lapte de oaie sau vinurile sarde ce poartă în buchetul lor aroma sărată a brizei mediteranene reprezintă la rândul lor o sărbătoare a simțurilor, iar puțini sunt cei care rezistă să nu includă în traista cu suveniruri din vacanța în Sardinia și măcar un sortiment de pecorino sardo sau o sticlă de vin obținut din strugurii cultivați pe colinele calcaroase ale insulei.

De altfel, în jurul Castelsardo, peisajul natural este la fel de impresionant ca și orașul însuși. Plajele cu nisip fin și apele cristaline ale Mării Mediterane sunt ideale pentru înot și snorkeling, în timp ce dealurile și stâncile din apropiere oferă trasee spectaculoase pentru drumeții și chiar plimbări cu bicicleta. Un loc deosebit de interesant este Roccia dell’Elefante, o stâncă naturală erodată de vânt și apă, care a căpătat forma unui elefant uriaș. Zilnic, turiștii fac popasuri în zonă pentru a se fotografia cu formația calcaroasă cu aspect zoomorf, fiind apoi absorbiți și fascinați de panorama care pur și simplu taie respirația. La poalele dealului, întinderile generoase de arbuști sălbatici fac loc doar șoselei șerpuite ce deschide drumul către explorări de neuitat.

Castelsardo este mai mult decât o destinație turistică; este o incursiune în istoria și cultura Sardiniei, o experiență autentică care îmbină frumusețea naturală cu patrimoniul cultural într-o manieră care devine din ce în ce mai rară. Fie este vorba despre plimbări melancolice pe străzile sale înguste, despre admirarea peisajelor marine sau savurearea bucatele locale, Castelsardo oferă orcui o fereastră către un trecut bogat și o cultură vibrantă. La fel ca întreaga insulă Sardinia este o destinație menită să captiveze și să predispună la visare, visare la următoarea vacanță magică pe această insulă dacă nu sălbatică, atunci cel puțin rustică.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*