FOTO VIDEO Delta Dunării atrage din ce în ce mai mulți turiști. Oamenii vin aici pentru floră, faună, pescuit sau preparatele tradiționale

Green Village Sfântu Gheorghe. FOTO Adrian Boioglu

Dunărea sălbatică și impetuoasă este singurul fluviu european care curge de la vest la est. În drumul său de 2.800 de kilometri străbate 10 țări și patru capitale, iar bazinul ei hidrografic reprezintă 8% din întreaga Europă. În interiorul lui trăiesc 10 % dintre europeni, adică 80 de milioane de oameni. Sunt cifre uriașe, care conturează puterea mărețului curs de apă care a impresionat lumea vreme de milenii și încă o mai face și astăzi.

Însă când ajunge în România, Dunărea suferă o schimbare impresionantă: străbate o întinsă câmpie aluvionară, iar când sosește aproape de vărsare se împarte într-un labirint de canale care compun o uriașă deltă aflată în patrimoniul mondial UNESCO. Europa nu are o zonă mlăștinoasă mai întinsă decât Delta Dunării, și din acest motiv a fost supranumită “Amazonul Europei “.

Din ce în ce mai mulți turiști vin aici vară de vară ca să se bucure de viața pe apă și să se înfrupte din bucătăria unică a Deltei. Iar anul acesta marchează un nou sezon de creștere consecutivă a numărului de turiști: 125 de mii de oameni au vizitat Delta in primele 9 luni ale anului.

“2019 se înscrie într-o tendință de creștere nu doar pentru noi, ci pentru toată Delta Dunării. Delta este mare, iar locațiile sunt dispersate, fiecare cu specificul ei și efectiv asta înseamnă să nu fim toți la fel și să ne placă fiecăruia un anumit lucru. Eu mă bucur pentru Asociația Delta Dunării că a reușit să înceapă să arate ce înseamnă diversitate în Delta Dunării” spune Cornel Găină, administrator la complexul turistic Cormoran.

Când ai 5.700 de kilometri pătrați de canale, mlaștini, lacuri cu nuferi și cu stuf din care răsar pe alocuri insulele nisipoase, nu te mai miri de valul de turiști. E explicabil. Delta Dunării este un rai mlăștinos care adăpostește 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce. E casă multor animale și plante pe cale de dispariție.

“Delta Dunării este o rezervație naturală, un muzeu în aer liber, se poate vizita fauna, flora, ne plimbam în caiace, dar în special toamna este sezonul pescarilor. Vin pescari și din țară și de peste hotare. Noi nu avem un vârf de sezon, sezon și extrasezon. Delta Dunării este frumoasă din primăvară până în iarnă. E chiar frumoasă și iarnă pe alocuri, atunci când îngheață canalele ne luăm patinele și venim în Delta Dunării” spune Corina Davidov, purtatorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării.

Silvia Savu de la Holbina Trei Bibani spune că datorită promovării făcute în Franța an de an turiști din această țară vin în Delta Dunării.

Avem destul de mulți turiști străini. Practic am făcut promovare în Franța destul de mult pentru că ei sunt pescari foarte buni și am reușit în zece ani deja să-i fidelizăm. Revin în fiecare an, a spus Silvia Savu.  

Una dintre bijuteriile Deltei este pădurea Letea, unul dintre cele mai vechi parcuri naturale din România. Ajungi acolo numai cu căruța plecând din satul Letea. E cea mai nordică pădure subtropicală din Europa ce abundă în tot felul de animale, cele mai mari fiind caii sălbăticiți. Letea atrage exploratorii. Canalele pline cu pește atrag pescarii împătimiți. Câmpurile de nuferi sunt vizitate de turiștii ce iubesc natura, iar coloniile de pelicani sunt pentru ornitologi și pentru fotografii de profesie.

Delta Dunării are pentru toți câte ceva. Să nu-i uităm pe gurmanzi: ce ciorbe și ce saramuri mănânci în Deltă, nu găsești în altă parte! Scăpat de sub control, turismul se poate transforma oricând, din binefacere în moartea peisajului. Valurile de turiști care ridică cifrele succesului acum, pot deveni distrugătoare: turismul iresponsabil înmulţeşte betoanele reci și construcţiile fără gust, iar lacurile și canalele pot fi afectate de bărcile cu motoare puternice și cu viteze excesive. Din fericire există oameni care încurajează turismul în Deltă într-o manieră mai blândă.

“Delta necesită un turism responsabil, un turism în armonie cu natura. Acest echilibru fragil între biodiversitate și activitatea turistică trebuie menținut și avem o responsabilitate față de Deltă, noi toți – Administrația Deltei, operatorii economici, transportatorii și turiștii – de a menține acest echilibru și de a lupta pentru el. Să creionăm acele echipe mixte care să intervină oportun, în primul rând pentru prevenirea unor incidente nefericite dar și pentru respectarea legislației în ceea ce înseamnă mediu, vizitarea responsabilă, corectă a Deltei Dunării. Să nu uităm până la urmă că Delta Dunării este o bijuterie, un diamant al naturii pe care România îl are și este responsabilă să-l păstreze” spune Cătălin Țibuleac,  Guvernatorul Rezervației Bioesferei Delta Dunării.

Ne place ca să spunem că în Deltă, omul trăiește în armonie cu natura. Aici sunt multe ecosisteme fragile și de neînlocuit, iar Delta este de o frumuseţe grandioasă. Ea merită îngrijită și conservată nu doar din motive științifice. Peisajele Deltei Dunării pot să asigure localnicilor o prosperitate durabilă, dacă sunt îngrijite cum trebuie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*