FOTO VIDEO Delta Dunării devine, din toamnă, raiul pescarilor, iar pensiunile vin cu oferte speciale. Evenimentele și promovarea zonei au dus la prelungirea sezonului până în luna decembrie

Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Se ascut cuțitele în Deltă și începe forfota pescarilor care vor umple lacurile și canalele în căutarea celor mai mari trofee de răpitori! Vine toamna când turiștii de vacanță și sejur se răresc considerabil ca să facă loc profesioniștilor în ale pecuitului. Mai sunt doar două zile până când se va da startul goanei după știucă și biban, iar gazdele la pensiuni fac ultimele pregătiri. Vara s-a dus, a sosit toamna – anotimpul în care Delta excelează la competiții în natură.

”În lunile de vară avem turiștii obișnuiți în concediu, oameni cu familii, cu copii; din perioada de toamna începem să organizăm teambuildingurile și mai ales în octombrie-noiembrie competiții de pescuit, ca și primăvara de altfel, înainte de deschiderea sezonului de vară. Tarifele – ca principiu general – scad undeva după jumătatea lunii septembrie cu 10-15% față de tarifele de vară, iar pentru pescari am creat pachete speciale, pentru că ei au un alt tip de comportament față de turistul obișnuit” spune Dan Ghinescu, administratorul Egreta Resort din Murighiol.

Turistul de vacanță și sejur vine le relaxare și la plimbări în Deltă. Vrea barcă, ghid, povești pescărești și deliciile culinare ale locului. Asta înseamnă pentru gazde, trei mese pe zi, bogate în pește de tot felul, plus tot confortul. Sunt lucruri care costă și așa se face că o săptămână în Deltă nu-i chiar de colo, când te uiți la bani. Odată cu venirea toamnei, se schimbă vremea, se schimbă și clienții. Pescarii au un alt fel de comportament și alt fel de nevoi și de cerințe. Ei se trezesc devreme și pleacă în locurile bine știute pentru pescuit la răpitor. Stau toată ziua acolo și revin acasă doar seara, pentru cină.

Pescarii care umplu Delta toamna, sunt clienți mai puțin interesați de all-inclusive; ei au nevoie de transport cu barca dacă nu vin cu bărcile proprii, și au nevoie de cazare cu demipensiune. Pentru ei, în mod evident, scopul principal este pescuitul și odihna peste noapte, ca să reînceapă în ziua următoare. Așa se face că tarifele pachetelor turistice pentru pescari au un tarif mai mic față de pachetele obișnuite.

”Delta Dunării, toamna este pentru pescari. În Delta Dunării sunt festivalurile borșurilor de pește – unul este la Jurilovca, deja celebru; celălalt – la Crișan, la fel de celebru. În acest weekend vine Rowmania cu marele Ivan Patzaichin pe faleza Tulcei apoi pe 29 septembrie avem și un târg de bărci și motoare la Tulcea. Așa că da, din fericire, în Delta Dunării nu se termină sezonul turistic la 31 august. În august, gradul de ocupare turistică în Delta a fost de aproape 100%; foarte greu puteai găsi o camera în luna august” spune Corina Davidov, purtător de cuvânt al Asociației “Delta Dunării”.

Sezonul turistic pentru litoral și pentru stațiunile estivale s-a încheiat, dar pentru Delta Dunării el continuă cu aceeași intensitate. Delta intră în toamnă cu hainele schimbate și oferă altceva: pregătirea păsărilor pentru migrație, schimbarea coloritului vegetației, comportamentul peștilor răpitori și multe obiceiuri locale tradiționale. La toate acestea se adaugă și eforturile afaceriștilor din turism ca să lungeasca sezonul în Deltă la ambele capete: și primăvara dar și toamna.

Nu e ușor și ține foarte mult de cum e construită structura de cazare: multe hoteluri și pensiuni nu au încălzire, așa că odată cu venirea frigului sunt nevoite să tragă obloanelor până la primăvară. Alții însă s-au gospodărit din timp și și-au dotat locațiile cu centrale proprii, cu boilere de apă caldă și tot confortul pentru lunile de toamnă și de iarnă. Egreta Hidroturism, de exemplu, are băi încălzite, camere la fel, boilere cu apă fierbinte pentru baia fiecărei camere și aer condiționat peste tot.

“Noi am reușit în 2019 să avem primele acțiuni/evenimente în martie ceea ce nu-i foarte uzual; am adus un teambuilding și un concurs de pescuit în luna martie, când Delta nu e cu totul înverzită și extraodinar de atractivă din punct de vedere peisaj-natură-păsări. În general se pornește în aprilie; cu certitudine momentul 1 Mai este primul în care Delta se umple la capacitatea maximă, iar vara ne este tuturor mai ușor. Revenind la anotimpul de toamnă, eu știu cu certitudine că în primul weekend din noiembrie vom avea ultima etapă a concursului de spining și hotelul va fi plin. Vorbim de 60-70 de ambarcațiuni plus organizatori, televiziuni – vorbim de o acțiune cu 200 de participanți și toată zona Uzlina va fi populată de acești pescari. Apoi, la 15 noiembrie încercăm o altă competiție de pescuit împreună cu Fishing & Hunting Channel și în general, chiar dacă nu mai avem grupuri compacte, în noiembrie se vine la pescuit de răpitor (știucă, biban) până la 1 decembrie. Capacitatea de cazare nu mai este ocupată 80-100% decât în weekendurile când avem acest tip de competiții” spune Dan Ghinescu, director la resortul Egreta Hidroturism.

Să umpli hotelul în lunile de toamnă e mare lucru în Delta Dunării. Noiembrie e ultimul bal, cum spun patronii de aici. Deja când vine iarna, cu toții intră în conservare până la primăvară. Sezonul turistic pentru ei nu se prelungește foarte mult dincolo de lunile de toamnă.

“Nu este foarte simplu să organizezi aici sărbători de Crăciun și Revelion decât eventual cu grupuri compacte. Să oferi asta turiștilor individuali, e complicat pentru că este necesară deplasarea pe apă în condiții dificile, nu știm niciodată foarte exact cum arată prognoza vremii, etc“ spune Dan Ghinescu.

Împătimiții Deltei și iubitorii de natură știu că primăvară și toamna sunt cele două anotimpuri în care frumusețea ei atinge cote maxime. Primăvară natura explodează și totul înflorește, iar păsările călătoare se întorc și animă locul. Toamna ele ies din ascunzatori și încep să se organizeze în stoluri să plece spre zările mai calde. Spectacolul stolurilor imense de berze și de pelicani este deosebit. Acum este momentul când vedem prima oară puii de pelican, pentru că abia în luna septembrie pelicanii ies cu puii la pescuit și îi învață să zboare. Apoi, miracolul nuferilor care înfloresc a doua oară în an, după canicula din vară. În fine, toamna sunt răsăriturile cele mai frumoase… Și pentru pescari și pentru turiștii obișnuiți, Delta are multe atuuri în mânecă, în lunile septembrie, octombrie, noiembrie.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, reamintește vizitatorilor că natura trebuie protejată, iar regulile trebuie respectate.

”Ca de obicei, regulile rămân cam aceleași, când vorbim de Delta Dunării. Delta necesită un turism responsabil, un turism pe slow motion, nu pe repede înainte, și pentru asta orice persoană care își dorește să petreacă o vacanță în Delta Dunării e bine să fie informată, cu privire la regulile de acces și mă refer aici la achitarea taxei de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la achitarea – în cazul în care vin cu autoturismul în zonele Corbu, Vadu – taxei de autoturism. Faptul că permisele de pescuit sunt gratuite, nu înseamnă că nu ar trebui să fie obținute. Să le procure online, permisele de pescuit. Orice turist trebuie să cunoască aceste reguli și nu în ultimul rând trebuie să cunoască regulile de acces în Rezervație, canalele unde se poate intra, lacurile unde e voie să intre… Eu recomand tuturor celor care doresc să vină în rezervație, în momentul în care antameaza un ghid de turism să fie convinși că acel ghid de turism cunoaște Delta, știe despre ce vorbește și nu în ultimul rând îi învață ceea ce înseamnă natura, ceea ce înseamnă biodiversitatea. Delta are nevoie de așa ceva: de oameni educați, de oameni bine informați și de oameni care știu de ce vin în Delta Dunării” spune Cătălin Țibuleac, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Toate regulile Rezervației Naturale sunt de găsit pe siteul ARBDD și dacă ele sunt respectate, turiștii au parte de o vacanță liniștită fără amezi și fără presiuni din partea comisarilor Administrației Rezervației.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*