FOTO VIDEO Delta Dunării este pregătită să își primească turiștii pentru Revelionul pe rit vechi. Gastronomie tradițională în satele lipovenești și condiții de cazare de lux la Tulcea

Hotelul Delta din Tulcea. FOTO Adrian Boioglu

Creștinii ortodocși din Dobrogea se pregătesc de sărbătorit Revelionul pe rit vechi prin petreceri uriașe. La miezul nopții vor cânta din suflet versuri tradiţionale şi apoi vor dansa până în zorii zilei. Pentru frumuseţea tradiţiilor rușii lipoveni din toată țara se vor întoarce la origini după zeci de ani, iar Dobrogea îi așteaptă pregătită, ca întotdeauna.

“Este un moment oportun pentru primirea de noi turiști și pentru a arăta ce înseamnă județul Tulcea, Delta și Munții Măcinului într-o perioadă superbă de iarnă. Sunt multe localități care sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi și au pensiunile deschise în această perioadă: comuna Crișan, Mila 23, Sulina, Jurilvoca, Sarichioi și Luncavița, Valea Fagilor. Sunt zone superbe care sunt deschise în această perioadă și permit vizite pentru doritori”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Delta Dunării și județul Tulcea sunt pregătiți de oaspeți. Zeci de hoteluri și pensiuni din nordul Dobrogei sunt gata să își primească turiștii care ajung chiar de astăzi, pentru petrecerea Revelionului pe rit vechi. Pe lângă bucuria zăpezii, pe turiști îi așteaptă băi fierbinți și răsfăț la SPA, plimbări în Deltă, dar și mese pline ochi de bunătăți. Municipiul Tulcea își etalează în această perioadă hotelurile cele mai căutate – “perlele coroanei”, cum s-ar spune.

“Complexul nostru hotelier cuprinde două clădiri – una este de trei stele, cealaltă de patru stele. Avem un SPA bine dotat cu singura piscină din Tulcea care este acoperită, avem saună, avem jacuzzi, avem o mică sală de fitness unde clienții noștri se pot relaxa. Prețurile la trei stele pornesc de la 35 de euro – camera single până la 110 euro /apartamentul. În aripa de patru stele, prețurile pornesc de la 80 de euro până la 160 de euro. Aceste prețuri includ printre altele și accesul la SPA”, spune Veronica Pînzaru, reprezentanta Hotelului Delta, din Tulcea.

În acest moment gradul de ocupare ajunge la aproape 50%. Sunt și turiști străini, dar marea majoritate sunt români dat fiind faptul că se apropie Revelionul pe rit vechi. Situat pe malul Dunării în Tulcea, Hotelul Delta de trei stele oferă camere echipate excelent, cu vedere la portul de unde pleacă ambarcaţiuni pentru croaziere în Deltă.

“Hotelul nostru are trei vapoare, Delta, Camena și Cristina. Nava Delta este construită în anul 2008, nava Camena în 2003, iar Cristina – cea mai nouă și cea mai frumoasă navă a noastră cu care ne mândrim, este construită în 2016. Fiecare navă poate lua la bord 80 de persoane, așa că se poate organiza pe ele, orice: de la petreceri de toate felurile până la teambuilding-uri”, explică Veronica Pînzaru de la Hotel Delta din Tulcea.

Navele își croiesc încet drum prin fluviul alb. Departe de farmecul din vară al Deltei, peisajul este ireal, cu tufișurile dezgolite de frunze și copacii înalți rămași acum fără coronament. Dintr-o dată privirea poate pătrunde în profunzimea peisajului, iar păsările și vietățile care se ascund vara în vegetația deasă, sunt acum ușor de văzut și de admirat. Delta Dunării și nordul Dobrogei își etalează atuurile turistice hibernale.

“Chiar dacă județul Tulcea nu reprezintă o destinație predilectă pentru perioada de iarnă vreau să-i asigur pe toți cei care și-ar dori un alt fel de vacanță, că Delta Dunării și județul Tulcea în general pot reprezenta destinații frumoase pentru a petrece câteva zile minunate. Județul Tulcea prin multiculturalitatea pe care o are, sărbătorește de două ori și Crăciunul și Anul Nou, atât pe rit nou, cât și pe rit vechi. Gastronomia și tradițiile locale sunt detalii care fac diferența față de alte locuri din țară, însă mai sunt și alte atracții: plimbări cu sania, patinaj pe canalele înghețate ale Deltei sau ale Cetății Enisala ori pescuitul la copcă. Apoi, vizitarea Deltei fără vegetație luxuriantă care permite vizitarea în adâncime”, spune Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

În Deltă puteți să redescoperiți spectacolul naturii, indiferent de anotimpul în care o vizitați. Primăvara cel puțin, Delta e un miracol:  întreaga natură se trezește la viață, ca la un început de lume. Cine vine aici, o face în primul rând pentru relaxare. Să stea pe un șezlong, să citească o carte, să mediteze în aer liber sau să călătorească pe canalele nesfârșite. Este bine ca întotdeauna să asculte sfatul localnicilor să petreacă mai multe ore în sălbăticia Deltei pe o ambarcațiune. Astfel, cei care vin aici pot vedea cel mai frumos cer și cele mai grozave peisaje. Iar punctul de plecare este întotdeauna faleza Tulcei.

“Din primăvară organizăm excursii regulate către Delta Dunării. Excursiile durează cam 6 ore și sunt în mod normal cu prânzul inclus, prânz pescăresc (cine nu vrea pește primește orice altceva). Traseul pe care-l propunem este Canal Mila 36 – Sireasa de Sud – Șontea – Rezervația Nebunu’. Acolo luați prânzul și apoi ne întoarcem, iar dacă vremea ne permite facem puțin și din Sireasa de Nord; de-acolo se vede foarte bine Ismailul, este o rezervație de cormorani iar întoarcerea o să fie pe Canalul Trofilca – Canal Mila 36- Brațul Tulcea”, explică reprezentanta hotelului Delta, Veronica Pînzaru.

Turiștii care vin pe aceste meleaguri pot apela la ajutorul localnicilor. Ei știu cel mai bine zonele sălbatice, cu întinderi mari de apă, cu vegetație și păsări unice. Locuitorii Deltei recomandă să stați acolo măcar o noapte pentru că apusurile în această zonă sunt altfel în fiecare zi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*