FOTO VIDEO După croazierele din Delta Dunării, MS Diana propune o nouă provocare: vacanțe pe Dunăre, cu plecare din Orșova, către Serbia și Croația

Nava de croazieră MS Diana. FOTO Paul Alexe

În urmă cu un an, în plină pandemie, armatorul român Marius Crivțonencu, proprietarul MS Diana, lua o decizie îndrăzneață și lansa primele croaziere pe Dunăre. Nave de croazieră, Dunărea a mai văzut. Dar era prima oară când o astfel de afacere era dezvoltată de un român, dornic să le prezinte compatrioților săi un gen de vacanță cu care nu erau obișnuiți.

Fost canotor, obișnuit cu provocările, Marius Crivțonencu a lansat primul sezon de croaziere în Delta Dunării, oferind românilor (și nu numai!), șansa de a descoperi fascinanta lume deltaică, atât în partea românească, dar și în Ucraina, unde oaspeții MS Diana au putut descoperi unul dintre cele mai frumoase porturi de la Marea Neagră, Odesa.

Când lucrurile păreau să se fi urnit bine din loc (croaziera de revelion a fost sold-out!), o nouă provocare a apărut la orizont: invazia Ucrainei de către Rusia, un conflict „la o aruncătură de băț” de zona Deltei Dunării, un conflict care a închis drumul către țara vecină. Fără să ezite, armatorul român a pornit împotriva curentului, la propriu, și și-a mutat nava de la vărsarea Dunării în Marea Neagră la intrarea Dunării în țară!

Noul sezon de croaziere la bordul MS Diana a început la începutul lunii mai, la Orșova, oferind croaziere de 5, 7 sau 7 zile, din România, în amonte, spre Serbia și Croația. În prezența cvindruplei campioane olimpice Elisabeta Lipă, a primarului din Orșova, cel care a oferit tot sprijinul autorităților locale pentru prima navă de croazieră care a acostat în gara maritimă din localitate, MS Diana și-a început primul voiaj care a cuprins orașele sârbești Veliko Gradiște și Belgrad, destinații pentru croazierele de cinci zile.

”Este o zonă minunată și vreau să spun că această croazieră pe care o facem din golful Orșovei, cu tot itinerariul pe care îl avem prin Cazanele Mici și Mari, este o minunăție și oferă peisaje de o frumusețe unică în Europa”, declarat Marius Crivțonencu, pentru GoNEXT.

Ambasador al turismului românesc de mai bine de cinci ani, dar fără a participa vreodată la un astfel de eveniment, Elisabeta Lipă s-a declarat încântată de faptul că un om de afaceri român, fost canotor, pune în valoare o zonă turistică deosebit de frumoasă, dar foarte puțin pusă în valoare.

„Mi-a părut bine că un fost canotor a apelat la mine și a dorit să fiu aici, la acest început de sezon de croaziere pe Dunăre. Nu ne cunoșteam, totul a pornit cu un telefon, mi-a explicat cum a început și ce vrea să facă și, de aceea, sunt astăzi aici. O astfel de inițiativă este foarte importantă, pentru că avem ce arăta. Avem o țară foarte frumoasă și trebuie să facem tot posibilul pentru ca străinii să vină la noi, să vadă ce avem, iar noi să vizităm ce au ei, pentru că așa este frumos”, a declarat marea campioană.

Autoritățile locale au primit cu încântare decizia armatorului de a face din Orșova „port de casă” pentru croazierele programate în actualul sezon, programat să se întindă până la sfârșitul lunii octombrie.

 „Orșova este un oraș pitoresc, puțin mai sus de Orșova putem observa Cazanele Dunării, unde sunt edificii istorice de o mare însemnătate, care ne vorbesc despre trecutul glorios al acestei zone. La Orșova avem și deal și munte, dar și apă. Este un fel de Monaco al României, iar astfel de evenimente fac bine localității, o promovează”, a spus primarul Marius Stoica.

Prezent la lansare, vicepreședintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, implicat la rândul său în turism și în promovarea destinațiilor de vacanță din țara noastră, Adi Voican a făcut o pledoarie pentru această superbă zonă din sud-vestul României.

„Cazanele Dunării sunt o destinație din România absolut uluitoare, iar aici nu vorbim doar despre chipul lui Decebal, de mănăstirile din zonă, de mănăstirea Sfânta Ana, pe care o avem în Orșova, și care oferă o imagine extraordinară la răsărit, dar vorbim și despre Băile Herculane, unde ne luptăm atât de mult să promovom, un loc unde inițiativa privată reușește să domine, în sens pozitiv, lipsa de organizare la nivel administrativ. Vorbim despre Cheile Nerei, Semenic, toată această zonă este foarte frumoasă”, explică Adi Voican.

Pentru cei care se întreabă cum ar putea să arate o vacanță pe o navă de croazieră precum MS Diana, un prim sfat: nu mergeți cu gândul la cele văzute prin filme, la acele veritabile orașe plutitoare, în care găsiți de la săli de teatru până la parcuri acvatice. MS Diana este o navă mică, fluvială, cu un istoric bogat pe apele interioare din nordul Europei, purtând patina anilor pe care îi are. La bordul său vă veți simți într-un cadru intim, liniștit, relaxant. Evident, cabinele nu sunt foarte mari, însă nici prea multe motive de a sta în cabină nu veți avea.

Nava are trei deck-uri, două la interior, cel inferior fiind cel în care veți servi masa, în timp ce la nivelul de mijloc există un salon cochet, cu bar și geamuri mari, de o parte și de alta, de unde puteți admira peisajul, pe cele două maluri ale Dunării, peisaj care amintește, de multe ori, de spectaculoasele fiorduri norvegiene (mai puțin… cascadele!). Evident, pe deck-ul superior, în aer liber, vă puteți bucura de peisaj, de reprizele de baie de soare, tot aici fiind programate și spectacolele ansamblurilor tradiționale, invitate la bord de către gazde.

Nu în ultimul rând, se spune că sufletul unei nave de croazieră este echipajul său, iar MS Diana nu face excepție de la regulă: mereu la dispoziția oaspeților, gata să răspundă, cu un zâmbat larg, oricăror solicitări din partea oaspeților. Iar comandantul navei, Vasile Bresniceanu, este, cu adevărat, o figură carismatică! Născut și crescut în zonă, cu o vastă experiență pe navele fluviale, acesta mărturisește că nu se satură niciodată de frumusețea acestei părți a Dunării.

„Este singura zonă de pe Dunăre unde avem o asemenea frumusețe. Am navigat de unde este Dunărea navigabilă, de la Regensburg, și până la gurile de vărsare, în Delta Dunării, și vă spun, nu există o asemenea frumusețe. Frumusețe naturală. Să vedeți cât de frumoși sunt munții, pe stânga, pe dreapta, să vedeți trecerea prin Cazane, nu există niciunde așa ceva”, spune Vasile Bresniceanu.

Croazierele operate în acest an de către nava MS Diana, în perioada mai – octombrie, pornesc din portul Orșova și, în funcție de durata lor, au ca destinații porturile sârbești Veliko Gradiște, Belgrad și Novi Sad, dar Vukovar, în Croația. Costul unei croaziere, în funcție de numărul de zile, începe de la 550 euro de persoană și ajunge la 990 euro. Tarifele includ toate mesele, servicii exclusiviste la bord, precum și, foarte important, excursii în porturile vizitate, cu ghizi locali, vorbitori de limba română.

În total, în sezonul 2022, sunt programate 20 de croaziere, cu durata cuprinsă între 5 și 8 zile (respectiv de 4, 6 și 7 nopți). Următoarea croazieră este programată în perioada 9-13 iunie, pe ruta Orșova – Veliko Gradiște – Belgrad – Orșova. Mai multe informații pe pagina de Facebook: Croaziere Delta și Dunăre.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.