Gura Portiței este o destinație unică în țara noastră, care reușește să îmbine într-un mod armonios atât turismul de litoral, cât și cel din Delta Dunării. Deoarece accesul la Gura Portiței nu este unul facil, numărul turiștilor care vin aici în fiecare vară nu este unul foarte mare. De altfel, zona oferă aproape 80 de camere și este preferată în special de familiile cu copii și de cei care doresc o vacanță în liniște fără cluburi, mall-uri, baruri de noapte și fără agitația specifică celorlalte stațiuni de pe litoralul românesc.
Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, explică cum se poate accesul la Gura Portiției și de ce zona este una mai scumpă decât alte stațiuni.
“Gura Portiței este unică, faptul că ajunge de la uscat, pe Lacul Razelm și în 20 de minute de la Jurilovca ajungem pe un tărâm unic, cum spunem noi la Marea Neagră adică, se vede partea frumoasă a lucrurilor. Partea cealaltă sau greul cade pe patronul care gestionează această stațiune pentru că numai el știe ce înseamnă aprovizionarea pe apă, orice sticlă de apă înseamnă costuri suplimentare poate de aceea o parte din turiști, care vine pentru prima oară, li se pare că sunt prețurile prea mari. După ce stai de vorbă cu turistul și îi explici că diferența este de aproape de 100% în costurile de aprovizionare realizează și înțelege de ce trebuie să opereze cu aceste costuri”, a declarat pentru GoNEXT, primarul Eugen Ion.
El a menționat că legislația greoaie face ca procesul pentru modernizarea complexului Gura Portiței să fie unul destul lent.
“Gura Portiției se chinuie, de cel puțin trei ani, să obțină toate documentele necesare pentru modernizarea stațiunii. Sperăm ca anul aceasta să fie un an de succes și până la sfârșitul lunii să putem elibera autorizația de construcție pentru a moderniza întreg complexul Gura Portiției.
Avem o legislație greoaie. Avem un HG 1516 care reglementează construcțiile în Delta Dunării, am întrebat de fiecare dată de ce trebuie să fac un impact de mediu în șase luni când pot să îl fac și în 30 de zile.
Adică, nu pot să îmi dau seama dacă am un impact negativ sau nu asupra mediului, dar totul pleacă din voință politică și asumarea factorilor de decizie din toate deconcentratele și aici vorbesc de Mediu, vorbesc de Rezervație, de DSV, adică asumarea directorilor în fața miniștrilor de resort, să spună noi în situația de față ne confruntăm cu următoarele probleme: avem termene lungi acolo, ar trebui să face asta și asta. Așteptăm de obicei de la centru, dar eu am spus că trebuie să plece și de jos în sus anumite propuneri”, a explicat primarul din Jurilovca.
Eugen Ion a menționat că este și un drum terestru către Gura Portiției, dar mai sunt sute de metri care trebuie reabilitați din acesta, iar pentru că se află în zona protejată, este greu de realizat. El a dat ca exemplu o lucrare a Apelor Române care nu a primit încă aviz din partea Rezervației Biosferei Delta Dunării
“Apele Române au demarat o lucrare mai amplă la Edighiol de deschidere a gurii existente. De trei luni chiar Apele Române așteaptă avizul din partea Rezervației pentru că nu le permite accesul în zona strict protejată să traverseze cu utilajele pentru a începe lucrarea. E un paradox. Să le aducem cu elicopterul, cu ce să aducem aceste utilaje? Statul își pune piedică singur”, a mai spus primarul Eugen Ion.
El s-a mai referit și la proiectul său privind portul turistic Jurilovca.
“Nu putem vorbi de turism pe apă fără să creezi o structură destul de modernă. În 2012 am venit primar, în 2013 am reușit și am construit primul miniport. A fost un punct de plecare. A fost în atenția mea permanentă, dar faptul că din păcate de-abia în 2018 am avut prima sursă de finanțare, nu am stat pe gânduri, am depus proiectul în 2018 și astăzi suntem în 2021, acum o lună am reușit să emitem ordinul de începere a lucrărilor pentru noul port turistic. Acest port este o necesitate și va aduce plus valoare tuturor operatorilor din zonă”, a mai afirmat primarul din Jurilovca, menționând că își dorește ca acest proiect să fie încheiat până în toamna anului viitor.
Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a explicat că Delta Dunării în general, și Gura Portiței în special reprezintă o destinație ideală de vacanță în contextul pandemiei.
“Delta a învățat să se adapteze noilor condiții, Delta reprezintă o destinație ideală în context pandemic, iar Gura Portiției nu a făcut excepție de la acest aspect. Această îmbinare, această locație care pe partea sudică are marea și pe partea nordică are Lacul Razelm este o destinație unică. Nu regăsim în Deltă așa ceva. Gura Portiției reușește să îmbine frumos, armonios, atât turismul de litoral, cât și turismul deltaic, care este unic în zonă”, a declarat Cătălin Țibuleac pentru GoNEXT.
Administratorul Resortului Gura Portiței, Gabriel Dițu, a precizat că sezonul turistic recent încheiat a fost unul bun.
“Gura Portiței e o zonă unică, având în vedere că pe o parte avem Marea Neagră și pe cealaltă parte avem Lacul Razelm, practic e o fâșie de nisip de 150 de metri care desparte cele două ape. În ceea ce privește sezonul turistic 2021 am putea spune că a fost similar cu 2019. Nu punem în discuție sezonul 2020 pentru că a fost un an excepțional din toate punctele de vedere și din punct de vedere al pandemiei și din punct de vedere al derulării turismului în zona de Deltă. A fost un sezon bun”, a spus Gabriel Dițu.
El a precizat prin ce se deosebește Gura Portiței de alte locuri din Delta Dunării.
“Ce deosebește Gura Portiției de alte locații din Deltă, de exemplu, în primul rând faptul că poți să stai la plajă. În al doilea rând, are avantajul că lacul reprezintă un filtru pentru un trafic intens. Chiar dacă suntem pe litoral nu avem aglomerația existentă la Mamaia sau în alte stațiuni de pe litoralul românesc. Te poți odihni, te poți relaxa, ai spațiu suficient, nu mai vorbesc de distanță fizică. Te odihnești când vii aici, pe lângă faptul că poți să guști din toate preparatele culinare pe bază de pește și nu numai. Dar la noi te odihnești, e liniște, nu sunt magazine, mall-uri, baruri de noapte, cluburi”, a precizat administratorul de la Gura Portiției.
El a mai spus că turiștii care vin aici au și piscină, beach-bar și pot face excursii în Delta, fiind însoțiți de un ghid.
Turiștii care vin la Gura Portiței au la dispoziție 76 de camere clasificate la trei stele.
“Avem clasificate și în uz 76 de camere clasificate la trei stele, bungalow-uri mai exact și 12 căsuțe la o stea. Căsuțele amintesc de vremurile mai vechi când aici în zonă se făcea turism în astfel de căsuțe, clasificate la o stea. Dar 76 de camere folosim în circuitul turistic. Gradul de ocupare variază. Întotdeauna luna mai-iunie gradul de ocupare este în 30%, iunie – în 45%. Se termină școala, toată lumea pleacă la mare, vine și la noi, iulie, august, mai ales și până începe școala gradul de ocupare tinde spre 90%. Noi suntem adresabili familiilor cu copii, având în vedere spațiul larg și distanțare fizică destul de importantă, copiii sunt în siguranță”, mai explică Gabriel Dițu.
Turiștii care vor veni în Delta Dunării vor avea parte și de o aplicație de mobil, un ghid digital care va prezenta de la trasee turistice și opțiuni de cazare până la gastronomie și modalități de petrecere a timpului liber.
Ștefan Gheorghe, consilier de marketing în turism la Asociația Delta Dunării, a anunțat care vor fi facilitățile oferite de această aplicație.
“Asociația de Management Delta Dunării urmează să implementeze un proiect care va crea o astfel de aplicație pentru turiști și pentru cei din Delta Dunării. Ne referim la o aplicație de mobil, valabilă pentru dispozitivele iOS și Android. Va fi un fel de ghid digital pentru tot ceea ce înseamnă destinația turistică Delta Dunării, fie că vorbim despre trasee turistice, opțiuni de cazare, opțiuni de petrecerea timpului liber, gastronomie locală, modalități de vizitare a Deltei și inclusiv facilitatea utilizării apelului 112 direct din aplicație.
Pentru că Delta Dunării este o suprafață vastă și semnalul de mobil știm cu toții nu este valabil peste tot, ea va cuprinde și un studiu în care va fi mapat tot semnalul mobil în ceea ce înseamnă Delta Dunării astfel încât toți utilizatorii vor ști dacă în zona respectivă unde intenționează să meargă vor avea sau nu semnal pentru utilizarea aplicației”, a spus Ștefan Gheorghe.
El a menționat că valoarea investiției se ridică la 77.000 de euro, fonduri europene prin FLAG Delta Dunării. Aplicația va deveni funcțională la șase luni de la semnarea contractului.
Cătălin Țibuleac a prezentat și o statistică legată de numărul de turiști din Delta Dunării în primele opt luni ale anului. Astfel, în 2019 au fost 125.181 de turiști, în 2020 – 83.138 de turiști, iar în acest an – 111.824 de turiști.
“2021 a înregistrat o scădere de 10.67% a numărului de turiști în primele 8 luni, față de aceeași perioadă din 2019. 2021 presupune o creștere de 34,5 % a numărului de turiști în primele 8 luni, față de aceeași perioadă din 2020”, a explicat președintele Asociației Delta Dunării.
El a prezentat și o analiză comparativă a sosirilor turiștilor în județul Tulcea, în perioada 2017 – 2020.
Astfel, în 2018 județul Tulcea s-a remarcat conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, cu o creștere de 67% a numărului de turiști comparativ cu anul 2017, situându-se pe primul loc în România. În 2019 numărul turiștilor s-a menținut pe același trend crescător, înregistrându-se o prezență a numărului de turiști cu 2% mai mare față de 2018;
Inclusiv în anul pandemic 2020, comparativ cu anul 2017, când nu era înființată AMDTDD, numărul turiștilor are o creștere de 15%, ca urmare a strategiei AMDTDD de a promova județul Tulcea ca cea mai sigură destinație în context pandemic.
Cătălin Țibuleac îi critică pe cei care organizează excursii de numai câteva ore în Delta Dunării, iar turistul nu are timp să observe astfel nimic din frumusețile acestei zone.
“Dacă ne referim la cei care își doresc o Deltă pe care să o lăsăm moștenire, nu putem susține o vizitare în viteză de o zi pentru un turist care până la urmă este păcălit. I se oferă transportul rutier de la Ploiești, face câteva ore pe autostradă, ajunge la baltă, la mal, îl urci în barcă, îl bagi într-o viteză maximă în care nu înțelege nimic din stuful și apa care trece pe lângă el, eventual îi dai un prânz, îl aduci la mal și îl duci înapoi. Ce s-a întâmplat? Turistul ce a văzut?
Asistăm la astfel de oferte din partea unor agenții de turism obscure care într-un așa zis parteneriat cu localnici care asigură transportul fac astfel de oferte. Nu aceasta este Delta, nu așa se vizitează. Delta necesită o vizitare lentă, o vizitare a naturii, o vizitare de fotografie. Ce înțelegi dintr-o Deltă în care treci prin viteză, cu motoare puternice pentru că te grăbești să ajungi cu turistul înapoi la mal și practic nu îi asiguri nimic”, a precizat Cătălin Țibuleac.
El a precizat că nu în aceeași situație sunt și agenții de turism de pe litoral care oferă turiștilor o excursie de o zi în Delta Dunării.
“Avem în continuare agenții de turism și operatori economici de pe litoral care dau turiștilor cazați o zi în Deltă. E cu totul altceva. Aceste vizite, chiar dacă sunt de o zi, sunt cele care sunt normale. Faci doar o oră de la Constanța până la Tulcea, la Murighiol, ai timp de vizitare, sunt contracte ferme încheiate cu puncte gastronomice locale sau cu zone de cazare care asigură alimentația, sunt asigurate cu ghizi de turism. E altceva”, a menționat Cătălin Țibuleac.
Județul Tulcea are 12.405 de locuri de cazare autorizate, iar 9.321 dintre acestea se află în Delta Dunării.
Be the first to comment