FOTO VIDEO Incursiune într-un oraș încărcat de istorie. Sankt Petersburg impresionează prin măreție și lux, dar îmbină foarte bine tradițiile cu viața modernă

Sankt Petersburg. FOTO Ovidiu Oprea

În urmă cu 300 de ani unul dintre cei mai mari țari ai Rusiei a renunțat la Moscova și a plecat în nord cât mai departe, să-și construiască altă capitală. Își dorea să scape de tradiții, de bărbile curtenilor și de tot ce însemna arhaic și medieval. Țarul se numea Petru cel Mare, iar “atacul” pe care-l dădea împotriva tradiţiilor vechii Moscove a îndurerat capitala.

Fără să-i pese de nimic, Petru cel Mare şi-a făcut bagajele în 1703 şi-a plecat în ținuturile mlăștinoase din nord, spre Golful Finlandei care era poarta de acces la Marea Baltică. În ziua de azi, cu trenul de mare viteză, ajungi în mai puţin de patru ore, din Moscova. Călare însă, călătoria lui Petru a durat câteva săptămâni, aventurându-se în ţinuturi aproape virgine, pe pământuri mlăştinoase, populate doar de câteva cătune de pescari.

Pe malul Nevei a întemeiat a doua capitală a Rusiei – Sankt Petersburg. Sankt Petersburg a fost iniţial o bază militară deoarece Petru cel Mare declarase război Suediei, așa că e lesne de înțeles de ce prima construcţie ridicată de țar a fost fortăreaţa Petru şi Pavel. În original, Petropavlovsk.

“Cetatea Petropavlovsk trebuie să fie primul punct de oprire al oricărui turist în Sankt Petersburg. Cetatea Petropavlovsk și Catedrala Petropavlovsk sunt fundamentul orașului, piatra de temelie și ctitoria orașului. Petru cel Mare, în anul 1703 chiar pe 27 mai, întemeiază Sankt Petersburgul, noua sa capitală. El mută capitala de la Moscova în Sankt Petersburg și declanșează un război – Războiul Nordului – împotriva suedezilor, iar acest petic de pământ de la vărsarea Nevei în Marea Baltică  devine bastionul său de apărare”, povestește Andrei Vîlcovan, managerul agenției de turism Kalinka Travel din Sankt Petersburg.

Cu o repeziciune uimitoare, ceea ce fusese un ţinut mlăştinos şi invadat de ţânţari s-a prefăcut într-un oraş măreţ. Petru l-a botezat Sankt Petersburg şi-a devenit capitala dinastiei Romanovilor, punând în umbră Moscova vreme de peste două veacuri. În primul său deceniu de viaţă s-a dezvoltat rapid pentru că mulți nobili şi oameni înstăriţi se mutaseră de la Moscova aici, nu pentru că au vrut ei, ci fiindcă Petru cel Mare le-a impus asta.

Și pentru că un oraș măreț la vremea aceea nu putea exista fără o biserică pe măsură, s-a construit și Catedrala Sfinților Petru și Pavel. Grandomania țarilor ruși se vede din plin și aici. De exemplu, lăcășul de cult are cel mai înalt turn de clopotniță al unei biserici ortodoxe din lume, și din acest motiv catedrala e considerată cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume.

“Catedrala Petru și Pavel a fost catedrala principală a statului rus până în anul 1858. După ce a început construcția fortăreței, aici a fost construită o biserica din lemn. În 1712 Sankt Petersburg a devenit capitala Rusiei, iar Petru cel Mare a poruncit să se reconstruiască această biserică, de data această din piatră. Atunci a început construcția catedralei noi, în jurul bisericii din lemn. 21 de ani a durat construirea catedralei, până în anul 1733. Observați că nu seamănă cu stilul tradițional din Biserica Ortodoxă rusă: de exemplu, ferestrele așa de mari nu sunt specifice stilului rus. Bisericile ortodoxe rusești seamănă mai degrabă cu o cetate, dar aici avem o biserică de tip sală, decorate cu candelabre de cristal și cu picturi”, explică ghidul de turism, Marina Suhacheva.

Sankt Petersburg e construit în Delta Nevei, pe multe insule, ceea ce înseamnă că are apă din belșug. Canalele sale namintesc de Veneţia sau de Amsterdam și dezvăluie turiștilor viziunea lui Petru cel Mare despre o Rusie modernă. Clima din nord e foarte aspră, solul din deltă e foarte umed și a fost nevoie de mari eforturi ale statului, armatei și ţăranilor ca să clădească întregul oraș. În fiecare an erau trimiși pe șantierele de aici 40 de mii de oameni, la muncă grea.

“Cetatea Petropavlovsk este o introducere completă a proiectului Sankt Petersburg. Avem o catedrală în spatele nostru, diferită de stilul bizantin clasic, de construcție. Este în stil european și reprezintă ambiția și proiectul lui Petru cel Mare de a constitui o capitală pe rit nou, o capitală europeană, pe modelul țărilor nordice unde el a ucenicit. Reprezintă în aceeași măsură ambiția sa de a constitui un imperiu naval. În aceeași măsură este foarte importantă pentru turiști pentru că aici avem necropola tuturor Romanovilor: toți țarii de la Petru cel Mare până la Nicolae al II-lea și cu urmașii săi, sunt aici înmormântați, chiar în catedrala Petropavlovsk. Iar până în ziua de azi, această catedrală rămâne cea mai înaltă construcție din oraș – are 124  metri. Acesta a fost decretul și voința lui Petru cel Mare ca această catedrală să rămână cea mai reprezentativă clădire și să domine priveliștea orașului”, povestește Andrei Vîlcovan, de la Kalinka Travel.

În fiecare zi la amiază, în Sankt Petersburg se trage o lovitură de tun în fortăreaţa Petru şi Pavel. Tradiţia datează din istoria târzie a oraşului, când tunurile anunţau că vine o inundaţie sau alte necazuri mari. În 1725, Petru cel Mare a auzit tunul pentru ultima oară. S-a îmbolnăvit şi a murit la 8 februarie. Mormântul lui este în catedrala Petru și Pavel pe care a construit-o.

“Catedrala a fost construită de către arhitectul italian Domenico Trezini, cel care a și pus bazele școlii europene de arhitectură. Pereții sunt placați cu marmură, sus avem 18 tablouri cu teme religioase, iar pe pereți sunt mai multe steaguri. Sunt steagurile armatelor învinse, pentru că această Catedrală a luat și funcția de monument care cinstește victoriile asupra Suediei și asupra Turciei. Actualmente, aici sunt copiile steagurilor; originalele se păstrează în diferite muzee din Rusia. În catedrala Petru și Pavel au fost înmormântați toți împărații ruși începând cu Petru cel Mare până la ultimul împărat, Nicolae al II-lea cu familia sa. Inițial, pietrele funerare au fost de diferite forme și diferite materiale, însă în a doua jumătate a secolului 19 au fost înlocuite cu pietre funerare asemănătoare, din marmură albă de Carara și unde vedem pe colțuri vulturul bicefal înseamnă că acolo sunt îngropate capete încoronate”,  spune Marina Suhacheva

Există numeroase hoteluri și pensiuni în Sankt Petersburg. Orașul e plin de străini în orice anotimp, însă în extrasezon este mai ieftin.

“Turiștii noștri vin în principal din Europa – francezi, nemți, dar și din restul lumii. Fixăm prețurile ca pentru un hotel de 3 stele: în vârf de sezon o cameră e 8000 de ruble, adica ceva mai mult de 100 de euro. Suntem situați într-o zonă foarte bună în care puteți vizita cele mai importante obiective turistice ale orașului: catedrala, podul, teatrul și multe restaurante”, afirmă Svetlana Velmiankina, manager la hotelul Dashkova Residence.

“Turiștii din România vin în număr din ce în ce mai mare, Sankt Petersburg este o destinație din ce în ce mai solicitată iar impresiile lor sunt surprinzătoare. Nu se așteaptă să vadă un stil atât de eclectic și o varietate atât de mare de stiluri, și poate atât de european”, completează Andrei Vîlcovan.

Sankt Petersburg rămâne simbolul țarului care a târât Rusia, împotriva voinţei ei, în lumea modernă. Și merită vizitat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*