FOTO VIDEO Investitorii în turismul de pe litoral așteaptă măsuri de la guvernanți pentru deschiderea cât mai rapidă a unităților. Ei vor să pregătească camere speciale pentru turiștii infectați cu Covid-19

Conducerea FPTR. FOTO Adrian Boioglu

Hotelurile de pe litoral vor avea camere speciale pentru carantina turiștilor bolnavi de coronavirus. Este anunțul făcut astăzi de patronate, în lipsa măsurilor sanitare clare pe care le tot așteaptă de la guvernanți. Cresc tensiunile în turismul estival la malul mării și nu doar patronii sunt exasperați: astăzi au protestat în stradă mai mulți salariați din stațiunea Mamaia, cerând autorităților să redeschidă sezonul estival ca să-și primească locurile de muncă înapoi. Protestul mut al cameristelor și lucrătorilor din hoteluri vine la capătul a două luni de șomaj neplătit cu niciun leu. Pe litoral munca sezonieră începe în aprilie, și de atunci oamenii nu au primit nimic nici de la stat și nici de la patroni.

“Este foarte greu să supraviețuiești. Suntem nemulțumiți pentru că foarte mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar Guvernul din păcate nu ia nicio măsură” spune o tânăra cu o pancartă în mâna.

“Ne-am dori ca să începem activitatea, să avem din nou de lucru. Nu știu cât vom mai rezistă așa” spune colega ei.

De celalată parte, angajatorii lor îi cheamă pe guvernanți la masa de negocieri să stabilească împreună cum va fi vacanța de vară la malul marii. Puținele măsuri sanitare anunțate de Guvern nemulțumesc pe toată lumea. La conferința de presă organizată de Federația Patronatelor din Turism (FPTR) în stațiunea Mamaia, președintele Mohammad Murad a zornăit o legătură uriașă de chei din camerele de hotel.

“O să-i trimitem domnului Orban, să vină dânsul să deschidă împreună cu ministrul sănătății, să deschidă dânsul hotelul, așa, pe măsurile pe care le-au propus. Uitați cheile!” a spus Murad.

Patronii din turismul românesc se simt total dezavantajați în competiția cu celelalte țări. Bulgaria, Grecia, Turcia și Italia au anunțat date clare când vor putea ca să-și primească turiștii, iar economia lor începe să se dezmorțească. Lipsa oricărui anunț despre turism a cabinetului Orban, le dă frisoane reci patronilor din stațiuni: angajații români deja își fac bagajele să plece către țările europene care cer forță de muncă.

“Orice ospătar, cameristă, etc, orice calificare în domeniul turismului în momentul de față, nu are loc de muncă. În momentul în care competitorii noștri direcți au anunțat calendarul, orice om normal se gândește că acolo va găsi un loc de muncă sigur” a spus Ciprian Constantinescu, vicepreședintele FPTR.

Incertitudinea care domnește în piață de turism aduce pierderi uriașe.

“În fiecare zi pierdem doar pe litoral 30 de milioane de euro. Pe zi! Începând de la 1 iunie. Nu mai vorbim de ce-am pierdut până acum” a spus Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Marile semne de întrebare rămân în continuare legate de reglementările de securitate sanitară. Nici până acum Guvernul nu a stabilit ce va face un hotelier dacă i se îmbolnăvește un turist din cauza coronavirsului. Patronii din Mamaia și-au făcut planuri de capul lor, cam cum s-au priceput.

“Fiecare hotel va avea cel puțin 5-10 camere libere, pe un anumit etaj, izolate, în care nu va pătrunde nimeni și la primul semn că un turist are 38 de grade sau 37 de grade, noi îl vom lua și-l vom duce într-o cameră la izolare ” anunță Nicolae Bucovală, vicepreședinte FPTR, care deține mai multe hoteluri pe litoral.

“Și de aici încolo, începe procedura: se anunță la 112 și vine ambulanța să-l verifice sau să-l ia pe respectivul” completează Dragoș Răducan, hotelier din Olimp si vicepreședinte FPTR.

Federația Patronatelor din Turism anunță că sunt 400.000 de șomeri în acest moment și așteaptă soluții concrete de la autorități care să ducă la relansarea industriei de profil.

Sugestiile pentru Guvern au fost trecute într-o declarație remisă azi publicității.

– Susținerea în următoarele trei luni a tuturor angajaților din industria turistică prin plata a 60% din salariul brut

– Primă de angajare în valoare de 500 de euro, măsură care are ca efect imediat reducerea șomajului

– Prelungirea șomajului pentru personalul sezonier de la 6 la 8 luni

– Suspendarea impozitului specific pe tot anul 2020

– Reducerea taxelor locale și a impozitului cu 75% față de 2019

– Înființarea centrelor medicale de testare în stațiunile turistice semnificative

– Acordarea sumei de 1.000 de euro pentru pensiunile turistice ca suport pentru redeschidere

– Reducere de 75% din valoarea chiriilor pentru plaje față de 2019

– Constituirea unui registru unic de control privind măsurile care trebuie aplicate în actuala conjunctură provocată de pandemia cu coronavirus

– Deschiderea tuturor unităților hoteliere clasificate până la 10 iunie în condițiile similare din alte țări  ale Uniunii Europene

– Înghețarea prețului la utilități pentru minimum 6 luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*