
Comunitatea din Jurilovca, județul Tulcea, devine o atracție din ce în ce mai căutată de turiștii români care vor să ia contact cu autenticitatea Dobrogei și cu stilul de viață al oamenilor care trăiesc în tihna de la Gurile Dunării. Aflate lângă două lacuri, Razim și Golovița, satele Jurilovca, Vișina și Sălcioara arată ca desprinse din povești.
Încă de la intrarea în satul Vișina, vizitatorii sunt întâmpinați pe o parte și pe alta a drumului de case văruite în alb, cu uși și ferestre de un albastru care reflectă parcă tocmai căldura și blândețea din ochii lipovenilor care le locuiesc pe majoritatea dintre ele. Inconfundabilele acoperișuri din stuf gros sunt cele care dau personalitate locului.
Pe vremuri, la Jurilovca ajungeau doar cei cu adevărat pasionați de natură și de farmecul ascuns al așezărilor omenești de la Dunăre. Vorba s-a dus, turiștii au început să vină în număr tot mai mare, cel mai des la Festivalul Borșului Lipovenesc, pentru a degusta borșul de pește făcut exact așa cum știu să-l prepare numai pescarii, dar și multe alte bunătăți din pește la care nici nu s-ar fi gândit, precum chiftelele din pește ori zacusca din pește.
Localitatea se dezvoltă și se modernizează de la an la an, sub oblăduirea unui primar care își iubește sincer comunitatea și care este respectat la rândul său pentru disponibilitatea de a dialoga mereu cu oamenii și de a găsi, împreună cu ei, resursele care să sporească prosperitatea localității. Astfel, în Jurilovca apar din ce în ce mai multe pensiuni care se întrec în stiluri ingenioase de a îmbina necesitatea de confort modern cu unicitatea și autenticitatea locului, experiența pe care turiștii de fapt o caută la Jurilovca.
Pe cărarea care duce către portul din Jurilovca, prima care îi întâmpină pe oaspeți este pensiunea Bold, cu flori la ferestre și vrejuri de roșii ascunse în mica grădiniță mângâiată în fiecare zi de soare. Este locul unde poposesc mulți drumeți, atât pentru mâncarea bună, dar și pentru atmosfera camaraderească ce s-a creat aici cu timpul și care dă inclusiv celor din exterior senzația că aparțin comunității.
„Există această binecuvântare de a locui la Jurilovca și de a ne bucura de liniște și voiebună. Ne descurcăm. Eu am lucrat foarte mulți ani în străinătate, m-am întors și am deschis această pensiune. Tot în restaurante am lucrat, ca bucătar și tot asta fac și acasă, dar acum o fac pentru mine. Turiști sunt, slavă Domunului, noi să avem putere să lucrăm. Aș zice că perioadele cele mai aglomerate sunt pe tip de vară, odată cu vacanța copiilor, atunci pensiunile chiar sunt arhipline, până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie”, spune Vasile Bold, administrator al pensiunii Bold și bucătar șef al restaurantului.
Festivalul Borșului Lipovenesc rămâne evenimentul de top care pune Jurilovca pe harta turistică a României. Atunci, afirmă Vasile Bold, toți bucătarii locali lucrează la foc automat pentru a satisface gusturile și apetitul miilor de vizitatori, iubitori ai tradițiilor autentice lipovenești. Până la Festivalul Borșului de Pește, pensiunile din Jurilovca se pregătesc zilele acestea pentru ofertele lansate pentru minivacanța de Paști. La Pensiunea Bold, pe masa tradițională, pe lângă ouăle roșii, oaspeții vor găsi cea mai proaspătă scrumbie friptă la grătar. O cameră dublă, în această perioadă, la pensiunea Bold costă 350 de lei pe noapte, preț care include și micul dejun.
Cei care vin să petreacă aici câteva zile, trebuie să știe că Jurilovca este mai mult decât un sat pescăresc, iar complexitatea tradițiilor sale este dată și de farmecul și istoria împrejurimilor. La 6 km de comună, la confluența dintre lacurile Razim și Golovița se regăsește Capul Doloșman și tot în zonă se află ruinele cetătății Argamum.
„Este cea mai veche așezare de pe teritoriul României menționată într-un izvor antic scris. Hecateu din Milet o menționează ca existând în prima jumătate a secolului VII. O așezare importantă, singura colonie grecească din județul Tulcea. Tot aici avem și cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre”, dezvăluie președintele Asociației „Descoperă Jurilovca”, Paul Condrat.
Aceeași cetate adăpostește și alte vestigii valoroase din vremea anchitității: ruinele a trei basilici paleocreștine, trei porți ale cetății, dar și sectoare de locuințe ale oamenilor din acele timpuri îndepărtate. Cetatea greco-romană de la Gurile Dunării a fost descoperită în urma unor săpături arheologice făcute în perioada interbelică. Cercetările arheologice de la Argamum au fost intensificate în perioada comunistă, mai spune Paul Condrat, rezultatele fiind îmbucurătoare de la an la an. Colonia greco-romană din Dobrogea a suscită inclusiv interesul străinilor.
Între 2010 și 2013, guvernul francez a finanțat un proiect multinațional de cercetare arheologică în vederea stabilirii legăturilor dintre coloniile grecești de la malul Mării Negre. Recunoscută pentru valoarea sa la nivel european, cetatea Argamum are totuși o problemă majoră. În urma săpăturilor arheologice sistematice făcute aici, situl nu a fost conservat așa cum ar trebui, astfel că azi, cetatea nu este neapărat pregătită pentru a fi inclusă în circuitul turistic de amploare. Cu toate acestea, Asociația Descoperă Jurilovca recomandă oaspeților să își facă timp pentru a vizita aceste ruine unice și vii prin glasul care redă istoria extrem de îndelungată a comunității din zonă.
Printre gazdele care oferă excursii și drumeții la atracțiile din zonă este și Pensiunea Sailors Guest House, deținută de un antreprenor local dechis să arate lumii cum trăiesc oamenii de pe baltă, de la Jurilovca.
„Ideea a plecat de la a avea și eu o casă, dincolo de casa părintească. Ideea a evoluat într-o afacere. De la an la an am reușit să mai achiziționez câte o casă și să o refac cu elementele tradiționale și cu îmbunătățirile specifice de confort adecvate turismului. Încercăm, în fiecare sezon să le oferim turiștilor ceva nou ca să aibă la ce să se întoarcă”, dezvăluie Marius Lazăr, administratorul Pensiunii Sailors Guest House din Jurilovca.
Și aici, de Paști, oaspeții sunt așteptați cu o masă festivă care va conține și preparate tradiționale lipovenești, pentru un accent mai autentic al întregii experiențe. Astfel, din farfurii nu va lipsi peștele. De la micul dejun până la cină, meniul internațional al pensiunii Sailors Guest House este completat cu preparatele specifice Deltei Dunării.
Sailors Guest House, la fel ca majoritatea pensiunilor din Jurilovca, pune accent pe confort, mai mult decât pe lux. În inima unor comunități mici cum sunt cele de la Gurile Dunării, oaspeții vin pentru a se simți ca acasă și pentru a experimenta din traiul zilnic al oamenilor de aici. Exact asta oferă și pensiunile mici și cochete din Jurilovca, iar bugetul pentru trei – cinci zile petrecute în inima comunității lipovenești nu trebuie să fie deloc unul exorbitant. Pensiunile au ca tip de public țintă în special familiile, motiv pentru care au creat și facilități de joacă și recreere pentru cei mici.
„Având în vedere că acopăr toate categoriile de cazare având un concept de bungalouri, care ajunge undeva la 190 de lei în sezon, până la conceptul de închiriere integrală, vilă cu trei camere care se închiriază cu 750 de lei pe noapte, în sezon, cred că sunt în plaja medie de preț pentru turiști”, completează Marius Lazăr, de la Sailors Guest House.
Pentru Daniela Dănilă, în calitate de administrator al pensiunii Paradis Verde, cea mai mare satisfacție este să își vadă oaspeții satisfăcuți de condițiile oferite, că pleacă mulțumiți și mereu nerăbdători să revină pentru încă o porție din experiența rustică de la Jurilovca.
„Ne numim Paradisul Verde pentru că, spunem noi, avem cea mai frumoasă priveliște din sat. Chiar în față se află balta, lacul Golovița, cu stoluri de lebede, cu ochiuri de apă, este superb. Și de Paște avem rezervări. Îi așteptăm pe musafiri cu preparate din ferma noastră, noi avem o fermă de căprițe și oițe, unde facem brânză. Dar avem totul proaspăt din curtea noastră: ouă, lapte, carne”, mărturisește Daniela Dănilă, pentru GoNEXT.
De Paște, la Pensiunea Paradisul Verde, o cameră dublă cu mic dejun și cină incluse în preț costă 800 de lei pe noapte, pentru două persoane. Masa festivă de Înviere va conține aici mai mult preparate tradiționale românești, cu mai puțin accent pe produsele din pește. Daniela Dănilă crede că succesul prosperității unei comunități care alege să trăiască din turism stă în diversitate, astfel că ea alege să completeze oferta de pe piața din Jurilovca aplicând amprenta culinară a prospețimii produselor cultivate la fermă, sub ochii turiștilor.
Zoe Cozma este una dintre gospodinele și bucătăresele din Jurilovca ale cărei deserturi sunt extrem de îndrăgite. Cea mai populară este plăcinta dobrogeană dulce, însă Zoe Cozma poate scrie un almanah de rețete de dulciuri de casă dobrogene.
„Mi-am descoperit un dar, darul de a face plăcinte. Cumva rețetele existau în mintea mea. Eu am făcut liceul al Pedagogic, în Tulcea. Acolo, colegele își aduceau fiecare produsul din zona din care proveneau. Degustam cu toatele și ne spuneam rețetele. Aceste rețete mi-au rămas în minte, unde la un moment dat s-a produs o compilație din care au rezultat: dobrogeana dulce, care este o rețetă îmbogățită a plăcintei armânești. Eu iubesc Dobrogea, sunt mândră că sunt dobrogeancă și ca atare sunt trei deserturi adaptate de la trei etnii diferite: o saraylie cu fructe, umplura este din măr este o rețetă de post, apoi dobrogeana dulce, iar cel din urmă un desert tradițional al nostru cașnicul, un soi de budincă de cușcuș, desertul se servea în noaptea nunții”, explică Zoe Cozma, femeia care pune suflet și imprimă povești fiecărei gustări dulci pe care o servește clienților rulotei sale cu bunătăți de patiserie.
Pensiunea Cuplu Călător spune de fapt povestea a doi tineri pasionați de călătorii care, la un moment dat și-au luat inima în dinți, au făcut bagajele și-au plecat să cutreiere lumea.
„Este o poveste care a început în urmă cu nouă ani de zile, înainte de a ne gândi că vom avea propria noastră pensiune. A pornit cu o călătorie de-ale noastre care a ajuns să fie de un an de zile prin România, continuând până în Hong Kong. Ulterior ne-am întors, am început construcția pensiunii și ce nume ne-ar fi reprezentat mai bine decât Cuplul Călător”, povestește Claudia Potolea jumătatea feminină a Cuplului Călător.
Povestea actuală merge mai departe și se scrie cu fiecare serie nouă de oaspeți ai pensiunii. Claudia și partenerul său au făcut tot posibilul să își imprime personalitatea în decorul acestei case și să lase musafirilor o portiță prin care să descopere nu doar Jurilovca, ci și sufletele a doi localnici tineri deosebiți.
Așa a luat naștere biblioteca bogată de la pensiune, unde o clipă de relaxare este mereu îmbogățită de frumusețea câte unui titlu din literatura română sau internațională. Claudia Potolea a iubit intens perioada sa de călătorii, iar acum, ca proprietar de pensiune își dorește să redea același sentiment și celor care îi trec pragul. Cuplul Călător pune accent pe calitate, iar prețurile pe care le practică sunt moderate.
Pentru Paște de exemplu, oferta de cazarea este de trei zile și pensiune completă, intrare cu cină și ieșire cu mic dejun, iar în pachet este inclus și momentul artistic oferit de un ansamblu local în aer liber, în curtea pensiunii, excursii cu bicicleta, dar și cu caiacele pe canalele din zonă, totul ajungând la 3.750 de lei de persoană pentru toate cele trei nopți de cazare.
Mai nou, datorită bunei colaborări a localnicilor cu primăria și operatorii privați, comuna Jurilovca are site turistic, film de prezentare, chiar și manual de brand. Singura comună din țară cu un asemenea portofoliu. Turiștii care aleg să vină la Jurilovca, din ce în mai mulți la număr, au, de acum înainte, la un loc, toate informațiile legate de localitate: locurile de cazare, restaurantele sau punctele gastronomice, dar și obiective turistice, servicii și activități și tradiții specifice zonei. Informațiile pot fi găsite pe www.visitjurilovca.ro. În plus, sunt informații și despre artizanii sau producători locali, ale căror produse pot fi astfel cunoscute publicului și achiziționate de cei interesați.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment