FOTO VIDEO Jurnaliștii FIJET din România și Spania au vizitat Tenerife, paradisul din Oceanul Atlantic. Ce au apreciat cel mai mult oamenii din presa de turism și cum se promovează vacanțele în zonă

Poză de grup cu jurnaliștii români și spanioli la Golf Costa Adeje, în Tenerife. FOTO Adrian Boioglu
Poză de grup cu jurnaliștii români și spanioli la Golf Costa Adeje, în Tenerife. FOTO Adrian Boioglu

De câte ori nu ați visat ca să călătoriți în vaste depărtări, pe insule izolate care adăpostesc frumuseți rar văzute?  De câte ori nu ați fost cu gândul la apele turcoaz, pe insule de cărți poștale care par raiul pe pământ?  Azi vă propunem Tenerife. Au unele din cele mai curate ape de ocean și peisaje care îți taie răsuflarea. I se mai spune insula primăverii veșnice.

“Tenerife este o destinație superbă, este o destinație de vacanță și vara și iarnă, iar eu am spus-o de multe ori că iarna e că vara și vara e că iarna: la o temperatura medie de 23 de grade Celsius în decembrie poți să faci plajă, baie în ocean, baie la piscină, poți să faci cumpărături, poți să stai în niște condiții de lux dar și în niște condiții normale la apartamente. Ai ce să vezi, ai ce să faci – poți petrece până la o lună de zile pe insulă fără să ajungi de două ori în același loc” spune Dan Anghelescu, secretar general al Clubului Presei de Turism.

Tenerife e insula exotică de unde nu îți vei mai dori să pleci vreodată. Se află mai departe de Europa și mai aproape de Africa, deci și de Sahara, care îi influențează clima. Zilele sunt fierbinți, iar nopțile sunt răcoroase, făcând un contrast perfect pentru vizitatori.

Cu 6 milioane de turiști străini anual, insula Tenerife este cea mai mare insulă din arhipelagul vulcanic Canare și reprezintă una din destinațiile de top ale Spaniei. Recent, un grup de jurnaliști membri ai Clubului Presei de Turism- FIJET România a vizitat Tenerife, la invitația colegilor din FIJET Spania. Impresiile au fost copleșitoare.

“Tenerife este pomul lăudat la care să te duci cu sacul, pentru că într-adevăr, mi-a depășit așteptările pe care le aveam. Așteptam să fie un paradis exotic în mijlocul Atlanticului, unde să fie primăvară eternă, și chiar așa este. Așa l-am găsit și mi-a depășit așteptările în sensul că am vizitat anterior Spania continentală și aici am găsit o altă Spanie, cel puțin în zona Costa Adeje, o Spanie care este curată ca și Elveția și are infrastructura Germaniei. Sunt în această zonă atâtea hoteluri de lux și dezvoltări hoteliere încât am rămas surprins, în sensul bun al cuvântului” spune Bogdan Stanciu, editor la revista clujeană Sinteza.

Traseele propuse de gazde au inclus Centrul Istoric cu Biserica Santa Úrsula, Nuestra Señora de Guadalupe și Plaza de España, parcul acvatic Siam,  turul Coastei Adeje, centrul istoric Santiago del Teide, Parcul Național Teide, plimbări cu barca printre delfini și balene, degustări de vinuri locale și sporturi nautice pe plajele și golfurile atlantice.

“Așteptările noastre au fost mari pentru că este vorba despre o destinație foarte cunoscută și foarte populară pe piață turistică românească, dar aș putea spune că ne-au fost depășite așteptările pentru că am găsit aici nu doar oameni foarte drăguți și prietenoși și bine organizați ci și niște locuri fantastice despre care nu știam, care nu au fost suficient promovate pe piața românească. Românii știu doar că Tenerife este o destinație de apă, nisip, plajă și soare, dar Tenerife este și o destinație culturală, și ecoturistică foarte importantă” spune Gabriela Țigu, vicepreședinte FiJET România.

Costa Adeje are 17 plaje din care să alegi diversele nuanțe ale nisipului, sporturilor nautice sau relaxării în talazuri. Trei sferturi dintre hotelurile și facilitățile turistice de aici au fost ridicate în ultimii 20 de ani, deci sunt noi și foarte noi. Parcul acvatic Siam a fost desemnat cel mai bun din lume al patrulea an consecutiv de către TripAdvisor. Are 15 puncte interioare de interes și e cu tematică thailandeză. Parcul Național Teide este dominat de vulcanul cu același nume, înalt de 3718 metri, inclus în patrimoniul UNESCO din 2007.

“A fost un infotrip foarte reușit din punctul meu de vedere. Insula mi s-a părut foarte frumoasă, interesantă și diferită față de alte insule pe care le-am văzut, și o compar cu insulele grecești, și cred că poate fi o destinație pentru turiștii din România, pentru o anumită categorie de oameni care dispun de venituri undeva mediu sau peste medie.

Poate singurul dezavantaj ar fi distanța: a zbura 6 ore și ceva continuu, s-ar putea să nu fie atrăgător pentru toată lumea, dar merită să vii aici pentru că natura, priveliștea este deosebită în momentul în care ai un perete de stancă, munte și mare în aceeași imagine, poate fi atrăgător, ținând cont că aici este vârful muntos aflat la cea mai mare altitudine din Spania – 3710 metri.

Într-o singură zi, într-un interval de 2 ore poți să faci această călătorie de la 0 până la 3710 metri. Pentru multă lume, această chestie ar putea fi super interesantă” spune Grig Bute, jurnalist de travel la “Cațavencii”.

“Noi, în infotripul asta am făcut cât ar face un turist în 7-8 zile și m-a surprins cât de mult s-a dezvoltat Tenerife în ultimii ani. Eu am mai fost aici în urmă cu 10 ani, iar schimbările spre zona de glamour și de lux sunt vizibile.

Serviciile sunt excelente, mâncarea este foarte bună, sunt restaurante cu stele Michelin, sunt restaurante unde se oferă degustări, sunt bodegi, tot felul de locuri unde poți să petreci o vacanță minunată și bineînțeles ceea ce ne place tuturor: parcuri acvatice, tobogane cu apă și mult soare, plajă și niciodată zăpadă, decât dacă te duci pe munte” spune Dan Anghelescu, secretar general  al Clubului Presei de Turism.

Tenerife, insula construită în jurul vulcanului Teide, ne spune o poveste despre un stil de viață. Turiștii care vin în extrasezon găsesc o vreme excelentă și o apă numai bună de îmbăiat, în mare. Când zici insula Tenerife, te gândești că e o destinație scumpă, pe care mulți nu ar putea să și-o permită. A fost cândva așa, acum nu mai este.

“În prezent, noi primim aproximativ 16 milioane de turiști în întreg arhipelagul, din care 6 milioane de turiști străini doar în Tenerife. Asta înseamnă că arhipelagul este o destinație pentru turismul de masă. An de an înregistrăm creșteri ale turismului, însă nu vrem să depășim o anumită limită, o anumită capacitate de încărcare turistică dincolo de care apar probleme.

Am ajuns la momentul când trebuie să definim clar această limită de capacitate turistică, astfel încât să putem asigura și servicii de calitate pentru vizitatori” spune Miguel Angel Gonzalez Suarez, președintele FIJET Spania.

FiJET este federația internațională a jurnaliștilor și scriitorilor de turism care deține la ora actuală asociații naționale din 40 de țări membre. Excursia jurnaliștilor români în Tenerife a fost posibilă la invitația omologilor din Spania, și a venit ca un răspuns de curtoazie la zilele petrecute de iberici în Delta Dunării. Calea cooperării a fost inaugurată de ai noștri în urmă cu câteva luni, când i-au invitat pe spanioli în Deltă, să le arate frumusețile cu care ne mândrim, iar ei să promoveze “perla coroanei” noastre, în Peninsula Iberică.

“E foarte importantă colaborarea dintre aceste asociații, fiecare dintre ele având experiențe proprii, iar schimbul lor e foarte important, pentru că avem de învățat astfel încât să putem veni cu cele mai bune soluții pentru promovarea destinațiilor turistice. Acest proiect între FIJET Spania și FIJET România este unul extraordinar” spune Miguel Angel Gonzalez Suarez, președintele FIJET Spania.

“Acum un an hotăram împreună cu colegul meu de la FiJET Spania să colaborăm, în sensul unui schimb de experiență între cele două asociații. Primul proiect a fost invitarea colegilor din Spania în Delta Dunării. Partea a doua a proiectului a fost vizita noastră în Tenerife, în această insulă fantastică.

Suntem cu toții încântați de ceea ce am văzut, de ceea ce am experimentat aici și cred că ar trebui promovate mai mult aceste locuri pentru turiștii români care cu siguranță pot fi atrași și de altceva în afară de plajă” spune Gabriela Țigu, vicepreședintele FIJET România.

FIJET Spania și FIJET România fac pași înainte într-o cooperare de tip academic în ceea ce privește dezvoltarea turismului, iar înfrățirea celor două asociații ar putea fi un exemplu pentru celelalte asociații naționale din FIJET.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*