FOTO VIDEO Mercury Pike Challenge la Cormoran Resort – sau cum poți să extinzi sezonul turistic în Delta Dunării cu ajutorul pescarilor profesioniști

Mercury Pike Challenge de la Complex Cormoran și-a ales câștigătorii. FOTO Adrian Boioglu / GoNEXT.ro
Mercury Pike Challenge de la Complex Cormoran și-a ales câștigătorii. FOTO Adrian Boioglu / GoNEXT.ro

Din 2012 de când Parlamentul a interzis vânătoarea în Delta Dunarii, oamenii locului și afaceriștii din industria ospitalității au căutat constant soluții prin care să extindă sezonul turistic cât mai aproape de luna decembrie. Delta Dunării este o atracție extraordinară pentru iubitorii de natură, dar frigul și zilele ploioase le sunt principalul dușman turiștilor care caută relaxarea pe canalele sălbatice, departe de lumea civilizată.

În zilele noastre, salvarea vine de la pescuit și de la pescari. Concursurile organizate pentru împătimiții lansetelor se concentrează tot mai mult pe răpitori, pentru că aici satisfacția capturii e cea mai mare. Și cum știuca este regele bălților, toată lumea o caută asiduu pe canalele Deltei.

Ca o noutate, începând din acest an, pescarii sportivi care vin în Deltă nu mai au dreptul să oprească niciun exemplar de ştiucă, din cauza scăderii efectivelor acestei specii, apărută pe fondul supraexploatării comerciale.

Așa s-a întâmplat și la ultimul mare concurs organizat la Complexul Cormoran Resort, în weekendul abia încheiat. Cupa “Mercury Pike Challenge” a funcționat pe principiul catch-and-release, adică prinzi peștele, îl măsori și apoi îi dai drumul înapoi în apă.

“Mercury Pike Challenge a fost de la început un concurs care a dorit promovarea petrecerii timpului liber în natură; țara noastră este foarte darnică cu natura și cu celelalte lucruri care sunt conexe, iar Delta Dunării oferă o grămadă de posibilități să te relaxezi, să te încarci cu energie. Eu sunt foarte încântat că participanții s-au simțit bine și acesta este scopul nostru, al organizatorilor” spune Ovidiu Rebegel, director general American Nautics, organizatorul competiției.

Competiția “Mercury Pike Challenge” s-a disputat pe trei manșe, în tot atâtea zile, începând în fiecare dimineață la ora 8 și terminându-se după amiaza la ora 16. Fiecare știucă prinsă a fost măsurată înainte de i se da drumul înapoi în apă, iar fiecare centimetru din lungimea peștelui a fost transformat în puncte pe foaia de arbitraj. Doar știucile mai lungi de 40 de centimetri s-au punctat.

“Am început de dimineață și asta e a doua oară când venim la măsurat. Astăzi s-a prins bine, și-a dat drumul știuca pe lacul Isac… A fost și apă mică, și murdară, a bătut și vântul…. N-am nicio speranță la un loc pe podium: în prima zi s-a prins știucă mică și nu cred că avem șanse” spune Răzvan Olteanu, un pescar tânăr din Bistrița care a luat – în ultima zi de concurs – doar șase știuci mai serioase.

Pescarii nu au aruncat undițele în incinte special amenajate pentru pescuit, gata populate cu peștele ce urma a fi prins. Tuturor li s-a dat șansa căutării prăzii în spațiu deschis, sălbatic, în zona Uzlina, Isac, Chiril. Aici pescuitul la știucă este în lunile octombrie – noiembrie, cel mai popular.

“Știți cum e? Când cineva prinde un pește și-altul prinde 5 înseamnă că celălalt este slab. Așa am fost eu: în prima zi am prins un pește – am fost slab. Ieri a mers binișor, astăzi iarăși binișor – a fost extraordinar de bine. Pasiunea asta nu o pot defini în cuvinte; face parte din a doua viață a mea, e o satisfacție extraordinară, atât pescuitul de munte, cât și Delta. Concursul a avut o organizare extraordinară – este un pas înainte față de multe alte concursuri și sperăm ca să-l avem și la anu’ și aș dori să fie măcar de două ori pe an” spune Tino Hangan, un bistriţean, om de afaceri pasionat de pescuit.

Câinele enot – mascota zilei

Câțiva pescari din concurs s-au întâlnit cu un câine enot. Animalul căuta mâncare și s-a apropiat fără frică. Prețios la vedere și singuratic, enotul este o specie pe cale de dispariție, deși în Deltă sunt câteva mii de exemplare care s-au adaptat la mediu. În ultimul timp și-au schimbat comportamentul și vin pe lângă oameni, în căutare de mâncare.

“E de doi ani de zile aici; de câte ori avem concurs el știe și vine ca să-i dăm de mâncare. La început era o familie aici, cred că erau mascul-femelă, se apropiau mult mai timizi, le-aruncam mâncare, veneau mai aproape, iar anul acesta a apărut pe partea cealaltă. Mănâncă orice: peşte viu, pâine, salam, ardei gras – a mâncat și ardei gras! Sunt foarte prietenoși, dar nu te lasă să te apropii și asta arată că-i sălbatic” spune Cristian Nedelcu, un apropiat al concursului de spinning.

Concursul de la Complexul Cormoran s-a încheiat după trei zile de peripeții, emoții, răsturnări de situații și nervi întinși la maximum. A câștigat echipa formată din Szabo Orsolya și Nicolae Cioban, care au acumulat 1404 puncte, la mică diferență de echipa de pe locul doi cu 1391 puncte. Szabo Orsolya este la prima aventură de acest fel.

“Încă nu ne vine să credem. Mi-a ieșit zilele astea chiar super ok și sunt foarte mândră de mine” spune Szabo Orsolya, iar coechipierul ei, Nicolae Cioban adaugă: “Suntem extraordinar de fericiți; încă nu ne-au trecut emoțiile”!

Amândoi au câștigat marele premiu al concursului – o șalupă Trecker, dotată cu un motor Mercury de 50 CP, o ambarcațiune gândită și construită pentru a pescui și pentru a avea tot confortul pe apă.

“Nici n-am avut curaj să ne apropiem de barcă până acum câteva minute când am văzut clasamentul final, oficial. Sunt cel mai norocos pentru că am avut-o pe Orsi în barcă. Fără ea, cu siguranță echipa noastră nu putea să câştige locul 1” spune vizibil emoționat Nicolae Cioban.

Aceasta a fost a doua ediție a Cupei Mercury Pike Challenge, organizată în Delta Dunării împreună cu Complexul Turistic Cormoran. Până la următoarea, ce va fi organizată în luna iunie 2019, toți participanții se vor hrăni din amintiri și din povești, așteptând nou sezon de pescuit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*