
În mod tradițional, deschiderea oficială a sezonului estival pe litoralul românesc are loc odată cu minivacanța de 1 Mai, iar în acest an a fost precedată de o conferință de presă organizată de operatorii din turism, OMD-urile locale, asociațiile din turism și organizatorii principalelor evenimente programate în această perioadă, la malul mării.
Chiar dacă unul dintre evenimentele de amploare organizate în mod tradițional în această perioadă și-a mutat perioada de desfășurare, minivacanța de la sfârșitul acestei săptămâni se anunță a fi deosebit de animată.
„Dacă ne întrebați despre cifre, desigur, în acest an, nu mai avem ediția „Beach, please!” de la Costinești, ceea ce reprezintă un minus pentru această perioadă de 1 Mai, pe litoralul românesc. Festivalul s-a repoziționat ca perioadă de desfășurare și asta înseamnă că nu mai vorbim de 70-80 de mii de turiști, ca anul trecut. În acest an, pentru perioada de 1 Mai, după ce m-am consultat cu principalii tour-operatori care oferă vacanțe pe litoralul românesc, așteptăm între 40-50 de mii de turiști, însă am putea depăși aceast număr, pentru că nu există un indicator real care să ne spună cu exactitate câți turiști au dormit noaptea trecută la Mamaia sau la Sinaia”, a declarat Corina Martin, președintele patronatului RESTO Constanța și vicepreședinte OMD Constanța.
Pe lângă tradiția care spune că 1 Mai se petrece la mal de mare, îndiferent de vremea de afară, cei care aleg litoralul românesc pentru această minivacanță sunt așteptați cu numeroase surprize de către pub-urile, cluburile și restaurantele care își deschid porțile, de la Vama Veche și până la Mamaia, iar punctele de maximă atractivitate se anunță a fi Festivalul SUNWAVES, în nordul stațiunii Mamaia, respectiv Festival du Bonheur, la Complex „Enigma” din Mamaia Nord.
„Am făcut o medie a tarifelor de cazare în această perioadă, este de 300 – 400 ron/noapte/cazare cu mic dejun, în hoteluri de 4 stele și între 250 – 350 ron/ noapte, în apartamente de vacanță. Bineînțeles, vorbim de mai multe sute de lei pe noapte, dacă vorbim despre hotelurile poziționate mai aproape de cluburi sau de zonele de evenimente și, să spunem așa, de viață de noapte”, a mai spus Corina Martin.
Conform datelor colectate de către principalii tour-operatori care aduc turiști pe litoralul românesc, există o mică creștere a rezervărilor pentru acest sezon estival, iar creșterea tarifelor este minimă, de aproximativ cinci la sută.
„Numărul de rezervări venite până la 31 martie, pentru sezonul de vară, a fost mai mare cu aproximativ 15 la sută, ca număr de rezervări, și aproximativ 20 la sută în ceea ce privește încasările. V-am dat aceste informații, pentru că ele arată practic o creștere a tarifelor cu cinci la sută față de anul trecut, o creștere foarte mică, iar piața poate să asimileze această creștere. Pe parcursul lunii aprilie, vânzările au fost cumva comparabile cu anul trecut în aceiași perioadă, iar acest lucru se datorează faptului că am avut Paștele în luna aprilie și, în general, oamenii își dozează cheltuielile pentru perioada de Paște. Lunile cele mai bune de rezervări pentru litoral sunt mai, iunie și iulie. Practic, în afara celor care își fac rezervări pe early-booking, aproximativ 30 la sută dintre clienți, rezervări ce se desfășoară până la 31 martie, urmează două luni, mai și iunie, în care vânzările sunt foarte, foarte mari”, a explicat Aurelian Marin, propietar Paradis Vacanțe de Vis.
Totuși, acesta crede că schimbările survenite în acordarea voucherelor de vacanță vor afecta într-o oarecare măsură rezervările și încasările celor din industria ospitalității, în acest sezon estival.
„Am fost foarte atenți la ceea ce se întâmplă în acest moment în piața de turism, pentru că știți forte bine că există o sincopă în ceea ce privește voucherele de vacanță, cele existente în piață sunt foarte puține, iar cele noi, reduse și acelea la jumătate din valoare, nu s-au dat încă. Partea bună este că rezervările au mers bine, evident că o parte dintre turiști și-au plătit avansul și așteaptă să-și primească voucherele de vacanță pentru a achita vacanțele integral. Ca și concluzie, cred că ne putem aștepta la un număr de turiști comparabil cu anul trecut, poate chiar un pic mai mare, dar trebuie să remarc că numărul de turiști pe litoral este relativ constant de ani buni, iar acest lucru se datorează faptului că noi ne adresăm în mod covârșitor pieței din România, care este destul de stabilă vis-a-vis de litoralul nostru”, a mai adăugat Aurelian Marin.
Deși Mamaia și Vama Veche rămân, în mod tradițional, polii de atracție pentru cei care petrec minivacanța de 1 Mai pe litoral, lucrurile se schimbă, în bine, și pentru celelalte stațiuni. Iar Eforie este este un exemplu în acest sens, mai ales că stațiunea beneficiază și în extrasezon de unități de cazare, din zona de tratament balnear, care vin cu oferte atractive pentru cei care vor să combine vacanța cu grija pentru propria sănătate.
„Un aspect important pentru turiști îl reprezintă latura balneară, medicală, și nu numai, de wellness a stațiunii. Sunt investiții mari, fiind în proximitatea lacului Techirghiol, avem cel puțin trei hoteluri mari care au baze de tratament private, cu investiții foarte mari, și care ajută cu operarea în extrasezon. Ca exemplu, în locația noastră, după foarte mulți ani și după o investiție de peste 14 milioane de euro în primăvara trecută, cu renovarea completă a camerelor după 20 de ani, am reușit să ținem locația deschisă tot timpul anului, aceasta fiind și dorința noastră pentru viitor. Orice minivacanță generată de zilele libere, nouă ne-a generat grade de ocupare cu momente în care nu am putut prelua toate solicitările care veneau, din cauza lipsei unei echipe, deoarece în extrasezon lucrăm cu un nivel mai mic, nu putem trece de la 20 la sută la 80. Asta ne arată apetitul românilor de a veni spre destinații care au și servicii de relaxare, servicii unde își pot petrece timpul, pot investi în sănătatea lor, iar aceasta este una dintre soluțiile pentru extinderea capetelor de sezon”, a declarat Iuliana Tasie, manager general la Hotel Europa.
Aceasta a reprezentat Eforie împreună cu George Lică, președintele Asociației Patronale Eforia Turistică, și a subliniat că stațiunea ar putea atrage și mai mulți turiști în zona capetelor de sezon, dacă ar fi organizate evenimente în această perioadă, așa cum se întâmplă în nordul și în sudul litoralului.
„În sezon, și aici vorbim și de 1 Mai, lipsa evenimentelor și a lucrurilor care pot face diferența, de a scoate oamenii din locații, pentru a-i atrage în aceste perioade, marchează foarte mult litoralul. Sunt convinsă că dacă nu vom avea evenimente de valoare, pentru toate nișele de oaspeți care ar putea veni, nu vom reuși să creștem capetele de sezon”, a mai spus Iuliana Tasie.
Evident, unul dintre cele mai așteptate evenimente din această minivacanță este Festivalul SUNWAVES, ajuns la cea de-a 35-a ediție, organizatorii anunțând și în acest an nume importante printre DJ-ii care vor mixa pe cele patru scene, precum Marco Carola, Dennis Cruz, Mahony, Loco Dice sau Ilario Alicante.
„Întotdeauna ne mândrim ca noi să deschidem sezonul pe litoral, cu un eveniment de renume internațional, așa cum este brandul SUNWAVES. Și de această dată, peste 70 la sută dintre vizitatorii festivalului sunt străini și provin din țări vest europene, fani ai genului de muzică electronică. Peste 3500 de străini și 1500 de români au cumpărat, pâna acum, bilete, la ediția din acest an, la care lucrăm de peste 6 luni”, a început, cu veștile bune, organizatorul festivalului, Ioan Borzea.
Din păcate, însă, pentru iubitorii acestui gen de muzică, nu toate veștile sunt bune, organizatorii anunțând că aceasta ar fi și ultima ediție găzduită în România!
„Am construit această scenă în țara noastră în ultimii 18 ani, am dezvoltat această comunitate uimitoare și ne-am promovat țara pe scena mondială. Din păcate, lucrurile stau așa cum sunt și este în afara controlului nostru. Ne vom întâlni, așa cum am făcut-o înainte, pe diverse continente, în țări care împărtășesc valorile noastre, în locuri unde comunitatea noastră este tratată cu respect. SW35 începe pe 1 mai, la ora 22:00, și se va încheia marți dimineață, 6 mai. Haideți să facem din aceasta o ediție memorabilă!”, au anunțat organizatorii, pe pagina oficială de Facebook.
Ioan Borzea spune că deși organizatorii nu au primit nicio înștiințare oficială, în urmă cu o săptămână au apărut primele „frâne”, pe care acesta le leagă de numele prim-procurorului șef de la DIICOT, care ar purta „sâmbetele” festivalului.
„Totul a mers perfect până acum 4-5 zile, când au început să apară niște frâne, care ne întârziau cu anumite lucruri. M-am interesat și am aflat, nu știu exact ce s-a întâmplat, este vorba despre DIICOT. Doamna prim-procuror șef de la DIICOT a sunat personal la toate instituțiile care se ocupă de avizare, i-a chemat într-o ședință pe toți și le-a sugerat, în baza unui dosar pe care noi îl avem, că au găsit niște droguri îngropate la noi pe plajă, pe perioada aceasta, să nu ne dea aprobările. Nu ne-au chemat, nu avem număr de dosar, nu avem notă de ședință… În mod normal trebuia să ne cheme pe noi prima dată, chiar aș vrea să o cunosc pe doamna procuror. Dânsa este de trei ani și noi avem probleme de trei ani, de când este dânsa. Nu trebuie să mă cheme, să-mi spună, uite, am găsit la voi pe plajă, asta…?!”, a expus întreaga situație, Ioan Borzea.
Rămâne de urmărit cum vor evolua lucrurile, mai ales că în ultimele zile locația festivalului a fost vizitată și de polițiștii din cadrul Serviciul de investigare a criminalității economico-financiare de la IPJ Constanța, care s-ar fi autosesizat cu privire la faptul că s-a construit ilegal, fără ca organizatorii să aibă avizele necesare.
În fine, ca de obicei, cei mai pofticioși sunt așteptați să se delecteze cu savuroasele produse culinare de la „Festival du Bonheur”, deschis între 30 aprilie și 4 mai, la Complex „Enigma”, în Mamaia. Intrarea este liberă, rămâne de văzut dacă și oferta este pentru toate buzunarele.
„Aflat la cea de-a noua ediție, festivalul promite o experiență de neuitat! Am pregatit un univers dedicat pofticioșilor și iubitorilor de voie bună: zeci de food truck-uri și bucătării internaționale, rețete creative, deserturi irezistibile, băuturi răcoritoare și cocktailuri perfecte pentru briza mării. Totul într-o atmosferă relaxată, boemă și vibrantă, unde muzica bună, decorul spectaculos și vibe-ul de festival se îmbină armonios”, a promis Adrian Grecu, organizatorul festivalului culinar.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment