Federația Patronatelor din Turismul Românesc dorește ca în cadrul Organizației de Management al Destinației, în cazul în care autoritățile publice și mediul privat nu ajung la un acord privind un anumit proiect, atunci decizia finală să aparțină Ministerului Turismului. În prezent, dacă există egalitate între cei care fac parte din OMD decizia finală este luată de autoritățile locale. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, crede însă că nu va exista un primar care să nu țină cont de dorința mediului privat pentru că edilul ar putea avea probleme la următoarele alegeri.
Bogdan Trif a organizat pe data de 1 Mai o conferință de presă, la Constanța, prilejuită de deschiderea sezonului estival, alături de ministrul Turismul fiind prezenți președintele Federației Patronatelor din Turismului Românesc (FPTR), Mohammad Murad și prim vicepreședintele FPTR și președintele Organizației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.
Singurul punct în care celor două părți nu au căzut de acord a fost cel legat de Organizația de Management al Destinației. Legea Turismului, recent adoptată de către Guvern, prevede și înființarea OMD-urilor. Din cadrul acestor organizații fac parte autoritățile locale (consilii locale sau consilii județen) și reprezentanți ai mediului privat. În OMD vor fi dezbătute diverse proiecte pentru promovarea unei destinații turistice, iar în cazul în care nu există consens, atunci decizia finală este luată de autoritatea locală.
Ministrul Turismului vede un lucru bun faptul că pentru prima oară mediul privat stă alături de autoritățile locale
“Referitor la Legea Turismului știu că au fost și nemulțumiri, dar cred că era o lege așteptată, bineînțeles, ca orice lege, este perfectibilă. Principala nemulțumire a hotelierilor de pe litoralul Mării Negre este referitoare la Organizația de Management a Destinației, dar trebuie să luăm lucrul bun că pentru prima dată o să reușim să punem mediul privat alături de autoritățile publice locale astfel încât din această conlucrare să eficientizăm la maxim promovarea destinației turistice”, a afirmat ministrul Bogdan Trif.
Mohammad Murad a explicat că nemulțumirea hotelierilor este legată de faptul că în cazul în care se ajunge la egalitate între autoritățile locale și mediul privat decizia privind un proiect se află în mâna aleșilor.
“Noi plătim niște taxe, care ajung în consiliul local și stăm la masa tratativelor să vedem ce facem cu ei pentru că experiența anterioară a fost că banii pe care îi plăteam făcea domnul primar ce dorea cu ei. Eu am considerat că mai bine făceam o promovare internă sau externă, primarul dorea altceva”, a afirmat Murad
El propune ca în cazul în care nu există consens în OMD-uri hotărârea finală să aparțină Ministerului Turismului.
“Promovarea este cel mai important lucru. Dacă noi cu primarul stăm la masă și nu suntem de acord cu decizia, primarul zice că el e de acord și va fi ca el. Propunerea noastră era ca la un raport 50 la 50 să intervină ministerul, care deține o acțiune de aur, încât să decidă ministerul, măcar să existe un echilibru”, a precizat președintele FPTR.
Ministrul Turismului a explicat că a fost modificată legislația pentru ca taxa colectată de agenții economici să fie gestionată de autorități cu mediul privat și a dat posibilitatea Consiliului Local sau Consiliului Județean să suplimenteze suma strânsă din taxa respectivă.
“Este o taxă care a intrat în visteria primăriilor. Am reușit să modificăm toată legislația astfel încât această taxă să poată să fie gestionată împreună cu mediul privat. Mai mult decât atât, am dat posibilitatea autorităților publice locale să vină cu bani de la buget. De exemplu, se strâng 10 lei din această taxă și se consideră că nu ajung aceștia bani pentru promovarea turistică pe care și-au propus-o toți ceilalți, autoritatea publică locală, Primăria, Consiliul Județean, are posibilitatea prin această lege să suplimenteze această sumă”, a declarat Trif.
Ministrul consideră că prin înființarea OMD-ului mediul privat poate decide ce se întâmplă cu banii săi și că un primar nu va respinge aceste proiecte.
“Ce am mai făcut prin acest OMD? I-am lăsat pe cei din mediul privat să decidă singuri. Primarul, Consiliul local nu poate să mai ia unul, doi hotelieri și să își asigure din start 51 la sută. Cei din mediul privat își gestionează proiectele pe care le au, le votează după care cu acest vot merg la consiliu local. Mi-e greu să cred că un primar oricare ar fi el, de orice coloratură, nu o să țină cont de tot mediul privat pentru că o să aibă fără doar și poate probleme la următoarele alegeri”, a menționat ministrul Trif.
Chiar dacă au acest motiv de nemulțumire, hotelierii doresc însă ca OMD-urile să pornească mai repede, iar apoi dacă lucrurile sunt îngreunate sau nu vor funcționa cum trebuie, vor fi aduse modificările necesare.
Be the first to comment