Un oraș ars de soare și de vânt, scăldat de apele marii și încărcat de multă istorie antică și medievală, cu aspectul Italiei rurale și cu aromele culinare orientale. Există așa ceva? Există, și se numește Nessebar.
Micul orășel-stațiune bulgăresc este tot ce are mai frumos coasta litorală a vecinilor noștri și nu e de mirare că românii merg acolo în număr tot mai mare. Nessebar este dacă vreți, un fel de Sighișoară-la-malul-marii, cu case vechi și foarte vechi, taverne și străduțe înguste pietruite, ziduri bătrâne care încă spun povești și multe alei pietonale.
“Orașul Nessebar este fondat în anul 71 i.e.n. iar fondatorul orașului este Melsa, un trac după care și orașul poartă numele lui – Melsambria. A fost o pradă destul de bună pentru toate popoarele pentru că, fiind un oraș maritim, locuitorii încep să-și bată monede de aur și încep să facă negustorie pe mare, cu grâu, cu ceramică (pe care o vedem în bisericile renovate). Apropo de asta: fiecare popor care a venit în Nessebar ca să-l cucerească și-a construit câte o biserică. Avem în oraș peste 40 de biserici, jumătate dintre ele fiind renovate și transformate în muzee” povestește ghidul Stela Șerban de la “Club Magellan” Bulgaria.
Nessebar chiar este orașul cu cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor, deși cele mai multe dintre ele sunt în ruină. Dacă ne gândim la istoria lui multimilenară (are 3.000 de ani de locuire neîntreruptă!) ne dăm seama că sunt multe de văzut pe micuța peninsulă, denumită Orașul Vechi. A fost cucerit de grecii antici, apoi de romani, a înflorit spectaculos sub negustorii care l-au propulsat în comerțul mondial, și a emis propriile monede de bronz și de argint, apoi a intrat sub stăpânire slavă. Slavii l-au denumit Nessebar, iar bizantinii i-au lăsat numele așa și l-au umplut de biserici. Constantinopole și-a trimis atunci cei mai pricepuți arhitecți cu misiunea de a schimba fața orașului. De atunci datează primele biserici creștine, celebră fiind Sfânta Sofia, după numele celebrei catedrale.
“E chiar în spatele nostru, și e cea mai mare dintre biserici, din secolul V: Sfânta Sofia sau Mitropolia, cum o numesc locuitorii. Este funcțională: la sărbătorile importante se fac slujbe în ea”, explică Stela Șerban.
Nessebar e genul de destinație care îți dă senzația că te-ai întors în timp. E plin de povești despre trecut și toată lumea are cuvinte frumoase despre el. Este firesc, dacă ținem cont că Nessebar este unul dintre orașele medievale cel mai bine conservate din Marea Neagră. Arhitectură este grozavă, istoria clădirilor, cultura și tradițiile lui, și arta culinară. N-ai cum să te plictisești. În acest burg spectaculos pare că timpul s-a oprit în loc. Totul e încărcat cu magia evului mediu, de la vechile ziduri până la străduțele pietruite și căsuțele din centru.
“Bulgarii au păstrat toate acele căsuțe vechi, străzile alea înguste pietruite și farmecul de odinioară, în această peninsulă. Când părăsești hotelul, agitația și luxul, locul asta îți da o senzație de liniște, plus că este înconjurat și de mare, de restaurantele pescărești, magazinașele de tip vechi cu suveniruri… Merită să te plimbi pe-aici, mai ales dacă ajungi în Sunny Beach sau în Nessebar. Chiar dacă ești la all-inclusive, ia o cină seara în Peninsulă și ai să vezi că este minunat. E incredibil! Pentru Bulgaria, chiar este un atuu important.” spune Andi Chirilov, director general la agenția de turism “Laguna Tour” din Constanța.
De fapt, cei mai mulți agenți de turism ar recomanda Nessebar – orașul vechi pentru amatorii de povești medievale. Iar tinerii care au ajuns aici în vacanța de vară s-au declarat fascinați și de viața de noapte. Aspectul medieval, bunăvoința localnicilor, pasiunea pentru distracții bune și de calitate și serbările din luna august sunt argumente suplimentare pentru un drum la Nessebar.
“Datorită romantismului său, Nessebarul găzduiește foarte multe nunți, iar miresele adoră această zonă, o dată datorită mării și a două oară pentru specificul acestui oraș. Aici în peninsulă vin foarte mult turiști din România nu doar cei cazați în Sunny Beach, ci și din Albena, din Nisipuri, de peste tot. Pe 15 august este ziua orașului – Sf. Maria și toată această peninsulă devine zonă pietonală. La 12 noaptea intră vapoare în port din stânga și din dreapta orășelului, podul care leagă orașul nou de Orașul Vechi e plin de artificii și peste tot sunt concerte, festivaluri… În celălalt capăt al orășelului avem un amfiteatru medieval păstrat așa cum a fost găsit și acolo au loc festivaluri bulgărești și internaționale”, spune Stela Șerban de la “Club Magellan” Bulgaria.
Nessebar – orașul vechi, rămâne unul dintre orașele preferate ale Bulgariei, pentru că este precum o capsulă a timpului. O vacanță aici te face să uiți de griji, de muncă, sau de stresul cotidian. E colorată și plină de farmec. Și e la doi pași doar, de noi.
Be the first to comment