Dunărea izvorăște din Munţii Pădurea Neagră, străbate 10 ţări și 4 capitale, și călătorește 2860 de kilometri până să ajungă la Sulina, unde se pierde în Marea Neagră. Pentru noi, drumul e mai scurt, iar Sulina e orașul frumos de la capătul țării. Dacă v-ați săturat de mofturile din Mamaia și nici Vama Veche nu vă mai place, atunci plaja Sulina e tot ce vă trebuie. Fâșia de nisip încă mai păstrează aspectul sălbatic unde omul n-a intervenit atât de mult, iar vacanța la capătul țării e o călătorie în timp, istorie și multă natură.
“Eu vin în Sulina de câte ori am ocazia cu grupurile mele pentru că aici putem vedea vărsarea Dunării în mare, plaja care este foarte frumoasă, putem admira flora și fauna zonei pontice și putem vizita partea de cultură și de istorie a orașului, inclusiv tradiții. Pe partea de istorie avem bisericile vechi, clădirile vechi din vremea Comisiei Europene a Dunării, cimitirul (care este interesant pentru că putem descoperi o parte a istoriei locului; sunt mai multe religii în același loc), Farul, muzeul din oraș și celelalate faruri care se află în afara orașului” spune ghidul de turism Ionuț Călin.
Nu degeaba se spune despre Sulina că e paradisul ascuns. A devenit oraș în secolul XIX când Comisia Europeană a Dunării și-a stabilit sediul aici și dintr-o dată satul de pescari se transformă într-un oraș important pentru traficul fluvial european. Cândva aici locuiau 35 de mii de oameni; acum mai sunt doar o zecime: români, lipoveni, greci și ucrainieni. În ziua de azi, locul care atrage turiști este plaja de lângă oraș, aflată la 2 kilometri distanță. Nu bubuie muzică, nu sunt vânzători ambulanți, ci doar câteva șezlonguri, coșuri de gunoi, un ponton și o plajă sălbatică, mare cât vezi cu ochii.
“Această plajă a aparținut orașului. Această plajă a avut cândva un cazino. Această plajă a fost amenajată cu dușuri, cu tot ce și-a dorit orice cetățean, la malul marii. Vorbim de anii 1920-1930”, spune Nicolae Răduș, primarul din Sulina.
Plaja e liberă, lipsesc aglomerația și înghesuiala, nisipul e mai fin și prețurile sunt mai mici, față de sudul litoralului. Merită văzuți și delfinii care se joacă în apropierea țărmului, la ceas de seară. Senzația de liniște și libertatea sunt însă de neprețuit.
Orașul Sulina este o alternativă bună a litoralului, când ne gândim unde petrecem vacanța de vara. Avem și Delta, avem și marea, iar turiștii se bucură de amândouă fără să plece în călătorie. Iar când te plictisești de plajă și de stat la soare, Sulina devine ofertantă, ca un muzeu în aer liber.
Fostul oraș al aventurierilor și al piraților este punctul de plecare cu barca pe Golful Musura și apoi pe Marea Neagră. Mai sunt de vizitat cele 3 faruri din oraș, palatul administrativ al Comisiei Europene a Dunării și cimitirul din Sulina, locul unde sunt înmormântați pirați sau membri ai unor familii regale din Europa. Dacă orașul e condus de administrația locală, plaja Sulina este sub jurisdicția Rezervației Naturale, care vrea să o mențină cât mai puțin afectată de om. Și deși turismul înseamnă și comerț și activități economice aducătoare de profit, Guvernatorul Deltei respinge ideea de a transforma o plajă sălbatică într-o nouă Vama Veche.
“Plaja este sălbatică, definită prin lege și neamenajată. Activitățile economice pot fi aprobate la 150 de metri de la ultimul val al mării. Legislația actuală nu permite altceva. Vorbim de plaja Sulina, plaja Sf. Gheorghe, Vadu și Corbu. Vadu și Corbu, din păcate, au scăpat aproape cu totul de sub control. Avem acolo o problema inclusiv de infestare a plajelor cu rozătoare, cu tot felul de alte animăluțe și va trebui să luăm o decizie să vedem ce putem face. Împreună cu primăria Vadu va trebui să facem o igienizare a plajei” spune Cătălin Țibuleac, guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării
Ce are Sulina de oferit? O porție de natură pentru cei care vor să se bucure de mare, soare și nisip. Plaja Sulina este inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar de aici se pot face excursii de o zi în Deltă. Obișnuim să asociem Sulina cu Delta care de regulă merită și necesită mai mult decât un weekend. Avantajul unei vacanțe la Sulina e că le ai pe amandoua în același loc: și marea, și Delta. Fiecare dintre ele cu propriile avantaje și distracții incluse.
Be the first to comment