Belșug de oferte de vacanță la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României. Weekendul acesta, cele mai relevante destinații turistice din România și din Europa, cele mai renumite agenții de turism s-au reunit sub cupola ROMEXPO din București, locul unde se potrivește ora exactă pentru destinațiile de vacanță din următorul sezon estival. Expozanții s-au dat peste cap anul acesta pentru a concepe tactici de promovare cât mai plăcute simțurilor vizitatorilor. Renumitul complex expozițional din Capitală seamănă, zilele acestea, cu un carnaval, prin prisma culorilor vivace care acaparează spațiul, al muzicii, reprezentațiilor de dansuri tradiționale, dar și mostrelor concentrate de autenticitate ale fiecărei zone geografice. Pe lângă spectacolul în sine, foarte important, ca turist, aici îți poți găsi vacanța la care ai visat tot anul la un preț mai bun decât îți făcusei inițial calculele.
Echipa GoNEXT a luat la rând toate standurile și îți face un rezumat a tot ceea ce sub nicio formă n-ai voie să ratezi.
Printre cei care au „inspectat” cu mult interes fiecare stand prezent, la acest final de săptămână, în Capitală, a fost și ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, care în declarațiile sale oferite jurnaliștilor a punctat un element care vizează cu precădere și județul și municipiul Constanța, reamintim, marele absent al ediției de primăvară a Târgului de Turism al României.
„E o deficiență în ceea ce înseamnă promovarea din România, însă să ne înțelegem, acest târg nu-l organizează ministerul, ministerul participă cu un stand. Îl organizează cei de la ROMEXPO și este foarte bine că fac lucrul acesta de două ori pe an. Interesul principal pentru a promova o destinație turistică trebuie să fie al administrației publice locale din acea destinație și, printre altele, pot solicita să participe la târguri, fie aici, la ROMEXPO, dacă discutăm de o promovare internă, fie în standurile ministerului la târgurile internaționale.
De altfel, unele administrații publice locale ne-au însoțit la ultimele nouă acțiuni în străinătate peste tot. Și trebuie să menționez asta, Consiliul Județean Suceava și Consiliul Județean Maramureș au avut, ca și astăzi, o prezență de excepție, în ideea de a promova cât mai multe dintre destinațiile turistice din județul Suceava, respectiv din Maramureș”, a ținut să sublinieze ministrul Turismului.
De altfel, echipa GoNEXT și-a făcut cu greu loc prin îmbulzeala de vizitatori de la standul turistic al județului Suceava. Sub deviza „Hai în Bucovina!”, autoritățile județene din Suceava au reunit cele mai de preț atribute geografice, tradiționale, ecumenice, istorice, dar și facilitățile moderne de agrement pe care localitățile bucovinene le au și au prezentat o mostră din fiecare la stand. Iar președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunță că investițiile în dezvoltarea turistică a județului continuă în mare forță.
„Astăzi am semnat un proiect de 40 de milioane de euro pentru piste de biciclete. Județul Suceava e lider de proiect pe traseul Via Transilvanica, de la Putna spre Bistrița-Năsăud, spre Mureș, un proiect de 200 km de piste de biciclete numai în județul Suceava, astăzi am semnat acest proiect”, a ținut să sublinieze Gheorghe Flutur, care continuă spunând că mai există în plan circa 600 de km de trasee pentru mountain bike tot în județul Suceava.
Alte noutăți aduse de reprezentanții Bucovinei la Târgul de Turism al României ar mai fi „Nunta în Bucovina” o facilitate inedită și, cu siguranță, extrem de interesantă pentru tinerii care caută să își unească destinele într-un cadru memorabil, aproape de basm, așa cum îl oferă peisajele ce încadrează pensiunile din județul Suceava.
De asemenea, administrația județeană din Suceava, în parteneriat cu primăriile mai multor sate, accesează fonduri prin PNRR pentru promovarea agroturismului din zonă. Iar din vedere n-a fost scăpat nici domeniul bogat și renumit al gastronomiei. Și în această direcție, președintele CJ Suceava a anunțat că sunt în derulare proiecte finanțate tot prin PNRR.
„În acest an cred că vom finaliza drumul lui Nechifor Lipan din Baltagul, de la Borca, din județul Neamț, spre Măliniul lui Labiș. Este un drum turistic de o frumusețe și de o importanță deosebită, leagă Bucovina de coada lacului Bicaz și de Borsec, de zona Ardealului”, a mai amintit Flutur în enumerarea seriei de priorități ale CJ Suceava pentru dezvoltarea domeniului turistic în zona Bucovinei.
Activitățile intense de promovare ale administrației publice județe din nordul Moldovei nu au rămas fără ecou. Peste 500.000 de turiști au dorit să viziteze frumusețile Bucovinei, anul trecut. De aceea, optimismul antreprenorilor pentru ca anul acesta numărul să crească este pe deplin justificat. Cei care au deja în plan să viziteze mănăstirile din Bucovina, ori să profite de frumusețile aparte ale naturii din acest colț de țară este bine să știe că au la dispoziție 1.050 de pensiuni rustice, care oferă acomodare simultan pentru circa 20.000 de persoane, iar secretul, spune Gheorghe Flutur, constă în concurența între gospodari, care oferă cea mai autentică și de calitate experiență tradițională oaspeților săi.
Dacă extindem harta turistică un pic mai la est, ajungem în Republica Moldova, care poate fi descrisă succint ca „o țară mică, dar cu o inimă mare” și cu unul dintre dintre cele mai frumoase standuri amenajate la Târgul de Turism al României, am putea adăuga.
Natalia Țurcanu, manager industria turismului și activități de marketing în cadrul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de US Aid Moldova a descris, pentru GoNEXT, punctele forte pe care mizează pentru a-i ademeni pe turiștii români să treacă Prutul și anul acesta.
„În primul rând pentru crame, pentru ceea ce suntem cunoscuți deja în România și, de fiecare dată, Moldova vin cu noutăți în acest sens. În acest an avem și agenda de evenimente cultural-turistice 2023, cu 40 de evenimente care se întâmplă și în Chișinău, în Capitală, dar și în regiuni, promovând astfel aceste regiuni și afacerile care se află acolo, cum ar fi pensiunile, alte crame… În acest an, avem aici, la standul Moldovei, promovate și regiunile Ungheni, regiunea Cahul, cu clusterele și inițiativele pe turism, iar faptul că ei sunt aici înseamnă că suntem la o altă etapă de dezvoltare.
Produsul și oferta turistică locală se diversifică și devenim mai atractivi din punct de vedere turistic inclusiv pentru piața României, care este sursa numărul 1 de turiști pentru Republica Moldova. Avem și turoperatorii care se conectează cu partenerii lor din România. Sperăm să avem o participare activă, ușoară și să avem un context geopolitic și în regiune să fie cât mai favorabil pentru turism, pentru că acum industria este foarte afectată, în Republica Moldova, în special, dar noi suntem totuși o destinație sigură pentru turiști, iar în această perioadă deloc ușoară încercăm să promovăm Moldova ca o destinație turistică autentică, așa cum suntem noi, deschiși, o țară mică dar cu o inimă mare”, descrie plastic Natalia Țurcanu.
Iar standul Republicii Moldova chiar nu a fost ocolit de vizitatori. Fie dintr-un sentiment al apartenenței, fie din simplă dorință de diversificare, românii sunt interesați de destinațiile turistice din Moldova.
„Apreciem foarte mult curiozitatea turiștilor români și credem că oferta turistică a Republicii Moldova este una foarte aproape de ceea ce turiștii români așteaptă, excluzând, desigur, marea și muntele, pentru că noi nu putem să oferim asta, dar în schimb putem să oferim experiențe autentice, activități în mediul rural, unde poți să experimentezi viața liniștită de la țară, să mănânci mâncarea pregătită în cuptor. Noi zicem «slow life, slow food», iar asta este foarte specific nouă”, mai adaugă Natalia Țurcanu.
Pentru a avea parte de o vacanță ca la carte și pentru a vă întoarce acasă cu bagajul plin de amintiri și experiențe plăcute, vi se recomandă să achiziționați cu pachet turistic de șapte până la zece zile, timp suficient pentru a explora toate frumusețile pe care mica țară soră de dincolo de Prut le are de oferit oaspeților săi.
„Republica Moldova este o destinație și pentru nomazii digitali de exemplu, iar atât timp cât pandemia ne-a determinat să fim mai flexibili și a putea lucra la distanță Moldova poate fi o destinație în care vii și pentru a savura mâncarea gustoasă, vinul bun și unde poți să îți continui munca, pentru că avem și o conexiune la internet foarte bună. Deci nu este doar o destinație de city break, ci descoperi sudul, trei – patru zile la sud, trei – patru zile la nord, în centru, la fel și atunci în jur de șapte – zece zile sunt activități suficiente pentru a petrece timpul în Republica Moldova”, mai punctează Natalia Țurcanu.
Ca urmare a celor doi ani în care evenimentele publice au fost fie restrânse, fie absente cu totul din peisaj, inclusiv antreprenorii din turism s-au adaptat la formulele de prezentare digitalizate pentru a-și păstra publicul fidel și conectat.
„Este evident, în acest moment, merge spre online promovarea, este clar, dar este necesar să fii prezent și aici. Cine nu este aici nu prea există pe piață și asta spune multe. De aceea, este un târg bun, unde se întâlnesc profesioniștii. Poate ar fi indicat ca prima zi să fie lăsată doar pentru specialiști, astfel încât să putem, în liniște, să comunicăm colegii între noi și să vindem mai bine destinațiile turistice din România sau din străinătate”, este de părere Cristian Bărhălescu, managerul ICAR Tours.
Chiar dacă având marea la picioare, constănțenii pare că trăiesc deja într-o destinație de vacanță, și oamenii de la malul mării au nevoie de escapadele lor pentru a vizita locuri noi, pentru a-și desfăta simțurile și pentru a-și încărca bateriile.
„În urma experienței pe care o am, în ultimii ani mi-au atras atenția câțiva turoperatori colegi pe care cu siguranță o să îi vindem mai bine, pentru că, este clar, atunci când ai o agenție, la țară, în Constanța – pentru că noi suntem până la urmă un cartier al Bucureștiului -, trebuie să le aduci constănțenilor cele mai bune oferte și la noi în agenție trebuie să găsească absolut toată oferta Bucureștiului și foarte important este ca nouă, constănțenilor, să ne ofere cele mai bune servicii și să fim convinși că atunci când (n.red – turistul) se întoarce din concediu este fericit. De aceea suntem puțin selectivi și sunt câțiva cu care, cu siguranță, vom colabora”, mai menționează Bărhălescu.
Din perspectiva agențiilor de turism, pe val, în 2023 continuă să se afle Turcia, Dubai, dar și Statele Unite. Românii sunt extrem de atrași de vacanțele în insule, fie că este vorba de zona Mării Mediterane, cu destinații precum sudul Italiei, sudul Spaniei, dar și Marea Britanie, fapt pus, în mare parte, pe seama românilor care au construit acolo comunități solide și care, iată, constribuie și la prosperitatea pieței de turism autohtone, dar și a celor din destinațiile amintite.
Pentru că am adus vorba despre insule, arhipelagul grecesc este și va rămâne una dintre atracțiile predilecte pentru petrecerea concediilor de orice tip și inclusiv a lunilor de miere. GoNEXT a stat de vorbă și cu expozanții elenii care au venit să își prezinte pachetele turistice la București.
„Ammouliani vă salută! După doi ani de pandemie, iată-ne întorși aici cu speranța că vom atrage mai mulți turiști români pe insula noastră, anul acesta. Insula noastră câștigă popularitate printre turiștii români și sperăm să avem un sezon reușit. Pe insula Ammouliani se pot face multe lucruri. Turiștii se pot relaxa pe frumoasele plaje ale insulei, însă avem și alte facilități interesante. Se poate face scuba diving, degustare de vinuri în crame amplasate sub nivelul mării, excursii de o zi în împrejuri pentru a vizita atracțiile turistice, sunt multe lucruri de făcut”, spune președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din insula Ammouliani, Nikitas Martigakis.
Pe lângă peninsula Halkidiki, atât de populară în preferințele românilor, la târg este prezentă cu reprezentanți de seamă și insula Corfu, o altă destinație din Grecia unde românii aproape că se simt ca acasă.
„Voi vorbi despre insula Corfu, care este una dintre insulele ionice și reprezintă o destinație care ne indică nouă că turiștilor români le place să conducă. În acest context, a fost o surpriză plăcută pentru noi să constatăm că românii conduc câte 12 ore pentru a ajunge în Corfu. Insula are de oferit multă frumusețe naturală, este o insulă verde, cum ne place nouă să spunem, cu plaje de nisip fantastice, însă turiștii vor regăsi aici tipuri diferite de frumusețe de la nord la sud.
Orașul Corfu este o destinație de patrimoniu cu o personalitate de un farmec aparte. Personal, nu sunt originar din Corfu, dar am ales să trăiesc acolo și nu mă gândesc să îmi schimb decizia și cred că mulți dintre turiștii români sunt în asentimentul meu, fiindcă întâlnim oaspeți care revin an de an pe insulă”, afirmă Dimitris Kantalis, reprezentantul unui lanț hotelier cu spații de cazare de la trei la cinci stele, cu profil orientat către familii.
Astfel, dacă alegeți complexul hotelier Almyros, din localitatea cu același nume de la insula Corfu, veți avea parte de facilități turistice și de agrement foarte bine puse la punct, inclusiv trasee pentru amatorii de ciclism, cursuri de echitație pentru iubitorii de cai, desigur toate acestea pe lângă atracțiile clasice pentru care cineva alege să își petreacă vacanța pe plajele însorite din arhipelagul elen. Sfatul localnicilor din insule? Dacă bateți drumul până acolo, asigurați-vă că rămâneți măcar o săptămână, timp în care să explorați insula, în tihnă, de la un capăt la altul și să vă întoarceți acasă cu o impresie reală a ceea ce înseamnă stilul de viață mediteranean.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment