FOTO VIDEO Sulina îmbrățișează frumusețea tăcută a toamnei și anunță debutul sezonului de reduceri la pachetele turistice până de sărbători

Vedere din Sulina. FOTO Ovidiu Oprea

Faleza din Sulina își păstrează farmecul aparte în orice anotimp. În lumina rece a răsăritului, pe sub pletele îngălbenite ale sălciilor, în aura ce învăluie apusul violet, malul canalului parcă poartă încă nostalgia pașilor de promenadă din vremurile bune. Odată cu sosirea toamnei și natura capătă veșminte noi, în culori artistocratice. Cei mai încântați să ajungă acum la Sulina sunt fotografii, pasionații de bird-watching și, firește, pescarii, după cum dezvăluie, pentru GoNEXT, Corina Davidov, responsabila de marketing a pensiunii „Perla”, amplasată pe faleza din Sulina.

„Nicăieri nu veți vedea culorile noastre. Acum vin iubitorii adevărați de natură, apoi, la noi se adună oamenii care vor liniște, team-building-uri, organizări de evenimente. Toamna, Sulina nu rămâne pustie. Sulina doar primește altfel de oaspeți”, spune Corina Davidov.

Cei care aleg să petreacă poate doar și câteva zile de tihnă la pensiunea „Perla” au parte, aproape pe toată durata anului, de pachete turistice speciale, care includ, pe lângă opțiunea de cazare și mic dejun, excursii cu transport naval inclus și pensiune completă. Toamnă însă, tarifele se reduc considerabil, până aproape de jumătate.  Astfel, o noapte de cazare la Pensiunea „Perla” din Sulina începe, în această perioadă, de la 230 de lei de persoană pe noapte. Este momentul ideal pentru rezervarea minivacanțelor prilejuite de sărbătorile de iarnă… pe rit nou și pe rit vechi.

„Mulți poate nu știu că Delta Dunării are patru anotimpuri, iar fiecare anotimp are farmecul său. De aceea, în extrasezon sunt ipostaze mult mai frumoase pentru că Delta nu este agresată, iar păsările și toată natura răspund altfel peisajului”, crede Ștefan Ivanov, președintele Asociației Operatorilor de Transport din Delta Dunării.

Ivanov este un promotor asiduu al turismului lent în Delta Dunării. De-a lungul anilor în care s-a ocupat cu afacerea de transport turistic acvatic pe canalele Deltei, el a reușit să-i educe pe mulți dintre oaspeții săi să iubească și să prețuiască această bijuterie naturală a României la adevărata ei valoare.

„Turismul lent este, în continuare, cel mai agreat de turiști, tot ceea ce înseamnă contact cu natura, cât mai aproape de ea de fapt. Să meargă cât mai încet, să asculte fiecare pasăre, să se bucure de fiecare peisaj, să admire frumosul practic”, mai spune Ștefan Ivanov.

Bărcile lui Ștefan Ivanov îi poartă pe turiști pe canale foarte înguste, unde, pe alocuri, stânjenii de papură trebuie înlăturați ca o perdea pentru a lăsa să se vadă splendoarea sălbatică a naturii. Doar în liniște se poate strecura luntrea pe la umbra sălciilor posace, cu trunchiul gros, înghițit de ape, pentru a ajunge acolo unde pelicanii și-au făcut cuib și unde puii se pregătesc de primul zbor spre țările calde. Iar dacă sunt norocoși, la gura de vărsare a Dunării, excursioniștii au parte de spectacolul bancurilor de delfini.

Lunile de toamnă atrag în Deltă și foarte mulți pasionați de pescuit sportiv, care mai apoi își pot astâmpăra pofta cu preparate din pește, gătite ca la carte, dar nu numai. În meniul de la pensiunea „Perla” apar și alte tipuri de preparate tradiționale românești sau lipovenești care îi incită pe gurmanzi. Clienții fideli însă preferă întotdeauna peștele și au învățat deja că nicăieri nu-l găsesc mai bine gătit ca-n Deltă.

Lângă cuptorul care dogorește, bucătarul Pensiunii „Perla” ornează cu legume proaspete și condimente o tavă pe care un calcan se odihnește, de-a dreptul apetisant, pe un pat de cartofi aromatizați cu usturoi. Introduce tava la cuptor, iar 35 de minute mai târziu carnea fermă și fragedă, perfect rumenită a peștelui este gata să ajungă în farfuriile oaspeților.

Considerat de-o potrivă un pește nobil și o delicatesă, calcanul la tavă, cu aromele sale deosebite și beneficiile pentru o dietă echilibrată nu va lipsi nici din meniul de sărbători de la pensiunea „Perla” din Sulina.

Pentru sfârșitul de an, oaspeții sunt așteptați la Sulina pentru a se bucura, împreună cu localnicii, de tradițiile etnice atent păstrate și care la fiecare moment de sărbătoare oferă un spectacol splendid de culoare, armonie muzicală și bunătate care emană direct de la oameni. Ospățul, promit reprezentanții pensiunii, va fi unul pe cinste, atât de sărbătorile pe rit nou, cât de cele pe rit vechi. Rețetele preparatelor tradiționale din pește și nu numai doar se perfecționează de la an la an, pe măsură ce și preferințele turiștilor pentru gastronomia deltaică încep să se educe.

„Vedem o îmbinare a culturilor, pentru că, să nu uităm, Sulina este un oraș cosmopolit. Vedem aici tradiții de greci, turci, ruși lipoveni, toate îmbinate într-o armonie foarte frumoasă, aici, la Sulina” a mai completat Ștefan Ivanov.

Orașul Sulina este o perlă a turismului românesc, crescută dintr-un grăunte de civilizație elenă care s-a prins pe aceste meleaguri încă din epoca bizantină. Fărâme de adevăr lăsate în urmă de istorie grăiesc și astăzi celor dornici să le descopere. Secolul al XVIII-lea face să răsară aici primele raze ale unor epoci de glorie care au lăsat ca zestre povești și legende, clădiri și epave, dar mai presus de ele o nișă de diversitate culturală unică în Europa, de atunci până azi.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*