FOTO VIDEO Târgul de Turism al României și-a deschis porțile. Ministrul Turismului: “Par mai mulți expozanți ca în primăvară. Recomand România turistică atât vara, cât și iarna”

Târgul de Turism al României. FOTO Adrian Boioglu

Târgul de Turism al României și-a deschis porțile, joi, 10 noiembrie, la Romexpo. La eveniment au fost prezenți ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin- Daniel Cadariu, a remarcat că față de ediția de primăvară a Târgului de Turism sunt mai mulți expozanți.

“Față de ediția din primăvară par a fi mai mulți expozanți. Acesta este un lucru bun. Asta înseamnă că există perspective pentru activitatea de turism și pentru sezonul de iarnă și mai ales pentru anul următor. Sper să existe și rezultate și numărul rezervărilor măcar pentru anul viitor să crească. Nu pot recomanda decât destinațiile turistice din România. Ăsta e rolul ministerului și asta voi face cât timp voi fi în funcție. Până la urmă este un târg de turism al României. Și asta promovăm toți aici. Recomand toată România turistică atât vara, cât și iarna. Sunt condiții excepționale în multe locuri”, a declarat pentru GoNEXT ministrul Turismului.

O destinație care este promovată la Târgul de Turism al României este Bucovina. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Nicolae Barbu, a spus pentru GoNEXT de ce turiștii trebuie să aleagă această destinație.

Oferta noastră se îndreaptă către sărbătorile de iarnă. Crăciunul în Bucovina este ceva cu totul deosebit. Nu veți găsi niciunde în țară sau în lume un Crăciun ca în Bucovina pentru că aici se mai păstrează încă nealterate obiceiurile și tradițiile care țin de această sărbătoare. Practic, din 20 decembrie, colindele sunt pe toate ulițele satelor și mai nou și la oraș. Prin urmare, dacă nu ai făcut un Crăciun în Bucovina pot să spun că nu ai avut un concediu”, a spus Nicolae Barbu.

Bucovina este, însă, o atracție în orice anotimp.

“Vreau să vă spun că în toate perioadele anului veți găsi în Bucovina evenimente și veți găsi motivații consistente pentru a petrece concediul aici. Sunt anumite perioade ale anului în  care ne promovăm turismul de eveniment. Din primăvară începem cu sărbătorile legate de Paște, avem Festivalul Ouălor Încondeiate la Ciocănești. Apoi după sărbătorile de Paște vine vara cu urcatul oilor la munte, cu hora în Bucovina. Avem Festivalul Ciprian Porumbescu în iunie. Am declarat anul 2023 anul Ciprian Porumbescu și gândim un calendar de evenimente în așa fel încât nicio zi din anul viitor să nu fie fără Ciprian Porumbescu. Nu a fost doar un mare artist, ci a fost și un mare român.

Vara avem întâlnirile bucovinene unde sunt reunite minoritățile din Bucovina, dar avem festivalul de artă medievală de la Suceava, un festival care a devenit cel mai important din țară, a depășit Sighișoara. În acest festival avem și cea mai lungă paradă a costumelor. Introducem o serie de evenimente, festivaluri. Anul viitor va fi prima ediție a Festivalului Sofia Vicoveanca și în orice zi a anului, în orice loc din Bucovina, dacă coborîți din mașină sau din tren și mergeți în orice localitate veți găsi tot ceea ce înseamnă ospitalitatea bucovineană și o gastronomie de vis. Poftiți în Bucovina să gustați originalul”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

O prezență inedită la Târgul de Turism al României este cea a Bosniei Herțegovina. Centrul Olimpic Jahorina este o destinație care nu trebuie ratată de niciun schior.

Directorul Centrul Olimpic Jahorina din Bosnia-Herțegovina, Dejan Ljevnaic, a declarat pentru GoNEXT de ce trebuie aleasă această stațiune.

“Suntem cea mai modernă stațiunea pentru schi din Europa. Am investit 150 de milioane de euro în infrastructură. Avem 11 teleschiuri noi, două gondole cu zece cabine, 70% din pârtiile noastre pot fi acoperite zăpadă artificială. Avem sisteme moderne de produs zăpadă artificială. Când temperatura este mai ridicată putem produce această zăpadă artificială, iar acest lucru este o garanție pentru schiori.

Avem patru locuri de joacă pentru copii, cu covoare mobile pentru învațare și investim în fiecare detaliu. Suntem cea mai modernă stațiune, dar prețul este cel mai bun pentru schiori. Treizeci de euro pe zi este foarte ieftin pentru schiori. Toate hotelurile sunt lângă pârtie. Nu trebuie să mergi cu autobuzul pentru a ajunge acolo. Pentru adulți prețul este de 40 de euro pe zi, iar pentru copii este mai puțin, dar depinde și de perioadă. Schiorii știu care este prețul în alte țări, în alte stațiuni. La noi este cu 50% mai ieftin ca în alte părți. Pentru acest sezon nu mai avem niciun loc liber, totul este rezervat. Suntem aici pentru a ne promova pentru sezonul următor”, a spus Dejan Ljevnaic.

Jahorina este promovată și de ambasadorul Bosniei și Herțegovinei în România, Excelența Sa Slaviša Čeranić.

“Muntele Jahorina este situat în Bosnia Hertegovina. Poate că unii oameni nu știu că Jahorina a fost muntele unde s-au ținut Jocurile Olimpice în urmă cu treizeci și cinci de ani. Acolo au fost făcute investiții importante în dezvoltarea infrastructurii de schi și în cazare. Avem aproape cincizeci de kilometri de pârtii de schi în Jahorina, șapte kilometri de pârti de schi care pot fi folosite noaptea, iar 70% din pârtiile de schi de acolo pot fi acoperite cu zăpadă artificială dacă este nevoie.  Raportul calitate-preț este cel mai bun în Jahorina. Pentru șase zile de schiat în Jahorina turistul plătește 130 de euro. Dacă noi comparăm cu alte țări acolo acest tarif este pe zi. Sunt turiști care vin și în timpul verii, nu doar iarna.

Am realizat că oamenii nu știu prea multe despre Jahorina, despre Bosnia Herțegovina, iar rolul meu ca ambasador este să promoveze Bosnia Herțegovina ca destinație pentru turiști români. Ne-am dat seama că turiștii români sunt cu adevărat amabili, foarte drăguți, politicoși.  Le place să exploreze noi destinații. În urma unui proiect-pilot realizat în urmă cu doi ani turiștii români au început să vină la muntele Jahorina. Nu sunt deocamdată într-un număr atât de mare cum sunt turiștii din Slovenia, Croația, Serbia sau chiar din Turcia, țara cu care există bune conexiuni aeriene, dar ne așteptăm ca acest număr să fie în creștere în anii următori. Dacă veniți în Bosnia vă veți simți ca acasă”, a declarat ambasadorul.

Managerul Agenția de Turism Icar Tours din Constanța, Cristian Bărhălescu, crede că anul  turistic 2023 va fi unul bun.

“În România vrem să vedem tot dacă se poate. Important este dacă avem bugetele potrivite și pentru asta sunt agențiile de turism prezente acum. Dar cea mai bună agenție este cea de lângă casă. Este mai bine să te duci la agentul tău să îți dea cea mai bună ofertă. Este adevărat în România este tentat să mergi în Maramureș, este tentat să mergi în Delta Dunării sau pe Valea Prahovei, dar cel mai important este să ai și buget și să ai și timp să pleci într-o astfel de vacanță.  Iar târgul este un moment în care se întâlnesc ofertele cu cererea și sperăm ca 2023 să avem un an bun pentru că prețurile se vor așeza cu tot deranjul pe care îl avem din cauza prețului la energie, dar vom vedea și chartere către străinătate, vom vedea și în România foarte multe circuite sau sejururi”, a afirmat Cristian Bărhălescu.

El a menționat și câteva dintre cele mai căutate destinații externe care pot fi întâlnite la Târgul de Turism.

“Sunt charterele către Egipt, care vor ține capul de afiș datorită prețului. Apoi Turcia prezentă împreună cu Maldivele, Dubaiul, Japonia este o prezență inedită. Cu siguranță rămâne Republica Dominicană care este cea mai ieftină variantă pentru a vedea Caraibele, iar SUA și America de Sud, Africa sau Australia sunt iarăși destinații pe care le găsim la agențiile de turism din târg anul acesta”, a explicat Cristian Bărhălescu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*