Vizitată anual de mai bine de jumătate de milion de turiști, români și străini, stațiunea montană Rânca, din județul Gorj, reprezintă alternativa perfectă pentru petrecerea vacanței de iarnă, la schi, într-un cadru suficient de animat, dar retras în același timp, cu peisaje care taie respirația, dar cu prețuri care nu ustură buzunarele.
Domeniul schiabil de Rânca are șapte kilometri de pârtie, iar dacă sunt termometrele indică sub -2 grade Celsius, iubitorii de sporturi de iarnă se pot bucura și de zăpadă din belșug, naturală sau artificială, după cum s-a nimerit în prima parte a acestui sezon.
„Acest sezon este unul atipic, puțină zăpadă, aproape, aș spune eu, deloc, dar am avut noroc cu zăpada de la sfârșitul lui noiembrie. Noi deschidem sezonul de schi, în România, pe 1 decembrie, atunci pornim instalațiile și pregătim pârtiile. Anul acesta a fost cam atipic, nu a nins aproape deloc, dar avem zăpadă artificială”, declară Nicu Mitroi, proprietar al complexului Rânca Ski.
Nicu Mitroi deține și administrează complexul Rânca Ski alături de familia sa. Bărbatul a venit pentru prima dată la Rânca la începutul anilor ’90, pe când era doar un tânăr în căutarea unui loc de muncă. Aerul tare de munte și priveliștea de basm asupra întinderilor infinite ale pădurilor de brazi i-au oferit atunci perspectiva asupra potențialului turistic al acestui loc, insuficient explorat în primii ani de după comunism. Ideea a fost bună, iar afacerea prosperă și astăzi.
Cunoscându-i povestea, parcă nici nu este de mirare că Nicu Mitroi, pe numele său real Vasile Mitroiu, poreclit Nicu de oamenii din zonă, a fost ales președinte de onoare al Asociației de Promovare Turistică din Gorj. Prin grija lui față de detalii, pasiunea și implicarea în dezvoltarea turismului în zonă atât spre beneficiul oaspeților, cât și al antreprenorilor, Nicu Mitroi este un model care încă inspiră oameni de afaceri din vestul și sud-vestul țării să investească în zone de agrement la Rânca.
Complexul Rânca Ski pune la dispoziția turiștilor spații de cazare generoase și moderne, un restaurant al cărui meniu îmbie cu gusturile care odinioară prindeau viață gătite pe plita din casa bunicilor, însă atracția de bază o reprezintă tot pârtiile de schi.
„În cadrul domeniului schiabil de la Rânca avem pârtii de începători și pârtii medii. Mai avem o instalație la Păpușa, unde avem o pârtie roșie și una albastră”, mai spune Mitroi.
Trebuie spus că, la Rânca, există o instalație de schi modernă, adusă din Italia; o instalație cu patru locuri, dezagățare automată și care poate transporta până la 2.000 de turiști pe oră. Costurile pentru acest dispozitiv au fost pe măsură, a mai precizat Nicu Mitroi, pentru GoNEXT. Circa un milion de euro au investit cei de la Rânca Ski pentru a le oferi turiștilor servicii de cea mai bună calitate. Investiția, mai spune proprietarul, poate fi amortizată în aproximativ cinci ani.
„Avem două telescaune legate între ele M1, aici unde ne aflăm și M3, care face legătura cu intrarea în stațiunea Rânca. Rolul celor două instalații este și de a descongestiona traficul de pe drumul național, când ne blochează, când e foarte aglomerat, pentru că preluăm schiorii de la intrare în stațiune și îi aducem aici.
Pe lângă cele două telescaune, unul cu patru locuri și unul cu două locuri, mai avem două teleschiuri, unul teleschi micuț, pentru începători și unul de patru locuri, care deservește o pârtie intermediară. Iar la Păpușa avem un telescaun cu patru locuri, fix, care urcă deja la 2.000 de metri”, adaugă Nicu Mitroi, pentru GoNEXT.
Abonamentul pentru o zi de schi este 150 de lei, însă la un abonament pe mai multe zile, tariful pe zi scade. Nicu Mitroi îi invită la Rânca, în primul rând, pe toți cei care abia învață să schieze. Aici, spune el, accesul pe pârtii este mai ușor, prețurile sunt mult mai accesibile decât în orice alte destinații de top, pe timp de iarnă, din România, dar și din străinătate. Mai mult decât atât, Rânca este locul ideal pentru cei care iubesc iarna, iubesc sporturile de iarnă, dar caută să fugă de gerul extrem de la altitudini mai mari.
Anul acesta, stratul de omăt optim pentru schiori s-a lăsat așteptat, la Rânca, până după sărbătorile de iarnă. Pentru astfel de situații însă, antreprenorul a investit, de-a lungul anilor, în mai multe tunuri de zăpadă artificială. Iar pârtiile sunt în permanență pline. Copii, adulți, schiuri, snowboarduri, sănii și mult zgomot de distracție însuflețesc întinderea albă a pârtiilor de la ivitul zorilor până la asfințit.
Atenția de la plăcerea practicării sporturilor de iarnă o mai distrag, din când în când, doar patru câini ai locului: un saint bernard, un husky și doi blănoși de rasă comună, obișnuiți cu zgomotul, cu oamenii și care se bucură din plin de statutul de mascote, alergând sau lenevind în zăpadă, în timp ce se lasă alintați de copii.
Cazarea la Rânca Ski se situează la nivel de trei stele, iar Cornelia Lepădat, recepționer la una dintre pensiuni, detaliază oferta:
„Avem două rânduri de camere. Camera dublă este pentru două persoane, iar camera family este pentru o familie cu un copil sau doi. Pentru camera dublă, prețul este 400-450 de lei pe noapte, tarif în care este inclus și micul dejun. Iar pentru camera family, tot cu mic dejun inclus, se mai adaugă 100 de lei”.
Camerele sunt spațioase, bine încălzite, practice ca decor, iar în băi instalațiile sunt noi și moderne, pentru un plus de confort și igienă. Însă cine ajunge pe Transalpina, în special în sezonul schiabil, nu are motive să petreacă prea mult timp în camera de hotel, având în vedere paleta diversă de activități care pot fi desfășurate în aer liber.
La Rânca Ski, după o zi de activitate intensă și distracție pe pârtie, se mănâncă tradițional românește. În meniu, la loc de cinste, se află tochitura moldovenească, preparată din pulpă de porc, ceafă de porc, la care se adaugă, în special pentru gustul apetisant, cârnăciori afumați, după cum dezvăluie ajutorul de bucătar Silviu Calotă. Tot el mai spune că cel mai cerut preparat din meniu este pomana porcului, tot un fel de mâncare consistent, din care românii își extrag energia pentru și mai mult timp petrecut în aer liber.
„În funcție de preferințele clienților, avem un meniu destul de variat. Pentru cei care doresc ceva mai sățios, avem burgerii pe care i-am introdus anul acesta în meniu, merg, de asemenea, foarte bine preparatele din carne de vită, obrăjori de vită, gulaș de vită, friptura Black Angus, care pentru un gurmand este foarte sățioasă și foarte bună, se servește cu un piure de trufe”, afirmă bucătarul.
Dacă oaspeții de la masă mai au loc în stomac și pentru desert, una dintre specialitățile casei, la Rânca Ski, este lava cake. De asemenea tarta cu fructe, iar dintr-un meniu tradițional românesc, în special, la munte, n-au cum să lipsească papanașii.
Fiind o stațiune montană ceva mai retrasă, dar totuși îndeajuns de cunoscută, Rânca oferă alternative pentru concedii frumoase și în afara sezonului hibernal. În mijlocul sezonului estival, în luna iulie, peisajul de Rânca devine patria rock-ului, odată cu organizara festivalului Rockfest Transalpina. Traseul din zonă și peisajele reprezintă o atracție mult râvnită pentru motocicliști, dar și pentru împătimiții șofatului. Mai mult decât atât, la Rânca există și două parcuri de aventură, menite să pună în valoare potențialul zonei și în sezoanele când zăpada este absentă.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment