FOTO VIDEO Zlatibor, stațiunea cu peisaje spectaculoase ce pot fi admirate din cel mai lung traseu de telegondolă de pe mapamond

Peștera Sopica din Zlatibor. FOTO Ovidiu Oprea

A spune astăzi despre Zlatibor din Serbia că este o mică perlă ascunsă între creste deluroase, la 700 de metri altitudine, ar fi o subestimare. Bazele stațiunii au fost puse în 1893, iar de atunci mica așezare și-a păstrat farmecul, fiind plină de verdeață și oferind celor circa 2.000 de locuitori și sutelor de turiști aer curat, prospețime, relaxare, dar și multe atracții naturale și antropice pentru un sejur cât se poate de reușit.

Numărul turiștilor este în creștere în Zlatibor, unde se găsește cel mai lung traseu de telegondolă din lume, inaugurat în 2021. Pentru doar 10 euro dus-întors, oricine poate urca din centrul stațiunii, până la altitudinea de 1500 de metri pentru a admira peisaje sublime de creste montane, cărări ascunse în desișul arborilor cofineri, dar și lacuri în toată splendoarea lor.

„Gold Gondola este cea mai lungă gondolă din lume, având 9 km. După cum se poate vedea, face legătura între centrul stațiunii Zlatibor și cea mai mare altitudine, vârful Tornik. Aici se află un bine-cunoscut domeniu schiabil, cu cinci pârtii, dar și cu posibilitatea de a efectua trasee montane pentru a descoperi frumusețile dimprejurul stațiunii Zlatibor. De altfel, Zlatibor este cel mai popular masiv din Serbia, preferat de turiști”, afirmă ghidul Katarina Cubrak, de la Organizația de Turism Zlatibor.

Deși o opțiune predilectă pe timpul iernii, la capătul traseului lin de circa 25 de minute cu telegondola schiatul nu este unica opțiune de agrement. Stațiunea abundă în oportunități de agrement pe toată durata anului.

„Zlatibor este o destinație foarte populară în Serbia și în regiunea Balcanilor, însă cea mai mare atracție de aici este Gold Gondola, cea mai lungă telegondolă panoramică din lume. Cei care vin aici se pot bucura de atât de plimbarea cu gondola și de peisajele uimitoare, dar pot petrece ziua pe traselele pe care le traversează gondola. Turiștii se pot opri în stații și pot lua parte la multitudinea de activități pe care le organizăm în sezonul cald.  Vorbim atât despre activități distractive, dar și educative de care se pot bucura atât cei mici, adolescenții, dar și familiile. Avem cinema în aer liber, seri muzicale, concerte de diferite genuri și ne-am propus să găzduim aici și o suită de prezentări de modă, aproape de lac, în mijlocul naturii”, dezvăluie Jelena Tanaskovic, PR-ul Gold Gondola.

Iarna, Zlatibor, într-adevăr, devine paradisul schiorilor și al snowboarderilor de toate vârstele, însă pe toată durata anului stațiunea găzduiește și numeroase evenimente corporate, de la teambuilding-uri la conferințe și congrese. Turiștii români care aleg să petreacă vacanțe în Serbia spun că o fac pentru căldura din industria ospitalității, dar și pentru că prețurile la cazare și masă sunt apropiate de cele din România și, deci, accesibilechiar și pentru bugete obișnuite de familie.

Atracțiile turistice în jurul stațiunii Zlatibor sunt destule. Ghizilor le place să-i ducă pe oaspeți la Peștera Sopica, cea mai mare și cea mai cunoscută din Serbia, cu circa 100.000 de vizitatori pe an. Peștera are o gură de mari dimensiuni, însă își surprinde vizitatorii și cu porțiuni extrem de înguste și întunecoase, care fac experiența senzorială cu atât mai interesantă. Asta nu e tot, turiștii pot admira în interiorul peșterii o stalactită uriașă de 6 metri, o cascadă numită sugestiv „Izvorul vieții”, dar și bazine din calcar, care primăvara se umplu cu apă și oferă o imagine unică. Susurul cascadei este amplificat de ecoul grotei și trimite, ușor, vizitatorul într-o stare de relaxare. Întâlnirea cu cascada însăși este și mai frapantă. Un pârâu îngust cu un curs nărăvaș a săpat trepte care să-i pună în valoare apa de o limpezime și o prospețime rare și să-i facă loc pentru a se opri afară, unde dă viață și splendoare naturii verzi.

Zlatibor este o așezare rustică, iar autenticitatea care stă la baza experienței turistice este potențată de pensiunile și cabanele din lemn răsfirate de-a lungul pajiștilor întinse, unde oaspeții se pot caza și se pot bucura de o priveliște splendidă, neobturată de la ferestre decât de mușcatele înflorite în culorii vii.

Proprietarii de pensiuni s-au obișnuit cu faptul că musafirii lor sunt mai mult familii cu copii, motiv pentru care au amenajat spații de joacă extrem de generoase, în aer liber, așa cum este cel din curtea Casei Etno. Demnă de un exponat al unui muzeu al satului balcanic, pensiunea conservă esența satului balcanic de munte în cele mai complexe detalii. Carpetele cusute manual spun fiecare câte o poveste, iar în anotimpul rece mențin căldura în interiorul pereților din lemn, cu miros de cetină.

Atmosfera rustică de la Zlatibor este completată de restaurantele care oferă în meniu atât preparate internaționale, dar și cele mai autentice bucate tradiționale sârbești, care fac deliciul turiștilor. Dincolo de toate acestea, sârbii sunt oameni calzi, iar oricine pune piciorul în Zlatibor, chiar și pentru câteva zile, va pleca lăsând în urmă noi prieteni ori luând cu sine povești folclorice și amintiri care se cer retrăite, măcar odată la câțiva ani.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*