Iubitorii de zăpadă și pasionați ai sporturilor pe zăpadă au parte de vești bune. Dacă în zona Moldovei stratul de zăpadă este în general mic, exceptând câteva zone, în masivele muntoase sudice, stratul de zăpadă este generos, la Bâlea Lac ajungând la 163 cm.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până în seara de 29 decembrie există avertizare de cod galben pentru Carpații Meridionali și de Curbură, iar în cea mai mare parte a Moldovei ninge, temporar însemnat cantitativ, astfel că se depune strat de zăpadă, local consistent.
Vântul are intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…55 km/h, iar la munte, în special pe creste, rafalele depășesc 70 – 80 km/h, viscolind și spulberând zăpada.
Astfel, la Bâlea Lac zăpada are are 163 de cm, pe Vârful Omu – 63 cm, iar la Păltiniș, 50 cm.
Cei care vor să se aventureze la drumeții sunt sfătuiți să se informeze în prealabil la Salvamont, deoarece, în unele zone sunt emise deja avertizări de grad 4 (din 5) de avalanșă, zăpada căzută din belşug formând un strat consistent, cu adeziune foarte scăzută la cel de dinainte.
Potrivit Departamentului Pentru Situații de Urgență, există risc de avalanșă în:
- În Munții Făgăraș
- pentru altitudinile de peste 2000m, riscul de avalanșa a ajuns la gradul cinci din cinci, ceea ce din punct de vedere meteorologic poate fi exprimat prin cod ROȘU
- pentru altitudinile mai joase, sub 1800 m, riscul de avalanșă a ajuns la gradul 4 din 5.
- În Masivul Bucegi
- pentru altitudinile de peste 1800 m, riscul de avalanșă este crescut, stratul de zăpadă proaspătă măsurând pe alocuri, peste 25 cm.
Be the first to comment