În județul Cluj are loc o nouă ediție a taberei de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale

Tabăra de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, va desfășura în perioada 18 – 22 iunie a.c., cea de-a IV – a ediție a proiectului anual „Tabăra de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj”. Aceasta va avea loc în localitățile Moldovenești, Podeni, Mihai-Viteazu, Cornești, Viișoara, Urca, Luna și Grigorești, de pe Valea Arieșului.

Pentru importanța sa, proiectul din acest an, supus atenției unor prestigioase instituții culturale, a primit din partea Ministerului Culturii și Institutului National al Patrimoniului, aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului însemnul oficial al „Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018”, primind rangul de proiect de importanță națională și, totodată, europeană al României, în anul Centenarului.

„O asemenea inițiativă e mai mult decât de apreciat, cu atât mai mult cu cât se desfășoară în anul Centenarului, un an în care toate manifestările menite să contribuie la păstrarea identității noastre naționale capătă un plus de semnificație” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Prospectarea teritoriului va fi făcută de o echipă de specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, de la instituții precum CJCPCT Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române – filiala Cluj-Napoca. Aceștia sunt interesați în cercetarea amănunțită a sectoarelor culturale folclor literar, muzical, coregrafic, etnografic, port popular, grai local specific, științe populare, obiceiuri specifice din calendarul popular, ocupații, meșteșuguri, unelte, industrie casnică, relații economice și sociale, norme de conviețuire, artă populară tradițională și arte aplicate, cultură etnică și antropologie culturală.

Pe parcursul săptămânii de lucru va fi mereu consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și de reconstituire a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială străveche. Rezultatele cercetărilor vor constitui, și de această dată, obiectul unor interesante și inedite articole în cadrul volumului „Cultura tradițională din județul Cluj” – volumul III, secvențe unice în filmul-document „Popas în Transilvania” – episodul IV, motive muzical-folclorice specifice în selecția albumului CD „Muzicanții din Turda” precum și imagini artistice grăitoare, în expoziția fotografică ce va fi organizată cu ocazia evenimentelor de lansare.

Edițiile anterioare ale taberei, desfășurate în perioada 2015-2017 în trei subzone cultural-geografice importante ale județului Cluj, respectiv subzona montană – Mărișel, Beliș, Răchițele, cea a satelor din Câmpia Transilvaniei – Mociu, Frata, Ceanu-Mare și subzona Valea Crișului Repede – Poieni, Ciucea, Negreni, au avut un impact deosebit. Materialele rezultate de pe urma taberelor au fost foarte bine primite în rândurile tuturor celor interesați de domeniul culturii tradiționale identitare dar, mai ales, în cel al locuitorilor din comunitățile cercetate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*