Turiștii care vor să viziteze Parcul Național Munții Măcinului (PNMM), Site Natura 2000 ROSCI0123 – SCI Munții Măcinului și ROSPA0073 – Măcin – Niculiţel, sunt permise activităţi de turism, educaţie şi recreere, cu respectarea regulilor de vizitare potrivit unui regulament.
Accesul/vizitarea PNMM, Munții Măcinului și Măcin – Niculițel, se face după achitarea tarifului de vizitare (6 lei) şi cu avizul tip eliberat de APNMM pentru activităţi.
În timpul sezonului turistic perioada 15 aprilie – 10 octombrie, traseele turistice se vizitează cu anunțarea cu 48 de ore înainte de data vizitei la telefoanele de la sediu 0240 517718, de la punctul de lucru 0240 571012 sau Centru de Vizitare Informare 0240 708522 sau la nr de telefon ale rangerilor afișate pe site. Centrul de vizitare se vizitează conform programului:
Luni – Vineri 8:00 – 16:00
Sâmbătă – Duminică 8:00 – 15:00
În afara sezonului turistic, perioada 11 octombrie – 14 aprilie, anunțarea excursiei / vizitarea centrului se face cu solicitare înaintată către Administrația Parcului cu minim 2 zile înainte de data aleasă pentru vizitare, în zilele de lucru și cu 5 zile înainte de data aleasă, în zilele de week-end. Centrul se vizitează în interiorul următorului program:
Luni – Joi 8:00 – 16:30
Vineri 8:00 – 14:00
Sâmbătă – Duminică 8:00 – 15:00
Tariful de vizitare al PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073 este instituit de către administratorul ariei naturale protejate cu avizul Consiliului Ștințific. Perceperea tarifului de vizitare se face la punctele de acces – Sediul din Tulcea, str. 9 Mai, nr. 4 bis, Punctul de lucru din Măcin, str. 1 Decembrie, nr. 13, Centrul de Vizitare Informare din comuna Greci, str. Carabalu, nr. 48, Punct de informare Cetățuia, comuna Luncavița sau pe teritoriul ariilor protejate de către persoanele autorizate de APNMM, care dovedesc aceasta calitate cu legitimaţie eliberată de către forurile competente.
Accesul în PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073 este permis numai pe traseele turistice marcate cu semne convenţionale.
Excursiile de grup în PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073, organizate de agenţii de turism, se desfăşoară numai cu participarea unui ghid specializat al APNMM sau ghid licenţiat de ANT şi acreditat de administraţia ariilor protejate. Solicitarea unui ghid specializat al APNMM se face cu minim 24 ore înainte de data preconizată a excursiei. Tariful pentru ghidaj este de 55 lei/grup.
Accesul în PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073 este permis numai pe traseele turistice marcate cu semne convenţionale.
În cazul ROSCI0123 și ROSPA0073 accesul se face și pe drumurile publice.
Solicitarea unui ghid specializat al APNMM se face cu minim 2 zile înainte de data preconizată a excursiei în zilele de lucru și 5 zile pentru solicitare și 5 zile pentru solicitare ghidare în zilele de weekend și sărbători legale.
Camparea este permisă numai în campinguri special amenajate după achitarea tarifului de campare, în locuri desemnate şi semnalizate de administraţia ariilor protejate.
Săparea de şanţuri în jurul locurilor de amplasare a corturilor este interzisă.
Aprinderea şi folosirea focului este permisă doar în vetrele special amenajate în acest scop în locurile de campare; la locurile de popas este interzis focul deschis, pentru încălzit putându-se folosi numai focul la instalaţii tip Primus şi altele asemenea; sunt strict interzise adunatul şi defrişarea vegetaţiei lemnoase de orice fel pentru aprinderea focului; este strict interzisă arderea resturilor vegetale la o distanţă mai mică de 100 m de limita Parcului; APNMM nu are obligaţia de a asigura materialul lemnos pentru vetrele de foc existente în parc.
Este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073;
Turiştii au obligaţia de a colecta deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073. Deşeurile vor fi evacuate în afara PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073 în locuri special marcate şi amenajate pentru colectare sau în containerele special amplasate la intrările şi ieşirile din parc. Perturbarea liniştii în PNMM, ROSCI0123 și ROSPA0073 cu orice mijloace – folosirea radiourilor, casetofoanelor, instrumentelor muzicale, a altor echipamente audio, a pocnitorilor, precum şi a altor surse de poluare fonică ce provoacă deranjarea liniştii naturii şi a faunei şi deranjarea celorlalţi turişti pe trasee sau în locurile de campare este interzisă.
Pentru mai multe informatii va rog sa accesati site-ul www.parcmacin.ro.
Be the first to comment