INTERVIU Nicu Rădulescu, președintele OPTBR: E necesară o creștere a activităților de promovare internă și externă a infrastructurii balneare

Nicu Rădulescu, președintele OPTBR
Nicu Rădulescu, președintele OPTBR

Bursa și Forumul Turismului Balnear debutează la Covasna. Investitorii din această nișă, dar și oamenii de turism au ocazia, pentru câteva zile să discute despre cum poate fi crescut interesul turistului român sau străin pentru serviciile balneare.

Echipa GoNEXT a discutat cu președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, Nicu Rădulescu despre ce aduce nou acest eveniment, dar și despre provocările turismului balnear din România.

Adrian Boioglu, jurnalist GoNEXT: Ne apropiem de o nouă ediție a Forumului și Bursei de turism balnear. De ce ați ales Covasna pentru desfășurarea acestui eveniment și ce reprezintă acest oraș pentru turismul balnear de la noi?

Nicu Rădulescu, președinte OPTBR: Bursa și Forumul de turism este o manifestare anuală, itinerant; în fiecare an oferim fiecărei stațiuni posibilitatea să-și prezinte potențialul și infrastructura colegilor de breaslă, agenților economici, presei, altor participanți la acest eveniment. De obicei, acordăm atenție investițiilor din stațiuni și dorim să le facilităm prezentarea.

Având în vedere faptul că Hotelul Căprioara a fost dat în funcțiune și reprezintă un vârf de lance al stațiunii, am primit oferta acestora de a organiza acolo evenimentul.

GoNEXT: Care sunt subiectele fierbinți din punctul dumneavoastră de vedere la evenimentul din acest an?

Rădulescu: Programul Bursei cuprinde câteva astfel de momente : vor fi prezentărilor invitaților străini, pr teme diferite, pline de experiențe și noutăți din Germania, Franța sau la nivelul Asociației Europene a Stațiunilor balneare – ESPA; apoi, vor fi prezentări ale gazdelor și ale altor speakeri din țară, pe teme de interes: situația resurselor umane, destinația spa, etc.

Al treilea moment important îl reprezintă masă rotundă organizată împreună cu Institutul de balneologie pentru stabilirea profilului principa;/secundar al stațiunilor; aici au fost invitați deținătorii de resurse natural terapeutice, concesionarii acestora, că și utilizatorii resurselor, societăți de turism balnear; discuția se anunță a fi deosebit de interesantă.

GoNEXT: Guvernul are planuri mari pentru turism. În octombrie ar putea să fie dată ordonanța de Guvern care să aplice un TVA de numai 5% pentru turism. Vom vedea și în turismul balnear reduceri, sau investitorii abia vor putea să-și recupereze mai repede cheltuielile făcute în domeniu odată cu aceste modificări?

Rădulescu: Decizia de reducere a TVA la 5.% ne bucură pe toți. Aplicarea ei, urmare unei ordonanțe de guvern, va contribui la creșterea încasărilor, ceea ce înseamnă și posibilități sporite pentru noi investiții și plăți mai rapide ale creditelor; rețineți,investitorii în turismul balnear sunt toți numai firme românești!

GoNEXT: O altă măsură care privește direct turismul balnear este aceea legată de eliminarea redevențelor la apa geotermală. Cum vedeți această măsură și care ar putea să fie efectele pe termen mediu și lung în România?

Rădulescu: Ne bucură și decizia de eliminare a redeventei, care va ușura sarcina unor concesionări/beneficiari ai resurselor terapeutice, și, ca și reducerea TVA va contribui la creșterea încasărilor, la o mai bună întreținere a perimetrelor sanitare ale acestor factori naturali de cură; că și TVA redus vor fi beneficii și pentru beneficiarii finali, turiștii, ceea ce e un important pas înainte pentru toate părțile intneresate.

GoNEXT: Ce alte măsuri credeți că ar ajută această nișă să se dezvolte mai rapid în țara noastră?

Rădulescu: Turismul balnear are numeroase nevoi; noi am alcătuit o lista cu priorități pe care am prezentat-o și Ministerului Turismului și ne vom strădui să o și punem în practică; Ar fi necesară o creștere a activităților de promovare internă și mai ales externă, o îmbunătățire a infrastructurii mari pentru acces facil la stațiunile balneare și altele, pe care sperăm că le vom vedea și în strategiile autorităților centrale, ca responsabili guvernamentali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*