Învățați să vă puneți pietrele în valoare. Sau cum fac bulgarii turism din piatră seacă

Adrian Boioglu - Editorial
Adrian Boioglu - Editorial

Atunci când am plecat spre Plovdiv, Bulgaria la Internartional Meeting of Tourism nu aveam așteptări foarte mari de la orașul în sine. Mă bucuram mai mult de faptul că voi avea ocazia să trec prin Veliko Tarnovo pe drum spre Plovdiv.

4 zile mai târziu eram convins că vecinii bulgari nu știu să facă numai turism de litoral, ci reușesc să facă turism din piatră seacă, într-un oraș aparent banal, așa cum e Plovidv. Acest oraș – Plovdiv – nu mai era pentru mine doar un oraș banal, ci un loc în care niște oameni foarte dedicați au reușit ce vezi prin foarte puține zone din România.

Plovdiv este capitală culturală europeană. Și asta nu pentru că acolo s-au născut sau activează mari nume ale culturii mondiale, ci pentru că o echipă foarte bine calculată a știut să atragă finanțări și să pune în valoare niște pietre.

Da, știu că sună puțin exagerat, dar privit de sus, așa și este. Plovdiv este un oraș de mărimea Constanței. Nu are nici marea alături, nici mari obiective, dar te cucerește prin faptul că știe să păstreze obiceiuri, tradiții, istoria și vinul, într-un pachet interesant pentru turiști.

Teatrul Roman al lui Filip este cel mai bun exemplu de turism făcut bine. Mergeam pe niște străduțe din orașul vechi și ghidul ne spune să ne oprim. Eram convins că e doar o altă casă prin zonă despre care avea să ne spună câteva cuvinte. Ghidul a deschis însă o poartă de plasă de sârmă și ne-a făcut loc să intrăm în teatrul Roman – o bijuterie foarte bine conservată de pe treptele căreia poți să vezi noul oraș Plovdiv.

Și asta nu e tot. Bulgarii reconstruiesc acum o mare basilică – cu bani foarte mulți – și au început cu acoperișul modern de metal și sticlă. Sub acel acoperiș se desfășoară activitatea arheologilor. Peste câțiva ani pe acolo vor trece – în fiecare lună – mii de turiști. Așa fac vecinii noștri turism din piatră seacă.

Plovdiv are și hoteluri primitoare. Am stat, pentru câteva zile, în hotelul Sankt Petersburg, cea mai înaltă clădire din oraș. Pe terasa acestui hotel am întâlnit un tânăr investitor care – plictisit de călătoriile prin Asia – a decis să își adune toate economiile și să investească într-un restaurant de lux, la ultimul etaj al hotelului. Panorama superba e egalată doar de mobilierul comfortabil și de bucătăria de tip deschis.

Oamenii care investesc în Plovdiv sunt cei care cred în potențialul imens al acestui oraș. Ei au început deja să fie răsplătiți. Cum? E simplu: autoritățile – de la Primar la Ministrul Turismului – sunt alături de ei și le oferă tot sprijinul pentru dezvoltarea unor afaceri în turismul din zonă.

Noi când învățăm să ne punem pietrele în valoare?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*