Pe liniile de croazieră e o vorbă: “Come as a passenger, leave as a cargo”. Se referă, evident, la fapul că pasagerii veniți la bord pleacă giftuiți. Ai atâta mâncare bună, oferită gratuit, încât nu poți să ratezi ncio masă.
Istanbul e paradisul gurmanzilor. Și nu mă refer numai la celebrele baclavale, ci și la multitudinea de preparate din carne, la Simit – covrigii cu susan de pe stradă – sau la mult-apreciatul sandwich cu pește de lângă podul Galata, făcut chiar acolo, pe bucătării plutitoare instalate pe bărci.
Am plecat spre Istanbul cu idei preconcepute. Da, știu că e o greșeală, dar turistul nu poate să nu se informeze despre o destinație pe care urmează să o viziteze. Evident, contează și de unde te informezi…
Așadar, credeam că Istanbul înseamnă Bazarul (și pe acesta mi-l imaginam cu totul altfel), clădiri vechi, moschei și mai vechi și gălăgie la ora 5 dimineața atunci când din megafoane se aud versetele de Coran citite melodios.
Ei bine… nu! Nu puteam să fiu mai departe de adevăr. Istanbul este în primul rând un mega-oraș modern. Și asta vine cu toate facilitățile (și neajunsurile) unui mare oraș al lumii. Un aeroport prin care te pierzi, străzi pe care trebuie să ai maaaare curaj să conduci (da, se circulă haotic și în viteză pe străzile din Istanbul), multe clădiri impunătoare, vechi și noi și reprezentanțe ale tuturor marilor lanțuri de magazine sau fast-food-uri.
Nu credeam, de exemplu, că în orașul baclavalelor sau kofte-urilor găsești, la orice pas, un Burger King sau un McDonald’s. Până și pe străzile care duc către Piața Taksim le vezi, printre gheretele cu înghețată, magazinele de bijuterii și cele de dulciuri.
La o primă vizită, Istanbul m-a surprins în mod plăcut. De când am coborât din avionul Turkish Airlines și până la hotel am parcurs drumul în mare viteză. Pe străzile lor nu vezi conducători auto care să semnalizeze și poți să juri că un șofer de autocar e convins că e la volanul unui Smart. Nicăieri nu am văzut atâta curaj ca la șoferii din Istanbul. Circulația pe străduțele cu sens unic este un adevărat spectacol. Ai crede că nu mai ieși de acolo până a doua zi. Ei, aș! Nu merge înainte? Dai înapoi, o mai iei pe o străduță, pe sens interzis, și te descurci.
Orașul nu doarme niciodată. La miezul nopții, într-o zi de ianuarie, bulevardele sunt la fel de pline ca și ziua.
Oamenii din Istanbul nu par să se teamă de atacuri, dar lângă Hagia Sophia vezi mașini blindate de poliție. De altfel, toate muzeele au măsuri de securitate sporite. La moschei, totul e mai relaxat. Paradoxal, teama de marele cutremur care vine odată la 20 ani e mai mare. Localnicii cred că marele cutremur vine în 2018 sau 2019 și odată cu el ar putea să cadă o parte din clădirile vechi.
Dincolo de temerile oamenilor, Istanbul e un oraș al aromelor. M-am simțit în siguranță pe străzi cu toate că populația era atât variată. Mâncarea e delicioasă și oamenii de acolo știu să o promoveze. Cine nu a văzut Istanbulul, trebuie să meargă măcar de dragul peisajelor și al gusturilor diferite.
Iar când stai în Constanța, Tulcea, în jurul Clujului sau Bucureștiului nu prea ai scuze. Ai curse aeriene regulate de mai multe ori pe săptămână și prețurile sunt foarte atractive. Rezervă-ți măcar 3-4 zile pentru o vacanță al cărui gust nu îl vei uita prea curând.
Be the first to comment