Din ce în ce mai mulți turiști află un secret. Istanbul este un oraș ideal pentru a petrece câteva zile fără să te plictisești. Românii mergeau în Turcia, până acum, dintr-un singur motiv: o vacanță All-Inclusive în Antalya sau la Kusadasi.
Cursele regulate de avion ale Turkish Airlines de pe aeroporturile București, Constanța și Cluj au înlesnit însă un nou tip de vacanță – un city break la Istanbul.
Oferta este una irezistibilă: zborul de la Constanța la Istanbul, de exemplu, nu durează mai mult de o oră și jumătate, iar Turkish Airlines are mai multe curse pe săptămână. Prețul biletelor de avion este și el un factor important, iar compania aeriană vine cu oferte, în special în extra-sezon. Jurnaliștii “Go NEXT” au plecat chiar din Constanța către fosta capitală a imperiului Otoman. Orașul cu o poveste de 4000 ani este mai modern decât ar crede orice turist aflat pentru prima dată acolo.
Un oraș întins pe verticală și oameni dornici să te ajute
Primul contact cu Aeroportul din Istanbul îți oferă imaginea unui oraș uriaș. Aeronava Turkish Airlines a ajuns mai devreme decât era programat, așa că vreme de câteva zeci de minute am avut timp să observăm aglomerația din zonă.
Prima temere a turistului care se gândește să plece în Turcia este legată de actele teroriste. Turcii, dar și turiștii par să fi uitat deja faptul că acolo au avut loc atentate. Viața merge mai departe, iar aeroportul este plin.
Senzația pe care o are un first-timer la Istanbul este aceea că în zona aia nimeni nu doarme. Aeronavele Tukish Airlines coboară sau pleacă la fiecare câteva minute spre toate colțurile lumii. Istanbul Airport este un hub pentru cursele acestei companii și turiștii le aleg serviciile și pentru că pot să ajungă mai repede în Asia, Africa sau să meargă mai usor din orient în Europa.
“Evadarea” din aeroport îți relevă un oraș imens. Nu ai cum să-l cuprinzi în totalitate doar din scaunul de mașină sau microbuz, în drum spre hotel. Istanbulul e pe cât de colorat, pe atât de viu. Șoferii se aventurează pe cele mai înguste alei la fel ca pe autostradă. Nu ai să vezi oameni deranjați la volan și nici nu vei auzi claxoane. Traficul acela nebun face parte din farmecul orașului. Pe alocuri, vezi zone întregi aflate în demolare sau reconstrucție. Doar așa realizezi cât de mult se mai poate extinde Istanbulul. Iar pasul actual este o extindere pe verticală.
Tinerii îți vorbesc engleză. Au un accent specific, dar nu te fac deloc să nu te simți acasă. Ne-au surprins prin dornța lor de a ajuta. Știu să-și primească bine turiștii și unii dintre ei vorbesc chiar și limba română.
Ce nu trebuie să ratezi în Istanbul
Urmăriți reportajul video realizat de jurnaliștii Go NEXT.
Podul Galata este locul de unde pleacă toate vaporașele care merg spre Asia sau cele care te invită la o croazieră pe Bosfor.
Fie că îți iei un Simit (covrig turcesc cu susan), fie că alegi să stai la o coadă uriașă pentru un fel de kebab cu pește, masa de prânz îți e asigurată. Zona este învăluită de arome și de mișcarea amețitoare a bărcilor – bucătărie.
O croazieră cu vaporașul durează mai bine de o oră și jumătate. Pe puntea de jos ai tot confortul unui autocar, iar de la etaj poți să admiri peisajele de pe malul Canalului sau vilele care împânzesc zona. Noi vă recomandăm să o faceți într-o primăvară târzie și să vă bucurați de soare. De altfel, se spune că Istanbulul trebuie vizitat cu preponderență între lunile martie și mai. Atunci vei avea parte și de peisaje mai verzi și mai frumoase, iar temperatura e ideală pentru plimbare.
Jurnaliștii “Go Next” au făcut un tur al moscheilor din Istanbul, cu ajutorul unui ghid recomandat chiar de Turkish Airlines. Selma, însoțitorul nostru este o româncă plecată în anii 90 din Constanța, care acum însoțește grupurile de turiști de la noi din țară și nu numai.
Prima oprire a fost la Moscheea lui Suleiman – a doua ca mărime din Istanbul. Liniște curții interioare și a verdelui crud din grădină a fost întrecută de panorama orașului privită peste zidul moscheii.
Minaretele și pereții exteriori îți aduc aminte de construcții precum Domul din Milano. Interiorul este însă cuprins de liniște. Aceeași liniște am regăsit și la Moscheea Albastră, numită și Moscheea Sultanului Ahmet. Istoria de 400 ani și cele peste 21.000 de plăci de faianță colorate în bleu te fascinează încă de la intrare.
Următoarea oprire a fost la Hagia Sophia – Catedrala Sfânta Sofia. Această capodoperă bizantină de dimensiuni uriașe este acum un muzeu. Timp de 900 ani, însă a fost scaun episcopal al Patriarhului Ortodox de Constantinopol și a găzduit ceremonii imperiale.
Frumusețea catedralei este umbrită doar de schelele din interior și exterior care o fac mai greu accesibilă turiștilor. Cei mai norocoși vizitatori poți să zărească în locul fostului altar celebrele pisici care stau acolo de aproape 20 ani.
De la muzee la un muzeu viu – Marele Bazar
Am trecut în fugă pe la Palatul Topkapi, doar pentru că l-am nimerit într-o zi în care accesul publicului era restricționat, dar vă recomandăm să-l vedeți. Acesta adăpostește un muzeu, dar în istoria sa de 560 ani a fost principala zonă administrativă și educațională a Imperiului Otoman.
Din alergătura unui turist care ajunge la Istanbul nu trebuie să lipsească o vizită prin Marele Bazar. Sunt peste 60 de străzi acoperite care găzduiesc peste 3000 magazine. Se poate spune că avem un adevărat strămoș al Mall-urilor de astăzi, dar care se laudă cu o vârstă venerabilă – peste 560 ani.
În fiecare zi, prin Marele Bazar trec 350.000 de vizitatori, în căutare de bijuterii, haine, covoare, condimente dar și produse moderne.
În Istanbul trebuie să vezi și un spectacol cu Dervish – acei călugări care te farmecă prin piruetelor lor.
La pas prin Piața Taksim
Știi acele clipuri video cu vânzătorii de înghețată care au devenit cunoscuți pentru jocul lor cu clientul? Din piața Taksim au plecat. Zona este una dintre atracțiile turistice ale Istanbulului. Străzile îmbină perfect modernul cu istoria, iar zona pietonală te aduce mai aproape de magazinele pline cu baklavale și rahat turcesc.
Dacă vrei să petreci câteva zile la Istanbul poți să alegi un hotel care are mall, parc de distracții și toate calitățile unei unități de cazare de 5 stele, precum Vialand Palace Hotel, sau poți să te pierzi la o mansardă din Piața Taksim.
Peste tot vei găsi restaurante cu specific local. Nu rata baklavalele, cafeaua turcească, frigăruile cu carne de pui, oaie sau vită și vinul oferit de gazde. Toate aceste întregesc experiența unui Istanbul așa cum nu îl credeai: modern, sigur, delicios și plin de obiective care te fac să te simți mai bogat spiritual.
Be the first to comment