Istoria Dobrogei, prezentată neconvențional în fața a 2.000 de elevi

Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală
Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală

Circa 2.000 de elevi din 20 de localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe date despre istoria Dobrogei prezentate neconvențional, prin intermediul unui spectacol de teatru. Aceasta a fost ideea de bază a proiectului „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu, care a avut ca partener Inspectoratul Școlar Județean Constanța și care s-a încheiat recent.

„A fost o experiență deosebită. Am fost impresionați de dorința de cunoaștere pe care au manifestat-o elevii. A fost, într-adevăr, un mod interesant prin care le-au fost transmise informații importante despre istoria Dobrogei, iar ei au răspuns cu atenție și receptivitate.”, a declarat Georgiana Rusu, managerul proiectului.

„Impactul proiectului a fost cel scontat. Pot spune chiar că realitatea a depășit așteptările. În perioada următoare, vom studia posibilitatea ca în toamnă să prezentăm lecția noastră de istorie culturală a Dobrogei și în alte localități ale județului, poate din fonduri de la Consiliul Județean, dacă va fi organizată o sesiune de finanțare.”, a spus Sebi Pătrunjei, coordonator de activități.
Proiectul a presupus producția unui spectacol de teatru muzical, cu o durată de 50 de minute, bazat pe un scenariu original, în care s-au regăsit referiri la repere esențiale care au marcat istoria Dobrogei, care au fost aduse în atenția liceenilor într-o formă artistică atractivă.

În cadrul său s-a evidențiat un adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind privită ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii conlocuitoare. În acest sens, spectacolul a fost realizat în baza unui scenariu pigmentat cu fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei etc.

Documentarea a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul a fost semnat Luiza Martinescu, iar ilustrația muzicală a fost creația lui Alex Rebegea. Regia artistică i-a aparținut lui Iulian Enache. Spectacolul a fost prezentat în localitățile: Băneasa, Ostrov, Adamclisi, Dobromir, Hârșova, Ciobanu, Poarta Albă, Castelu, Murfatlar, Cobadin, Topraisar, Negru Vodă, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Cumpăna, Techirghiol, Ovidiu și Năvodari. Accesul la reprezentații a fost gratuit.

Bugetul total al proiectului a fost de 78.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare AFCN, iar 8.000 lei contribuție proprie a beneficiarului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*