Maraton prin sălbăticia Munților Măcinului

Harta traseului de maraton din Munții Măcinului

Iubitorii de sport și natură sunt așteptați pe 12 mai în comuna Greci, acolo unde se va startul cele de-a cincea ediție a „Maratonului Măcin“. Competiția sportivă se va desfășura în Parcul Național Măcin, traseul fiind unul complex.

Asociația „Aleargă Zâmbește Trăiește“ vă invită să îi fiți alături la a 5-a ediție a concursului de alergare montana „Maraton Măcin”, ce se va desfășura în Parcul Național Munții Măcin.

De-a lungul traseului ce are atât START-UL cât și FINISH-UL în comuna Greci, județul Tulcea,  împreună cu broaște țestoase și iepuri voioși, veți alerga pe vârful Tutuiatul, culmea Pricopanului, prin poieni cu bujori, pe lângă lanuri înverzite și printre sute de alte specii de floră și faună.

Concret, pentru maraton, traseul pornește din centrul localității Greci, urcă pe Valea Morsu spre cea mai mare formațiune granitică din Munții Măcin, Vf. Tutuiatu (467 m), pe care va fi punct de control și unde se desparte maratonul de semimaraton. La izvorul de pe Valea Morsu se află primul punct de hidratare. Din Vf. Tutuiatu coboară apoi urcă spre Vf. Ghiunalt, de unde coboară pe o poteca în serpentine spre valea Carabalu.

După ce se traversează apa se coboară până la ieșirea din pădure unde se face stânga până la intrarea pe traseul marcat Dealul cu Drum unde se află primul post de alimentare. Se urcă până în creastă unde se intersectează cu drumul forestier și se face stânga. La vârful Carabalu se face dreaptă spre Vf. Piscul Înalt, apoi părăsește marcajul și face stânga, coborând la început mai lin apoi mai abrupt spre al doilea punct de alimentare din Valea Seacă. După 500m pe forestier traseul face stânga și urcă lin apoi mai abrupt pe Valea Piscu Înalt, marcat cu triunghi albastru, până se ajunge iar la primul punct de alimentare de unde se unește cu traseul de semimaraton. Urmează o porțiune cu diferență mică de nivel spre Vf. Căpușă, Vf. Chelului și Vf. Îmbulzita. La ieșirea din pădure, după Vf. Chelului, se va întâlni un nou punct de alimentare.

După o coborâre scurtă urcă direct spre Vf. Suluk Mic, apoi merge pe creastă Pricopanului spre Vf. Piatră Râioasă și punctul de alimentare din șaua Șerparu. De aici continuă pe un drum forestier pe partea vestică a crestei până la intersecția cu bandă albastră ce urcă spre Vf. Suluk Mare, apoi coboară pe un picior în drumul forestier că duce în Greci.

Pentru semimaraton, traseul pornește tot din centrul localității Greci, urcă pe Valea Morsu spre Vf. Tutuiatu (467 m), pe care va fi punct de control și unde de bifurca maratonul de semimaraton. La izvorul de pe Valea Morsu se află primul punct de hidratare. Din Vf. Tutuiatu coboară pe același marcaj până în primul punct de alimentare, la intersecția cu triunghi roșu. Traseul de semimaraton continuă cu o porțiune cu diferență mică de nivel spre Vf. Căpușă, Vf. Chelului și Vf. Îmbulzita.

La ieșirea din pădure, după Vf. Chelului, vom întâlni un nou punct de alimentare. Sub Vf. Îmbulzita maratonul și semimaratonul se despart iar. Semimaratonul după o coborâre scurtă urcă direct spre Vf. Suluk Mic, apoi merge pe creastă Pricopanului spre Vf. Piatră Râioasă și punctul de alimentare din șaua Șerparu. De aici continuă pe un drum forestier pe partea vestică a crestei până la intersecția cu bandă albastră ce urcă spre Vf. Suluk Mare, apoi coboară pe un picior în drumul forestier ce duce în Greci.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO Din pasiune pentru natură: un grup de voluntari a muncit o zi pentru curățarea unui izvor din Munții Măcinului | GoNext

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*