Marea Britanie spune că dacă părăsește UE fără acord condițiile de intrare în țară pentru cetățenii Uniunii Europene nu se vor schimba până în 2021

Aeroportul Heathrow, un important punct de acces în Anglia. FOTO Cătălin SCHIPOR

Conform informărilor emise de Guvernul Britanic,  în cazul în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană cu acord, condițiile de intrare în țară pentru cetățenii UE nu se vor schimba până în anul 2021.

În cazul în care Marea Britanie părăsește UE fără acord, pentru moment condițiile de intrare în țară rămân neschimbate. Guvernul Marii Britanii a emis însă propunerea de încetare a liberei circulații, cu posibilitatea intrării în țară fără viză doar pentru o perioadă de maxim 3 luni. Propunerea nu a fost încă aprobată de Parlamentul britanic.

Cetățenii Uniunii Europene vor putea vizita în continuare Marea Britanie în baza cărții de identitate sau a unui pașaport valabil.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Imigrări din România a emis o informare publică cu privire la regimul cetățenilor britanici și a membrilor acestora de familie în Romania în cazul unui Brexit fără acord între Marea Britanie și UE

Măsurile principale prevăd gruparea cetățenilor britanici în două categorii (i.e. Pre – Brexit și Post – Brexit) și introducerea unei perioade de tranziție după data BREXIT.

Pre – Brexit

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie cu reședința obținută în România înainte de BREXIT

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie, cu rezidența în România, vor avea o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2019 pentru păstrarea dreptului la libera circulație și de muncă în România.

Post – Brexit

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie care sosesc în România după BREXIT

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie care vor sosi în România după BREXIT vor fi considerați cetățeni ai statelor terțe. Acestora li se vor aplica prevederile legale privind obținerea dreptului de ședere pentru cetățenii statelor terțe.

Astfel, cetățenii britanici și membrii acestora de familie vor parcurge următoarele etape pentru stabilirea rezidenței în România:

  • Obținerea acordului privind scopul de ședere în România (e.g. aviz de muncă, scrisoare de acceptare la studii, aviz pentru reîntregirea familiei, altele);
  • Obținerea vizei de lungă ședere;
  • Obținerea dreptului de ședere.

Statul român lucrează la un act normativ care va reglementa regimul cetățenilor britanici și a membrilor acestora de familie în cazul unui BREXIT fără acord.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*