În perioadă vacanței școlare de iarnă, respectiv 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, salvatorii montani din Poiana Brașov au fost solicitați să intervină în cazul a 176 de evenimente, în care turiștii care practicau sporturile de iarnă, atât pe domeniul schiabil, cât și pe pârtiile de sânii, sau pe traseele turistice din Masivul Postavaru s-au accidentat sau au rămas blocați în diferite zone.
De la începutul sezonului de iarnă – 8 decembrie 2018 până în prezent, în Poiană Brașov s-au înregistrat un număr de 208 evenimente, un număr îngrijorător de mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp.
Majoritatea accidentelor au avut drept cauza nerespectarea regulilor de bază care se impun în timpul practicării sporturilor de iarnă.
Pentru a avea parte de o experiență plăcută și fără incidente, Serviciul Public Local Salvamont Brașov va recomanda să aveți în vedere următoarele aspecte:
- În cazul practicării oricărei activități montane este nevoie de un echipament specific, adecvat, care să protejeze atât termic, cât și împotrivă precipitațiilor și a vântului.
- În cazul schiorilor și al snowboarderilor echipamentul adecvat trebuie completat întotdeauna și de un echipament de protecție, care trebuie să conțină căsca de schi, protecția de coloană, ochelarii de schi și mănuși.
- Alegerea echipamentului de schi se face în funcție de nivelul de pregătire fizică și tehnică al fiecărui practicant în parte (schiorii începători să nu mai aleagă schiuri de top). Totodată echipamentul trebuie periodic întreținut; cânturile trebuie periodic ascuțite deoarece pârtiile sunt în cea mai mare măsură acoperite cu zăpada artificială, zăpada care are o consistență mult mai dură decât cea naturală.
- Reglarea legăturilor se va face în funcție de greutate, înălțime, nivel de pregătire fizică și tehnică și stil de a schia, doar în centrele autorizate. Este foarte important că în momentul unei căderi, schiul să elibereze piciorul pentru a preveni o accidentare, dar în același timp nu este recomandat că legătură să elibereze piciorul nici prea repede, cum ar fi cazul unor trepidații mai puternice.
- Schiorii sau snowborderii începători ar trebui să apeleze la serviciile unei școli de schi acreditate pentru a se asigură că nu vor avea parte de accidentări și evenimente nedorite, nu se vor rătăci și nu în ultimul rând vor învață să practice aceste sporturi într-o manieră corectă.
- Schiorii sau snowboarderii începători să facă mai bine diferență între pârtiile de începători, respectiv Pârtiile BRADU și STADION și pârtiile ușoare, respectiv Pârtia DRUMUL ROȘU, care este o partie foarte lungă (5,5 km) și care pe alocuri este foarte înclinată pentru un începător.
- Schiorii și snowbordarii trebuie întotdeauna să își aleagă pârtia, viteză și stilul de a schia în funcție de pregătirea fizică și tehnică, fluxul de turiști de pe pârtie, condițiile meteorologice și starea zăpezii.
- Schiorii avansați să nu mai schieze cu viteză mare pe pârtiile ușoare, deoarece se crează diferențe foarte mari de viteză între aceștia și schiorii începători, care pot genera accidente.
- Schiorii avansați să nu mai iasă în afară pârtiilor amenajate, deoarece în pădure se pot accidenta sau rătăci foarte ușor. Totodată să nu mai între pe secțiuniile de pârtie închise, care nu sunt amenajate din cauza lipsei zăpezii
- Turiștii și schiorii să se intereseze de programul de funcționare a instalațiilor de transport pe cablu, dar mai ales de oră ultimei curse și să nu mai urce în apropierea acestei ore dacă nu cunosc foarte bine pârtiile sau dacă nu sunt siguri de nivelul lor de pregătire, deoarece pot rămâne foarte ușor blocați pe masiv, iar în cazul unor probleme nu vor mai avea cu ce să coboare.
Be the first to comment