O „barieră verde” va fi plantată pe plaja dintre Mamaia și Năvodari pentru a stopa eroziunea costieră

Perdele forestiere pe plaja Mamaia-Năvodari, pentru stoparea eroziunii costiere. FOTO Facebook Bogdan Bola

Perdele forestiere vor fi plantate pe plaja Mamaia – Năvodari, pe o lungime de aproximativ patru kilometri, pentru a forma o „barieră verde” în cadrul proiectului de stopare a eroziunii costiere. Acestea vor avea rolul de a proteja plaja împotriva vânturilor puternice care transportă nisipul în toată stațiunea.

„Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate și de aceea, atunci când s-a ivit ocazia, la începutul mandatului meu ca director al ABADL, să îmbunătățim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură verde”, a precizat directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Liziera existentă în anii ’70 și ’80 la marginea plajelor din Mamaia. FOTO Facebook Bogdan Bola

În cadrul proiectului de protecție costieră din zona Mamaia – Năvodari au fost analizate și modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest aspect a fost generat de observațiile înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană conduc la lucrări importante de combatere sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate.

„Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou create, am solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri verzi, cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei”, a explicat Bogdan Bola.

Potrivit acestuia, perioada de plantare a perdelei forestiere de pe plaja Mamaia – Năvodari este prevăzută pentru lunile martie – mai 2021, după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect.

„Perioada de plantare este prevăzută în lunile de primăvară ale anului următor, după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene”, a mai spus directorul ABADL.

Perdele forestiere pe plaja Mamaia-Năvodari, pentru stoparea eroziunii costiere. FOTO Facebook Bogdan Bola

Această barieră verde, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, va fi implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție.

„Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor posibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10 metri de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală”, a mai precizat Bogdan Bola.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*