Pe 20 mai, începând cu ora 19.30, cei mai buni balerini din România vor dansa, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, cele mai faimoase pasaje din repertoriul internaţional. Evenimentul, intitulat “Seară de balet”, constă într-un spectacol susţinut de 12 prim solişti şi solişti ai Operei Naţionale Bucureşti, atât români, cât şi din străinătate, în faţa a peste 700 de spectatori. Spectacolul va avea o pauză între părţi şi va dura o oră şi jumătate.
Printre coregrafi se numără: Ross Freddie Ray, Marius Petipa, Gheorghe Iancu, Renato Zanella, Vasily Vainonen, Joseph Mazilier, Ben Van Cauwenbergh. Acest spectacol va atrage atât constănţeni, cât şi turişti. În spatele acestui eveniment stau doi tineri care de-abia au împlinit 20 de ani, Francesca Baciu şi Ross Freddie Ray. Cei doi au fondat compania „Ross Freddie Ray Productions“, ideea care a stat în spatele companiei fiind aceea de a aduce investiţie în balet. În România este o problemă de finanţare, de percepţie şi de investiţie în acest domeniu iar fondatorii companiei speră ca prin exemplul lor să dezvolte din balet o modalitate viabilă de entertainment.
“Dansez de când aveam doar 2 ani, dar nu m-aş numi expert. Pur şi simplu ştiu câteva lucruri despre balet. Am crescut într-o ţară (Anglia) în care investiţiile către balet sunt mult mai mari ca în România, aşa că doresc să îmi aduc cunoştinţele aici, acesta fiind scopul companiei noastre: creşterea investiţiilor şi implicit dezvoltarea pieţei şi a concurenţei”, spune Ross Freddie Ray, managing partner şi fondator al Ross Freddie Ray Productions.
Primul proiect al noii companii este spectacolul “Seară de balet”. Coordonatorul artistic al spectacolului, Bogdan Cănilă, a reuşit să realizeze un program extraordinar, în care sunt aduse în scenă cele mai cunoscute şi frumoase fragmente din titluri renumite ale repertoriului internaţional, precum “Lacul Lebedelor”, “Corsarul”, “Don Quijote”, “Carmen” sau “Absent Knights” pe muzica Mariei Tănase!
“Fiind dansat de cei mai buni balerini din ţară, spectacolul poate fi asemănat cu un show de artificii – mereu în suspans! Această gală se adresează unui public mult mai larg decât un spectacol de balet obişnuit. Ea se adresează atât iubitorilor de artă, cât şi celor care nu au mai avut contact cu dansul clasic. Pe lângă graţia bine cunoscută a baletului, publicul va vedea o latură atletică, spectaculoasă, poate şi puţin sexy! De asemenea, publicul va fi întâmpinat cu şampanie pe covorul roşu pentru a face seara mai specială!”, subliniază Francesca Baciu, managing partner şi fondator al Ross Freddie Ray Productions.
De ce Constanţa?
“Acest oraş are o istorie bogată în artă şi dans, şi sperăm că evenimentul nostru va atrage atât constănţeni, cât şi turişti, atât români, cât şi străini, deoarece limbajul baletului este universal, iar aceştia vor vedea că România are talente extraordinare. Pe lângă faptul că dorim să oferim publicului o seară magică, dorim să oferim şi balerinilor care vin să susţină spectacolul două zile în Constanţa. Mi-a plăcut enorm plimbarea pe Bulevardul Tomis, şi am rămas profund impresionat de Cazinoul Constanţa… Deşi multe ţări au litoral şi mare, consider că litoralul românesc şi oraşul Constanţa au un farmec aparte. Pe lângă asta, Casa de Cultură este un teatru superb şi potrivit organizării unui astfel de spectacol. Teatrul este important pentru spectator, dar şi pentru balerini. Este important ca spectacolul să se desfăşoare pe o scenă bună şi într-o sală mare, care îţi oferă altă energie!”, crede Ross Freddie Ray.
În program sunt incluse atât numere de balet clasic, cât şi numere de dans contemporan, neoclasic. Programul include:
- “Carmen”- coregrafie: Alberto Alonso, muzica: Georges Bizet
- “Satanella”- coregrafie: Marius Petipa, muzica: Cesare Pugni
- “Pas de Polka”- coregrafie: Ross Freddie Ray, muzica: Bedrich Smetana
- “Absent Knights”- coregrafie: Nastazia Philippou, muzica: Maria Tanase
- “Le Corsaire”- coregrafie: Marius Petipa, muzica: Adolphe Adam
- “Giselle”- coregrafie: Marius Petipa, muzica: Adolphe Adam
- “Les Bourgeois” – coregrafie: Ben Van Cauwenburgh, muzica: Jacques Brel
- “Romeo si Julieta” -coregrafie: Renato Zanella, muzica: Serghei Prokofiev
- “Pizzicato Polka”- coregrafie: Renato Zanella, muzica: Johann Strauss
- “MoarteaLebedei” – coregrafie: Ross Freddie Ray, muzica: Camille Saint-Saens
- “Flăcările Parisului”- coregrafie: VasilyVainonen, muzica: Boris Asafiev
- “Lacul Lebedelor”- coregrafie: Gheorghe Iancu, muzica: Pyotr Ilyich Tchaikovsky
- “Don Quixote”- coregrafie: Marius Petipa, muzica: Ludwig Minkus
Directorul artistic al spectacolului este Bogdan Canila, prim solist al Operei Naţionale Bucureşti
Distribuţie:
- Ovidiu Matei Iancu, prim solist al Operei Naţionale Bucureşti, fost solist senior la Tulsa Ballet
- Cristina Dijmaru, prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti
- Robert Enache, prim solist al Operei Naţionale Bucureşti şi câştigător al Galei Premiilor Operelor Naţionale
- Mihaela Soare, prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti
- AndraIonete, prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti
- Cristian Preda, fost solist al Operei Naţionale Bucureşti, solist în trupa de turneu a Andrei Batalov
- Valentin Stoica, prim balerin al Operei Naţionale Bucureşti, fost balerin al Baletului Naţional Croat
- Lorena Negrea, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, fostă solistă a Teatrului de Balet Sibiu
- Remi Tomioka, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, absolventă a Şcolii de Balet din Viena
- Egoitz Segura, solist al Operei Naţionale Bucureşti
- Rachel Gil Bergstrom, balerină a Operei Naţionale Bucureşti
Politica celor doi foarte tineri antreprenori culturali este de a reinvesti profitul, doar aşa putând grăbi dezvoltarea şi lărgi anvergura următoarelor proiecte. Unul dintre scopurile lor este acela de a face baletul o formă viabilă de entertainment, ceva accesibil şi distractiv pentru toată populaţia, indiferent de vârstă, sau alte caracteristici demografice. Pe lângă aceasta, ei îşi doresc mult să înceapă un program “out-reach” în şcoli şi să atragă cât mai mulţi elevi spre balet.
Studiile indică faptul că dansul şi muzica ajută la îmbunătăţirea concentrării elevilor în timpul orelor, a comportamentului şi a stărilor de spirit, aşadar, nu sunt doar beneficii fizice în dans, ci şi beneficii psihologice. Ei au multe idei şi proiecte, despre care ne asigură că sunt inedite şi abia aşteaptă să le pună în scenă… vor urma surprize plăcute!
Be the first to comment