Patronat: „Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon; Mai mult de jumătate din turiști au plătit cu vouchere de vacanță”

Stațiunea Mamaia

Voucherele de vacanță au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiștii veniți pe litoralul românesc, inclusiv în aceste prime zile din septembrie, făcând rezervări pe care le-au achitat cu tichete de vacanță emise anul trecut și a căror valabilitate a fost prelungită până în luna mai 2021.

Fără cazările cu vouchere, hotelierii de pe litoral, care și așa au avut cu 30 la sută mai puțini clienți decât anul trecut pe durata întregului sezon, ar fi intrat în colaps, potrivit unei analize a Organizației Patronale Mamaia-Constanța (OPMCTA), care solicită Guvernului să emită vouchere de vacanță și în acest an, pentru că turiștii să-și permită să meargă în vacanțe interne și în 2021.

Reprezentanții OPMCTA susțin că până pe dată de 15 iulie, anul acesta, hotelurile de pe întreg litoralul românesc atinseseră un grad mediu de ocupare de 37 la sută, nereușind să-și acopere nici măcar costurile de funcționare, după ce în luna mai și în prima parte din iunie nu au putut primi turiști, pentru că nu fuseseră emise normele de funcționare, dar și din cauza „bâjbâielilor de comunicare” din partea autorităților centrale.

„Trebuie reamintit că agenții economici de pe litoral nu au avut nici un fel de predictibilitate sau scenariu disponibil, deși au solicitat pe toate căile oficiale sprijin în a pregăti un mod de acțiune pentru sezonul care se apropia. Prin comparație, anul trecut, pe dată de 15 iulie, gradul mediu de ocupare pe litoral se ridică la 75 la sută. Ulterior, după dată de 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare și că proprietățile clasificate au implementat numeroase proceduri de protecție anti-COVID-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august”, susțin sursele citate.

„Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10 la sută comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut că grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus că nu toate au rămas deschise, din păcate, sub presiunea financiară a primelor 3 luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcționale de pe litoral este undeva la 80 la sută”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele OPMCTA și Prim-Vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Cu toate acestea, reprezentanții OPMCTA spun că pe litoral au venit în acest sezon cu 30 la sută mai puțini turiști decât anul trecut, „contrar celor declarate de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că în această vară turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut” și precizează că și Institutul Național de Statistică a contrazis cu cifre clare declarația ministrului.

„Eu nu știu dacă ieșirea domnului Virgil Popescu a fost întâmplătoare. Poate că HORECA nu va mai ajunge să acceseze mult lăudatele și așteptatele granturi pe care ni le-a acordat Uniunea Europeană?” se întreabă președintele Nicolae Bucovală.

Președintele OPMCTA a mai spus că, ținând cont de scăderea de 30 la sută a gradului de ocupare de pe litoral din acest sezon, hotelurile nu au făcut profituri, în condițiile în care măsurile și materialele necesare acoperirii standardelor de protecție anti-COVID-19 au generat costuri foarte mari, total neprevăzute, la care s-au adăugat costurile cu forță de muncă, iar undeva începând cu perioada 10 – 15 iulie, majoritatea furnizorilor de mărfuri pentru HORECA și-au scumpit prețurile la multe produse, încercând o recuperare a pierderilor provocate de pandemie pe spinarea operatorilor, același lucru fiind resimțit de industrie și din partea presatorilor de servicii.

„Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât și în Mamaia, care nu s-au deschis deloc în acest sezon, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că n-au avut resursele financiare să facă asta, IMM Invest devenind funcțional și alocând banii efectiv mult prea târziu pentru deschiderile de pe litoral (perioada de pre-opening pentru a opera a fost aprilie-mai, cel târziu iunie). Industria HORECA are nevoie în continuare de sprijin de la stat pentru a depăși efectele economice produse de pandemie, și pe care le vom simți în industrie puternic începând cu această iarnă”, a mai spus Bucovală.

Din studiile OPMCTA, mai mult de jumătate dintre turiștii care au venit în această vară pe litoral, inclusiv în luna septembrie, și-au achitat sejururile cu vouchere de vacanță emise anul trecut și care mai au valabilitate până în mai 2021.

„Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulți români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut. E nevoie că statul să emită și anul acesta vouchere și așteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 și suntem într-o incertitudine totală, neștiind cum să ne facem calculele și pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atât noi cât și marii tour-operatori din piață care vând litoralul românesc. Fără vouchere de vacanță, turismul intern va fi grav afectat în 2021, mult mai mult că în acest an, luând în considerare și urmele lăsate de pandemie în buget în anul acesta, faptul că cea mai mare parte a agenților economici și-au suspendat ratele bancare și le-au amânat pentru anul 2021, și realitatea că bugetele românilor sunt în aceeași situație!”, a mai spus Nicolae Bucovală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*