Specialiștii din cadrul Direcției Generale Turism a MEAT au verificat, în minivacanța de Sfânta Maria, 51 de structuri de turism.
Potrivit MEAT, controlul a vizat 25 de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare, 17 structuri de primire turistică cu funcțiuni de alimentație, 8 plaje și o agenție de turism.
Verificările au fost derulate atât pe baza sesizărilor primite, acestea reprezentând 14 dintre cazuri, restul fiind acțiuni tematice (12 situații) și reverificări (8). În cazul acțiunilor de reverificare a măsurilor dispuse anterior s-a constatat că în doar două situații acestea au fost îndeplinite, la restul de 6 fiind aplicate amenzi contravenționale.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) are ca obiectiv creșterea numărului de unități turistice clasificate și respectarea prevederilor legislative în vigoare în domeniul turismului. În acest sens, instituția, prin Direcția Control din cadrul Direcției Generale Turism desfășoară constant acțiuni de verificare la operatorii de profil. Acțiunea care a avut loc în perioada 13-18 august, când au fost controlate 51 de structuri de primire turistică de pe litoral, din județul Constanța, s-a soldat cu amenzi contravenționale în valoare de 238.000 lei și cu măsuri de remediere a deficiențelor.
Controlul a relevat că în continuare există structuri care funcționează ilegal, fără deținerea autorizației provizorii de funcționare/certificatului de clasificare sau cu o altă structură a spațiilor decât cea prevăzută în fișa anexă a certificatelor de clasificare, că unii operatori nu respectă condițiile generale de funcționare și criteriile minime obligatorii avute în vedere la clasificarea structurilor de primire turistică, dar și netransmiterea spre radiere a certificatului de clasificare la încetarea activității structurii de primire turistică.
În ceea ce privește plajele, în urma verificărilor s-a constatat funcționarea beach-barurilor fără a deține autorizație provizorie de funcționare/certificat de clasificare eliberat MEAT, dar și faptul că unii operatori nu respectau procentul de 30% pentru zona destinată plajei pe nisip. Mai mult, au fost identificate sectoare de plaja neigienizate, prezentând resturi vegetale, ambalaje, umbrele/saltele deteriorate care au fost remediate în timpul controlului sub supravegherea echipelor de control și a reprezentanților de la Apele Române.
Pentru zone care aparțin domeniului public aflate într-o stare deplorabilă cu gunoaie de diverse feluri (materiale de la construcții dezafectate, ambalaje deteriorate, vegetație, resturi menajere cu miros pestilențial etc.) echipa de control a MEAT a solicitat Poliției Locale și Primăriei Constanța igienizarea acestora în regim de urgență, lucru care a fost realizat prin firma de salubrizare a Primăriei, situația fiind astfel remediată.
Be the first to comment