Îngrijorat că pământurile sale de adopție devin o groapă de gunoi în aer liber, un artizan local din Costinești, voluntar Surfrider Foundation Europe în România, a realizat un peşte – pubelă, după o idee franceză venită de pe malurile Atlanticului.
Obiectul fabricat din fier și grilaj este de culoare albastră, are 3 m lungime, 1,50 m înălțime, 1 m lățime și este destinat să depoziteze deșeurile de pe plaje, în special pe cele din plastic. Este prevăzut cu o deschizătura la nivelul gurii peștelui că să permită aruncarea deșeurilor și o trapă în partea de jos că să permită apoi vidarea acestuia.
„Obiectivul meu este să sensibilizăm publicul larg și în special copiii și tinerii în privința trierii selective și reciclarea deșeurilor prin intermediul creației artistice. Scopul este de a induce comportamente responsabile și solidare, respectuoase ale mediului”, explică Gheorghe Saragea, realizatorul peștelui de profesie constructor.
Această idee ingenioasă și atât de necesară vine din Franța, unde peștele – pubelă a fost conceput de către un pensionar din zona Morbihan și imediat comandat de către colectivitățile locale de acolo. În România, acest proiect ar putea aduce stațiunilor de pe litoral un beneficiu de imagine și un număr mare de turiști interesați să descopere un proiect ecoturistic, ecoresponsabil și artistic, cu totul original.
„Acest peşte nu este ucis de ignoranţa noastră, așa cum se întâmplă cu 1.5 milioane de specii marine care mor anual ingerand plasticul aruncat la voia întâmplării. Dacă îl adoptăm, contribuim la protejarea locurilor pe care le iubim. Ne dorim că acest « pește – pubelă » să devină un simbol al luptei împotriva deșeurilor marine pe tot litoralul românesc“, declarǎ Cristina Zderea, coordonatoarea Surfrider Foundation Europe în România, lansat pe 8 iunie 2019 la Costinești, de Ziua Internațională a Oceanelor.
La acțiune au participat peste 100 de persoane. Copiii de la Grădinița Pinochio și de la școlile din Costinești și 23 August au participat cu această ocazie la o Paradă – Concurs de Costume Ecologice și au curățat plaja din fața epavei din Costinești. În numai jumătate de ora, pe o rază de 600 m au fost adunați 15 saci de 100 l cu deșeuri din plastic, doze de aluminiu, gunoi menajer, etc.
Cea mai inovanta inițiativă de responsabilizare civică făță de mediul înconjurător din Dobrogea este un proiect etichetat în cadrul Sezonului Cultural Franța România 2019 și Ocean Initiatives și este susținut de către Guvernul României, Ambasada Franței în România, Institutul francez. Este organizat în parteneriat cu Clubul de Comunicare Franco – Român, Comnart Conseil și face parte dintr-o serie de evenimente, ateliere, expoziții, parteneriate locale și internaționale în scopul informării asupra deșeurilor acvatice, climatului și calității apei, protecția marii și a oceanelor.
Be the first to comment