Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – CMSN Constanța a fost înființat în anul 1969. Pe atunci, baza didactică era destul de sărăcăcioasă, comparativ cu resursele din prezent.
Din prima zi și până în anul 2006, Planetariul a fost condus de către Mihai Enescu, invitat de onoare la un eveniment găzduit de către Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, eveniment organizat în săptămâna mondială a spațiului cosmic. Acesta a povestit cum a fost la începuturi, dar și evoluția tehnologiei până în momentul în care s-a pensionat.
„Pentru a populariza activitatea astronautică, noi am realizat un pliant. Primul pliant al complexului. S-au schimbat mult mijloacele tehnice de redare a problemelor de astronomie și astronautică. Foloseam atunci, de la Ambasada Statelor Unite, niște imagini, niște fotografii, din programul Apollo. Pe când acum, chiar și până am ieșit la pensie, în 2006, primeam de la Agenția Spațială Europeană, imagini color, transmise de telescopul spațial Hubble. Nu se compară. S-a progresat mult“, a spus Mihai Enescu.
La începuturi, potrivit acestuia, primul dig care a delimitat actualul areal al CMSN fost construit cu ajutorul unui grup de pensionari, iar casa de bilete era o baracă de stuf. Acum, 1,5 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea Planetariului.
„În curând vă vom anunța un proiect pentru anii viitori, foarte ambițios. Planetariul nu a rămas în urmă, ci, pur și simplu, am accesat niște fonduri europene, a durat până s-a și întâmplat, cert este că anul ăsta am semnat și de anul viitor intrăm în linie dreaptă în atragerea a 1,5 milioane euro la Planetariu“, a declarat dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.
Be the first to comment