FOTO VIDEO Peste 80 de hoteluri de pe litoral vor fi deschise în minivacanța de 1 Mai. Tarifele pentru o cameră pleacă de la 40 de lei și pot ajunge la 1500 de lei pe noapte

FOTO Arhiva CTnews.ro
Imagine cu plaja din sudul litoralului. FOTO Arhiva CTnews.ro

Peste 80 de hoteluri își deschid porțile pe litoral în minivacanța de Paște/1 Mai, iar cele mai aglomerate stațiuni vor fi ca în fiecare an Mamaia și Vama Veche. Sunt poluri ale distracției care atrag în jur de 40 de mii de oameni an de an în deschiderea sezonului estival. Însă anul acesta are o particularitate: 1 Mai e lipit de Paște și vine după sărbătoarea religioasă, care de obicei “îi ține” pe români acasă.

“Avem 40.000 de locuri pregătite. Câți vor veni, e greu de spus. De ce? Pentru că sărbătoarea de 1 Mai anul acesta pică și cu Paștele, iar prin tradiție de Paște, românii stau acasă. După aceea să plece pentru o zi sau două va fi destul de dificil și din cauza asta 1 Mai a devenit anul acesta un eveniment de last-minute, care este meteodependent. Dacă va fi frumos afară, vor veni. Dacă nu, nu. Cei care vin în această perioadă pe litoral nu vor pachete cu masă. Cei care vin aici vin la distracție. Și hotelierii își adaptează oferta. Poate porni de la un 40 de lei pe noapte într-un hotel de două stele în sudul litoralului și poate ajunge până la 1500 de lei într-un hotel de cinci stele de lângă cluburi, în Mamaia” spune Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv la FPTR

80 de hoteluri deschise acum pe Litoral din cele 300 existente inseamnă mai puțin de o treime. Nu e de mirare: în registrele Ministerului Turismului sunt clasificate 100.000 de locuri pe litoral iar dintre acestea numai 5 mii sunt încălzite. Adică doar 5%. Foarte puțin. În paranteză fie spus, acesta e și marea diferență dintre riviera românească și Bulgaria. Vecinii noștri de la sud au un litoral construit după anii 90, în timp ce al nostru a fost proiectat în anii ’70, după alte standarde demult apuse. Bulgarii au mult mai multe hoteluri încălzite.

Jurnaliștii Go NEXT l-au întrebat pe Romulus Crăciun de la agenția EXIMTUR, spre ce hoteluri se îndreaptă clienții lor, cu precădere. Ce stațiuni se vând mai bine, altfel spus.

“Vindem tot, dar problema este care hoteluri sunt deschise. Eu totdeauna am menționat raportul calitate-preț: toate hotelurile care asigură calitatea necesară și sunt deschise, le-am pus în vânzare” spune Romulus Crăciun, director regional la EXIMTUR.

Lipsa căldurii în hotel determină afluxul de turiști, dar și evenimentele care atrag mulțimi sunt de asemenea hotărâtoare. Anul acesta majoritatea evenimentelor organizate pe litoral vor fi de Paște, în perioada 26-29 aprilie, adică de vineri până luni. Puțini turiști ajung la mare în zilele care urmează după Paște.

​”În Mamaia sunt toate cluburile deschise, avem festivalul (Sunwaves – n.r.) care an de an se ține. Pe litoral vor fi undeva între 40-50.000 de turiști. Dacă iei o noapte poate să te coste 250 de lei în Mamaia, la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus, vorbim de cameră, care are 2 persoane adulte și cu facilități pentru copii. Dacă un turist vrea să stea trei zile, cu siguranță îi facem o reducere la 200 de lei pe noapte. Și atunci el alege, stau o noapte plătesc 250 sau trei zile pot să iau cu 200 sau cu 220. La un hotel de trei stele, pe care îl deschid mâine, pe recepție, la Meduza camera este 160 de lei, apartamentul 250 de lei – și acum vă spun ce am dat la agenții. Dacă cineva își face o rezervare peste trei nopți, e 90 de lei camera pe noapte. Dacă ia 2 nopți – 100 de lei și dacă ia numai o noapte – 110 lei. Foarte mulți în această perioadă nu vor cu masă” explică Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia.

Hotelierii de pe litoral joacă în fiecare vară un dans pe sârmă, plin de acrobații. Fac slalom an de an printr-un hățiș legislativ tot timpul în schimbare, cu un guvern care modifică legi și normative peste noapte și cu un Parlament care se chinuie să scoată o lege a Turismului care nu mai apare niciodată. Să faci turism pe litoral e uneori, o cursă cu obstacole de care se plâng toți în fiecare vară și fiece ministru care a ocupat fotoliul la Turism a tot promis că o să rezolve și că o să facă mediul predictibil, însă nimic nu s-a concretizat până acum.

“Am cerut de nenumărate ori demisia domnului ministru al Turismului. Caietul de sarcini care se face pentru licitație, trebuie avizat de ministerul Turismului. Anul acesta, în Consiliul Consultativ, ministrul habar n-avea când am făcut licitația, dacă s-a făcut și cum arată caietul de sarcini. Dacă vine cineva la ministerul Turismului care nu a gestionat nici măcar un apartament sau o vilă, să mă ierte Dumnezeu, vrea să gestioneze un turism? Un Litoral? O Deltă ? Ce discutăm aici? Și de câte ori discutăm acolo, chiar pe legea turismului ni se pune pumnul în gură. De ce nu se aplică legea OMD-urilor? De ce nu vor?” se-ntreabă cu amărăciune Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia

Legea Turismului zace tot în proiect la Parlament de ani de zile. Plimbată prin comisii, întoarsă la inițiatori, discutată și modificată de-atâtea ori că a ajuns opusul a ceea ce se dorea a fi, suscită atâtea discuții și scandaluri că nimeni nu o mai vede viabilă vreodată. Legea Turismului ar trebui să pună în practică o gândire integrată a managementului turistic, o strategie care să gândească la scară largă conducerea nu a unei stațiuni, ci a ceva mai mult: a regiunii înconjurătoare.

Organizația de Management al Destinației e un concept mult așteptat de toată lumea, care să reunească la un loc și pe hotelieri, și pe transportatori, și autoritățile locale care să facă drumurile și căile ferate în bună stare, și organizatorii de evenimente care atrag turiștii și să-i așeze pe toți aceștia la aceeași masă. Abia atunci, turismul în România va deveni știință economică care va genera profit fără prea multe riscuri și necunoscute. Dar…

“Această lege mutilează actul normativ prin care s-au înființat OMD-urile. Banii de funcționare sunt luați cu acordul nostru de la noi prin taxa de promovare, se duc la primărie care împreună cu organizațiile patronale din zona respectivă creează OMD-ul, iar deciziile care se iau, noi am cerut să fie 50%-50%. Asta înseamnă că dacă Consiliul Local și Primăria se pune cu patronii, acea hotărăre nu trece. Dacă se ajunge la balotaj iar are câștig de cauză Primăria, deci nu am făcut nimic. […]  Această prevedere, această mutilare pe care o aduce legea turismului, dă dreptul primăriilor să hotărască în caz că noi nu suntem de acord cu decizia pe care o iau ei” mai spune Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv la FPTR.

Pe litoralul românesc sunt grosso-modo cam 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele și pensiunile agroturistice din cele 12 stațiuni estivale. Și de la an la an clienții s-au polarizat în două mari categorii: cei care vor distracții și cei care vin pentru odihnă și cură heliomarină. Lor li se adaugă turiștii balneari, ce vin la tratament în Techirghiol, la Eforie ori la Mangalia în sanatorii.

“Familiile cu copii vor hoteluri de 3 stele cu all-inclusive, iar tineretul și cei care nu au copii vor zone de distracție: Mamaia-Năvodari și Vama Veche.  De la Eforie la Mangalia avem de a face cu turiști care vor mai multă liniște și mai puțin entertainment. Pachetul este de regulă de 5 nopți minim, dar pentru tratament poate ajunge și la 2 săptămâni. Asta că “tratament am făcut 3 zile și ceva se simte”, este un fel de vis, neadevărat. Două săptămâni minim!” spune Romulus Crăciun, director regional la EXIMTUR.

Conform datelor EXIMTUR, stațiunile Mamaia și Eforie Nord se află în continuare în topul preferințelor turiștilor români. În nordul stațiunii Mamaia sunt foarte căutate hotelurile de lux deschise în ultimii ani, iar clienții pun accent pe facilități gen plajă proprie cu șezlonguri incluse, piscine sau locuri de joacă pentru copii. În schimb, când vine vorba de Eforie Nord, sunt căutate hotelurile care oferă proceduri SPA și  tratament balnear. Iar Mangalia este în continuare preferată de familiile cu copii, deoarece este mai puțin zgomotoasă și toate hotelurile sunt aproape de plajă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*