Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac: „Operatorii în turism și-au propus, în acest an, să supraviețuiască, pentru că oricum nu își vor recupera pierderile din cele trei luni de inactivitate”

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, spune că nu este de acord cu declarația ministrului Economiei, potrivit căreia industria turismului și-a revenit ca urmare a unui sezon turistic foarte bun și amintește că zona Deltei Dunării a fost puternic afectată de măsurile luate în lupta împotriva pandemiei cu COVID-19.

„Am luat nota cu surprindere de declarația ministrului Economiei, respectiv că în turism, în lunile iulie și august, s-au făcut încasări mai mari decât anul trecut. Tot conform acestor declarații, industria turismului nu a fost afectată sau și-a revenit ca urmare a unui sezon turistic foarte bun. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa. Constatăm, conform datelor furnizate de INSSE, că anul trecut, în ianuarie – iulie 2019, au fost 84.408 turiști, iar ianuarie – iulie 2020, 46.029 de turiști, ceea ce reprezintă o scădere cu 50 la sută a numărului de turiști față de aceeași perioadă a anului trecut. Să nu uităm că Delta a fost puternic afectată de pandemie, de măsurile luate pentru prevenirea noului coronavirus. Practic, starea de urgență a fost instituită în martie, când în Delta începea sezonul. În luna martie, sezonul turistic începea cu concursuri de pescuit, pentru iubitorii de fotografie și pentru cei care până la urmă apreciază natura în perioada de renaștere a acesteia, după sezonul de iarnă. I-am închis timp de trei luni și i-am redeschis undeva după 15 iunie”, spune Cătălin Țibuleac.

Potrivit acestuia, se înregistrează o creștere minoră a numărului de turiști, dar numai în privința celor români, în condițiile în care operatorii din Deltă au fost surprinși de pandemie fără lichidități, fiind deja făcute investiții pentru renovare și pentru creșterea gradului de satisfacție a turistului.

„De acord, conform INSSE-ului Delta are o creștere cu cinci la sută mai mulți turiști români, subliniez, români, în iulie 2020 față de iulie anul trecut. Dar acesta este doar un segment minor față de totalul pierderilor financiare, urmare a interdicțiilor impuse, dar și ca urmare a lipsei de măsuri guvernamentale de redresare și sprijin. În prezent, operatorii în turism și-au propus, în acest an, să supraviețuiască, pentru că oricum nu își vor recupera pierderile din cele trei luni de inactivitate. Lucrurile nu stau foarte bine. Sperăm ca în continuare vremea să țină cu noi, pentru că sezonul în Delta continuă, și atunci să avem un număr crescut de turiști ca să mai recuperăm din pierderi. Altfel, situația este gravă”, a mai declarat președintele Asociației Delta Dunării.

El crede că, deși operatorii din Delta Dunării s-au adaptat regulilor din pandemie în ceea ce privește servirea meselor, redeschiderea restaurantelor ar putea ajuta la recuperarea pierderilor.

„Vă asigur că cei din Deltă, chiar dacă nu aveau terase, s-au adaptat și au amenajat. A fost destul de greu cu organizarea mesei, mai ales al cinelor, pentru că în Delta avem și insecte. În Deltă, pentru că vorbim totuși de o climă cu umiditate ridicată, apare ceața, apare roua, vremea pe timp de seară s-a răcorit mai repede decât în alte destinații, și, normal, poate crea disconfort. Faptul că, în sfârșit, s-au redeschis restauratele, ne face să sperăm că vom mai recupera o parte din pierderile din prima parte a pandemiei”.

Cătălin Țibuleac consideră că Delta Dunării a reprezentat anul acesta destinația ideală din punct de vedere a siguranției sanitare și al distanțări fizice, iar criza care va urma din cauza pandemiei va duce la dezvoltarea ecoturismului.

„Turismul deltaic, prin el însuși, nu presupune un turism de masă și asigură aceea siguranță a turistului că este protejat. Ne bucurăm că românii își redescoperă țara din punct de vedere turistic, Delta fiind una dintre destinațiile predilecte din această perioadă. Criza sanitară și economică ce vor urma ne determină să ne redefinim modul de a face turism: accentul trebuie să cadă din ce în ce mai mult pe ecoturism. Pandemia nu se va termina mâine, va trebui să învățăm să trăim cu această boală și, evident, măsurile vor trebui să se înscrie pe acest trend, pentru a asigura pe lângă visul de vacanța al oricărui turist și siguranța necesară, atât de căutată”, a mai comentat președintele ADD.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*