În perioada 17 aprilie – 29 iulie, Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi cu Mănăstirile Putna, Sucevița şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, participă la organizarea expoziţiei „Broderii de tradiție bizantină din România la Muzeul Luvru“.
Evenimentul este o premieră absolută, fiind prima expoziție de artă românească la muzeul Luvru, unde capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate printre cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii. Expoziția este centrată pe imaginea-simbol a steagului de luptă cu chipul Sfântului Gheorghe, brodat în urmă cu peste 500 de ani şi oferit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de la Muntele Athos.
„Ca român, moldovean și nemțean, sunt mândru că unul dintre cele mai importante muzee ale lumii elogiază o personalitate de talia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Marele voievod este cel care a clădit de la prima piatră de temelie Cetatea Nouă a Romanului, a întărit și extins zidurile Cetății Neamțului și a ctitorit zeci de biserici și mănăstiri în toată Moldova, rămase până azi prețioasă moștenire. La noi în județ a ridicat Turnul-Clopotniță, simbol al municipiului Piatra Neamț, integrat de Curtea Domnească, Mănăstirea Tazlău și Mănăstirea Neamț, considerată cel mai important lăcaș de cult al ortodoxiei românești”, a transmis președintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.
Be the first to comment