Reabilitarea Cabanei Vadu Crișului din județul Bihor a fost finalizată, aducând la viață un important obiectiv turistic cu farmec istoric. Situată într-o zonă pitorească, în apropierea Defileului Crișului Repede, cabana atrage turiști prin frumusețea peisajului natural și activitățile recreative pe care le oferă, cum ar fi drumețiile, raftingul și alpinismul.
Lucrările de reabilitare au presupus o provocare, având în vedere lipsa unui drum de acces.
„Lucrările de reabilitare au fost dificil de realizat, deoarece nu există un drum de acces, toate materialele, echipamentele și uneltele fiind transportate pe calea ferată și traversate peste Crișul Repede, manual și cu ajutorul unui scripete special. Aflată lângă peștera și cascada de la Vadu Crișului, cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Proiectul de reabilitare a fost realizat cu grijă pentru păstrarea aspectului istoric al construcției, adaptându-se în urma unui studiu amănunțit. Restaurarea a respectat fotodocumentațiile incluse în acest studiu istoric.
Cabana Vadu Crișului a fost inițial construită de Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. Restaurantul turistic, inaugurat la 27 august 1905, dispunea de o terasă acoperită, o locuință și camere pentru cazarea turiștilor. În 1909, a fost construită și cabana Luiza, cu 14 camere.
Restaurantul și cabana au trecut prin schimbări de proprietate în timp, fiind cumpărate în 1918 de familia Mateescu și ulterior naționalizate în 1945. În 2006, moștenitorii familiei Mateescu și-au recâștigat proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei a fost achiziționată de Consiliul Județean Bihor.
În anul 2018, a fost depus un proiect pentru reabilitarea Cabanei Vadu Crișului, obținând finanțare europeană. Proiectarea și lucrările de construcție au fost realizate de SC AD West Construct SRL (constructor) și SC Clasx Design SRL (proiectant). Investiția totală în reabilitare se ridică la suma de 4.378.821,25 lei, fără TVA. Lucrările au început la 22 februarie 2021 și au fost finalizate la 31 mai 2023.
Noul aspect al Cabanei Vadu Crișului va permite organizarea diverselor activități legate de protecția mediului înconjurător și educația ecologică în următorii 5 ani, conform proiectului cu finanțare europeană.
Această investiție în reabilitarea Cabanei Vadu Crișului face parte din proiectul european RO-HU 126 – “Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020 și se va încheia pe 31 octombrie 2023.
Be the first to comment